A fogszuvasodás igen gyakori jelenség, azonban nem jelenti a fog elvesztését - gyerekeknél sem. A barázdazárással megelőzhető és kezelhető is a fogszuvasodás!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Barázdazárás: a gyermekek szuvas fogainak megmentője

Sokan nem is tudják, mi is az a barázdazárás, holott ezzel az eljárással akár teljesen el lehet kerülni a fogszuvasodást és annak következményeit, de mindenképp jelentős idővel lehet elodázni a komolyabb beavatkozásokat. Ez különösen hasznos lehet a gyermekek esetében, lássuk, miért!

Barázdazárás: a gyermekek szuvas fogainak megmentője

Mi is az a barázdazárás?

 

A fogak felszíne nem egyenletes, hanem hepehupás, kisebb-nagyobb gödröcskékkel és kitüremkedésekkel. Ez többek között azért alakult így, mert az ember mindenevő, ennek megfelelően olyan fogazata fejlődött, ami mindennemű táplálék megrágására alkalmas. Az őrlős fogaink neve nem más, mint gumós zápfog. Ezek a gumók pedig nem csak a különböző ételek elfogyasztásában jutnak szerephez, ugyanis ezek a kis mélyedések és kitüremkedések a fogszuvasodásnak is könnyen táptalajává válhatnak.

 

Ezekben az apró mélyedésekben könnyen megülnek a baktériumok és a lepedék, hiszen nem biztos, hogy egyáltalán elér oda a fogkefe, mert nehezen megközelíthető helyeken vannak. A barázdazárás során egy kimondottan erre a célra fejlesztett anyaggal ezeknek a mélyedéseknek és egyenletlenségeknek a jelentős részét elszigetelik a külső hatásoktól, így a fogszuvasodásnak elejét veszik.

 

Miért fontos gyerekek esetében a barázdazárás?

 

A barázdazárással megelőzhető a fogszuvasodás, de akár a már megindult romlás kezelésére is alkalmas. Ez egy felnőtt esetében azt jelenti, hogy nyert néhány évet, mielőtt kilyukadna a foga és tömni kéne. Azonban egy gyerek esetében a barázdazárás olyannyira időnyerő lehet, hogy könnyen megeshet, előbb fog kiesni az a tejfog, minthogy szuvasodni kezdene – ezáltal az adott gyerkőc megússza a fogtömést, vagy épp magát a foghúzást, ami tejfog esetében ugyan nem egy óriási fájdalmakkal járó beavatkozás, de traumatikus élmény lehet, ami könnyen vezethet később fóbiához és irreális félelemhez a fogászat kapcsán.

 

Nem csak egészséges fog esetén tesz jó szolgálatot a barázdazárás, hiszen szuvas fogaknál is alkalmazzák. Egyfelől ezzel az eljárással meg lehet állítani a fogszuvasodást, másfelől pedig ezzel a módszerrel meg lehet akadályozni, hogy a szuvasodás átterjedjen a többi fogra is. Maga a kezelés egészséges fogak esetében teljesen fájdalommentes, nem is igen érezni, viszont nagy mértékben és hosszútávon növeli meg a fogak védelmét.

 

Amennyiben úgy gondolja, itt az ideje, hogy gyermeke esetében is végezzenek barázdazárást, keressen fel minket a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben, kollégáink szeretettel várják Önt és gyermekét is. Ha tapasztalt és ügyes kezű orvosainkra és asszisztenseinkre bízza gyermeke fogainak épségét, garantáltan a legjobb kezekben lesz!

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental