Az ínyünk egészsége nagyon fontos fogaink egészségére nézve, hiszen az ínyünk segít a fogakat fixen tartani és megvédi a foggyökeret. ➤ Lévai Dental

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

6 módszer az íny egészséges állapotának megőrzésére

Az ínyünk egészsége nagyon fontos fogaink egészségére nézve, hiszen az ínyünk segít a fogakat fixen tartani és megvédi a foggyökeret. Emiatt különös tekintettel kell lennünk ínyünk egészségére. Így összeszedtünk 6 módszert, amelyek nagyban hozzájárulnak ínyünk egészségét fenntartani.

6 módszer az íny egészséges állapotának megőrzésére

Fontos elkerülni az ínybetegségeket

Ínybetegség legtöbb esetben akkor jelentkezik, ha az ínyvonal alatt és mentén, a fogakon fogkő képződik. A fogkő tele van baktériummal, amely irritálhatja az ínyt vagy fertőzéseket okozhat, amely ínybetegségekhez, köztük ínygyulladáshoz vagy fogszuvasodáshoz vezethet. Ha az íny gyulladásba kerül, akkor duzzadttá, pirossá válhat, emellett vérzékeny lesz vagy akár fájdalmat is tapasztalhatunk.   

Fogágybetegség esetén már nem csak ínyt, de csontokat is érinti a probléma. A legsúlyosabb fogágybetegség a periodontitis, amely esetén romlik az íny, a csontok és a fogakhoz kapcsolódó szövetek állapota is, így ennek következtében könnyen foghiány alakulhat ki. A periodontitis kialakulása esetén a jelentkező problémák nagy része sok esetben csak a fogak kihúzásával kezelhető, így ezt a végzetes fogínybetegséget jobb megelőzni. 

Szerencsére, az ínybetegségek és a fogágybetegségek könnyen megelőzhetők, ha mindennapi szájhigiéniánk során betartunk néhány szabályt. 

#1 Fogselyem

Fogselymet használjunk naponta egyszer. A fogselyem segít eltávolítani a fogak közötti résekbe szorult ételmaradékokat és szennyeződéseket, amelyeket fogkefe segítségével nem tudnánk eltüntetni. A fogselyem olyan helyekre is bejut, amelyeket mással nem tudnánk megtisztítani. Érdemes minél többször használni a fogselymet a fogak tisztítása során, azonban legalább napi egyszer mindenképp! 

#2 Rendszeres fogászati szűrés

A fogorvos észlelheti a korai ínybetegség tüneteit, amennyiben rendszeresen látogatjuk. Így már a betegség kezdetén gyorsan kezelhetőek a tünetek, még mielőtt súlyosabbá válnának. A fogkő eltávolításának egyetlen módja a professzionális dentálhigiénés tisztítás, amit csak a fogorvos tud elvégezni. Így megszabadulhatunk minden olyan szennyeződéstől és baktériumtól, amit a fogkefével és a fogselyemmel nem tudtunk eltávolítani. 

Ellenőrizesse fogai és ínye állapotát a Lévai Dental fogorvosaival: Kérjen időpontot rendelőnkbe!

#3 Dohányzás mellőzése

A dohányzóknak egy újabb ok a leszokásra: A dohányzás szorosan összefügg az ínybetegségek kialakulásával. Mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így sokkal könnyebben kialakulhatnak fertőzések, ezáltal pedig ínybetegségek. Emellett a dohányzás mellett az íny sokkal nehezebben gyógyul, amely fokozza a problémát. 

#4 Fogmosás naponta kétszer

Minden étkezés után mossuk meg fogainkat. Ez segít eltávolítani a fogak és az ínyek között beragadt ételt és lepedéket. Súroljuk meg a nyelvet is, mivel a nyelv felületén is lehetnek baktériumok. A fogkefének puha sörtéjűnek kell lennie, hogy az íny felületét ne sértse meg. A fogkefét érdemes három-négyhavonta leváltani, vagy akár hamarabb is, hiszen a fogkefe sörtéi megsérülhetnek, amellyel ártunk ínyünk egészségének. 

#5 Fluorid tartalmú fogkrém

A fogkrém kiválasztása nehéz döntés lehet, hiszen a boltok polcain számos márkával találkozhatunk. Vannak olyan termékek, amelyek azt ígérik, hogy csökkentik a fogínygyulladást, vagy fehérítik a fogakat. A lényeg, a fogkrém kiválasztása során, hogy olyat vegyünk le a polcról, amely fluoridot tartalmaz. Így fogaink és ínyünk is egészségesek maradnak!

#6 Szájvíz

A szájvíz használata csökkenti a fogkő kialakulásának esélyét, és megakadályozhatja vagy csökkentheti az ínygyulladást. A szájvízben található anyagok segítenek a szájban felgyülemlett baktériumok, szennyeződések eltávolítását, ezzel csökkentve a fertőzések kockázatát, tehát az ínybetegségek elkerülésében is nagy szerepük lehet. 
 

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental