A fogkő kialakulása, felhalmozódása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

A plakk felhalmozódása, a fogkő kialakulása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezek a problémák általában megelőzhetők rendszeres fogorvosi ellenőrzésekkel és megfelelő kezeléssel.

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

Hogyan alakul ki a fogkő?

Kezdjük a lepedékkel, mert ez mindenki számára ismerős lehet, és ez az alapja a fogkőnek. A lepedék az a ragacsos fehér anyag, amely a fogakon marad. Ezekben baktériumok telepednek meg. A baktériumok a cukrokkal és a fogakon maradó élelmiszer-részecskékkel együtt szaporodnak. A rendszeres fogmosásnak köszönhetően csökkenthető a számuk, ugyanis ez segít a lepedék eltávolításában, így a fogkő is elkerülhetővé válik. Azonban amennyiben a lepedék a fogakon marad, fogkővé keményedik. Ez már egy kemény, barnás és nehezen eltávolítható anyag. Ezt nem lehet otthoni eszközökkel, módszerekkel eltávolítani, szakemberhez kell fordulni, aki speciális tisztítás segítségével távolítja el a fogkövet. A felnőt lakosság nagyrészének van fogköve, az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat, bármelyik fogon. 

 

Mi történik, ha nincs eltávolítva a fogkő?

Számos apró fogászati probléma, ha nincsen kezelve óriás bajjá növi ki magát, nincsen ez máshogyan a fogkővel sem. A fogkő nemcsak esztétikailag nem szép, hanem súlyos fogászati betegségeket is okozhat, amik akár a fogak elvesztésével is járhatnak. A fogkő fogágybetegségekhez, fogínygyulladást okozhat. Az ilyen betegségek okozzák többek között a rossz leheletet is, de más káros következményük is van. A fogíny gyulladás miatt az íny könnyen elszíneződhet, rózsaszín helyett vörös lesz, megduzzad, étkezéskor, fogmosáskor, vagy spontán vérzés alakulhat ki a felületén. Ha ez nincsen szakszerűen kezelve, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A folyamat kihat az egész fogazatra. A gyulladás átterjedhet ugyanis a foggyökerekre, sőt az állkapocsra is, a fogak elkezdhetnek mozogni, érzékennyé válni, előrehaladott állapotban ki is eshetnek. És ez még nem minden, a zománc és a fogkő határánál szuvasodás is alakulhat ki, aminek szintén súlyos következményei lehetnek.

 

Mit lehet tenni a fogkő ellen?

Mivel a fogkő kialakulásának fő oka a felhalmozódott lepedék, egy jó szájhigiénia kialakítása és gyakorlása segítheti a fogkő kialakulásának az esélyét. A rendszeres fogmosás és fogselyem használat segít a lepedék és a káros baktériumok eltávolításában. Azonban a már kialakult fogkövet nem tünteti el, ehhez szakember segítségére van szükség! A fogkövet kizárólag fogorvos tudja eltávolítani egy speciális, teljesen fájdalommentes eljárással. Amennyiben Ön is szeretné elkerülni a fogkő felhalmozódásának negatív következményeit jöjjön el hozzánk rendszeresen ellenőrzésre, amennyiben szükséges elvégezzük a fogkő eltávolítását is fájdalommentesen! IDE kattintva tud bejelentkezni!  

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental