Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. A következőkben erről lesz szó! | Lévai Dental Fogászat

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig bezárólag. Ebben a cikkben arról olvashat, hogy az egyes esetekben milyen hosszú gyógyulási idővel kell számolni fogimplantátum esetén, és mi az, ami ezt a folyamatot elhúzhatja.

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Mi is az az implantáció, és miért van rá szükség?

Fogászati implantáció behelyezésére akkor van szükség, amikor egy elvesztett fogat pótolni kell. Mindegy, hogy azt ki kellett húzni, vagy esetleg kiesett, a hiányt mindenképpen pótolni kell. Ennek elmaradása esetén ugyanis a csont elkezd leépülni, ami ugyan egy természetesen végbemenő folyamat, de nagyban megnehezíti a későbbi beültetést. Húzás esetén a beavatkozást követően 6-8 héttel már érdemes beültetni az úgynevezett műgyökeret, ez azonban nem megy, ha nincsen megfelelő csontállomány, amibe be lehet ültetni. Szintén nem kedvez neki a rossz szájhigiénia, vagy épp a dohányzás sem.
Attól függően, hogy milyen implantációs eljárásokra van szükség, a gyógyulási idő is változik. A titán fogászati implantátumok képesek beépülni és a csontszerkezet részévé válni. A csontosodás pedig stabillá teszi a műgyökeret, ami így remek alapot ad a további fogpótlásnak.

Gyógyulási idő implantáció esetén

Mivel eltér az alsó, illetve a felső állkapocs szerkezete, más ütemben zajlik a gyógyulás is. Az alsó állcsont esetében a csontosodás gyorsabban megy végbe, így a gyógyulási idő 2-4 hónap közé esik. A felső állcsont esetében ez általában inkább 4-6 hónap. A gyógyulási időt befolyásolja a genetika, de az életmód is. A dohányzás például nagyban lassítja a folyamatot, de a nem megfelelő tisztítás is.

Gyógyulási idő csontpótlás és implantáció esetében

Amennyiben a fogászati implantáció beültetésekor már nem áll rendelkezésre elegendő csont, ami meg is tartja, akkor szükség van csontpótlásra is. Nagyobb hiány esetén ezt az implantációs beavatkozástól külön végzik el, ilyenkor a csontpótlás után akár fél év szünet is következhet, ami alatt a csontpótló anyag beépül annyira, hogy alapot adjon az implantációnak. Hogyha egyszerre történik a csontpótlás és a beültetés, az nagyjából 3-4 hónappal meghosszabbítja a gyógyulási időt a sima implantáció idejéhez képest.

Gyógyulási idő csontpótlás és szinusz emelés kapcsán

A szinusz emelés egy olyan, a felső állcsontot érintő folyamat, amikor az arcüreg nyálkahártyája kerül megemelésre. Erre akkor lehet szükség, ha a csont mennyisége annyira kevés, hogy még csontpótlás sem végezhető. Ha szinusz emelésre is szükség van, annak a gyógyulási ideje nagyjából fél év, ebben az esetben az implantáció ettől a folyamattól külön zajlik, a gyógyulást követően.

Gyógyulási idő zárt szinusz műtét és csontpótlás esetében

Ez a beavatkozás ugyancsak az arcüreg nyálkahártyáját érinti, de csak csekélyebb mértékben, és az implantációval egy időben is elvégezhető. Ezt az eljárást abban esetben szokták alkalmazni, ha csak egy kis rész hiányzik a csontállományból. Ilyenkor megrepesztik a csontréteget és csontpótlóval töltik fel a rést, ebbe kerül majd bele műgyökér. A csontpótlónak itt is időre van szüksége ahhoz, hogy beépüljön a szervezetbe, ahogyan a csontsejteknek is, hogy benőjék az implantátumot, így a teljes gyógyulási idő ebben az esetben is hosszabb, mint egy sima implantációnál.

 

Ha szeretne Ön is fogimplantátumot, keresse fel rendelőnket és segítünk a beültetésben! 
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental