Az afta jelentése, definíciója, fogalma a fogászatban. Mit jelent az afta? Hogyan alakul ki? Fogászati szakszótárunkból kiderül a Lévai Dental oldalán.

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Afta


Az afta (aphthous stomatitis) vagy a visszatérő aftás szájgyulladás ( RAS ) egy gyakori állapot, amelyet jóindulatú és nem fertőző szájfekélyek  ismételt kialakulása jellemez egyébként egészséges egyénekben.  Az ok nem teljesen ismert, de egy T-sejtek által közvetített immunválaszt foglal magában, amelyet számos tényező vált ki, beleértve a táplálkozási hiányosságokat, helyi traumákat, stresszt, hormonális hatások, allergia, genetikai hajlam, bizonyos élelmiszerek, kiszáradás vagy egyes élelmiszer-adalékanyagok.

Ezek a fekélyek rendszeresen előfordulnak, és a rohamok között teljesen begyógyulnak. Az esetek többségében az egyes fekélyek körülbelül 7-10 napig tartanak, és évente 3-6 alkalommal fordulhatnak elő. Legtöbbjük a szájban a nem keratinizálódó hámfelületeken jelenik meg – azaz az ínyen, a kemény szájpadláson és a nyelv hátán kívül – bár a súlyosabb, ritkábban előforduló formák keratinizálódó hámfelületeket is érinthetnek . A tünetek a kisebb kellemetlenségektől az evés és ivás megzavarásáig terjednek. 


Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental