„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt? Ez még inkább igaz a fogakra! Mutatjuk milyen ételeket érdemes fogyasztani az egészéges fogakért!

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani

„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt a szállóigét? Ez még inkább igaz a fogakra! A cukros ételek, savas élelmiszerek nyomai nagyon erősen kihatnak a fogak egészségére. Ha nem megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, nagyban elősegíthetjük az olyan kellemetlen fogászati betegségek kialakulását, mint a fogínybetegség, vagy fogszuvasodás. Vannak olyan élelmiszerek, amik erősen növelik a fogszuvasodás kockázatát, de olyanok is, amik segítenek fenntartani a fogak egészségét. Nézzük mely ételek mely csoportba tartoznak, azaz mit javasolt és mit nem enni, ha ezzel szeretnénk épségben és egészségesen tartani a fogainkat!

Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani

Élelmiszerek, amik jót tesznek a fogaknak

Nézzük első körben azt, hogy milyen élelmiszerek hasznosak a fog egészségének megőrzésében, azaz mit tanácsos fogyasztanunk ahhoz, hogy szép maradjon a mosolyunk!

 

Rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek

Az American Dental Association (ADA) szerint a rosttartalmú ételek tisztán tartják a fogakat és az ínyt, azáltal, hogy növelik a nyáltermelést. A jó otthoni fogápolás mellett ez a legjobb természetes védekezés a fogszuvasodás és az ínybetegségek ellen ezen élelmiszerek fogyasztása. Körülbelül 20 perccel azután, hogy elfogyasztott valami cukrot vagy keményítőt, a nyál elkezdi csökkenteni a fogakat megtámadó savak és enzimek hatását. A nyál nyomokban kalciumot és foszfátot tartalmaz. Így visszaállítja az ásványi anyagokat a fogak területén is.

 

Sajt, tej, natúr joghurt és egyéb tejtermékek

A sajt egy másik nyálképző. A tejben, sajtban és más tejtermékekben található kalcium és foszfátok segítenek visszaszorítani az ásványi anyagokat, amelyeket a fogak más élelmiszerek miatt elveszítettek. Segítik a fogzománc helyreállítását is.

 

Zöld és fekete teák

Ezek a teák tartalmaznak polifenolokat, amelyek kölcsönhatásba lépnek a plakkbaktériumokkal. Ezek az anyagok elpusztítják vagy visszatartják a baktériumokat. Ez megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak, vagy savakat termeljenek, amelyek megtámadják a fogakat.

 

Cukormentes rágógumi

A cukormentes rágógumi is beindítja a nyáltermelést. Azonban fontos, hogy olyan terméket emeljünk le a polcról, ami nem tartalmaz káros összetevőket. A cukor ugyanis nem tesz jót a fogaknak. Fontos azt is kiemelni, hogy a rágózás nem pótolja a fogmosást, gyors segítség lehet út közben, de a naponta minimum kettő alkalommal esedékes fogmosást nem szabad kihagyni!

 

Élelmiszerek, amik nem tesznek jót a fogaknak

Végezetül pedig vessünk egy pillantást azokra az élelmiszerekre is, amik nagyon károsak a fogak egészsége szempontjából! Ragadós cukorkák és édességek. Bár a csokoládénak a fogszuvasodás megelőzésére kifejtett hatását széles körben népszerűsítették, nagyrészt az édességipar által finanszírozott tanulmányokkal, amik nem teljesen a valóságot mutatják be. Ezt nem sikerült teljesen bebizonyítani. Bár a magas kakaó tartalmú csokoládé valóban jobb, mint más cukros ételek például a karamella, vagy az olyan finomságok, amik sokáig maradnak a szájüregben, például nyalóka, de még a csokoládét is mértékkel ajánlott fogyasztani. Károsak még a keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek elakadhatnak a szájban. Például a puha kenyér és a burgonya chips beszorulhat a fogak közé. Kerülendőek a szénsavas üdítőitalok, miután tele vannak cukorral, foszfor- és citromsavval, így koptatják a fogzománcot. Rosszak még azok az anyagok is, amelyek kiszárítják a szájat. Ezek közé tartozik az alkohol és sok gyógyszer. 
 

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental