A fogkő kialakulása, felhalmozódása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

A plakk felhalmozódása, a fogkő kialakulása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezek a problémák általában megelőzhetők rendszeres fogorvosi ellenőrzésekkel és megfelelő kezeléssel.

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

Hogyan alakul ki a fogkő?

Kezdjük a lepedékkel, mert ez mindenki számára ismerős lehet, és ez az alapja a fogkőnek. A lepedék az a ragacsos fehér anyag, amely a fogakon marad. Ezekben baktériumok telepednek meg. A baktériumok a cukrokkal és a fogakon maradó élelmiszer-részecskékkel együtt szaporodnak. A rendszeres fogmosásnak köszönhetően csökkenthető a számuk, ugyanis ez segít a lepedék eltávolításában, így a fogkő is elkerülhetővé válik. Azonban amennyiben a lepedék a fogakon marad, fogkővé keményedik. Ez már egy kemény, barnás és nehezen eltávolítható anyag. Ezt nem lehet otthoni eszközökkel, módszerekkel eltávolítani, szakemberhez kell fordulni, aki speciális tisztítás segítségével távolítja el a fogkövet. A felnőt lakosság nagyrészének van fogköve, az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat, bármelyik fogon. 

 

Mi történik, ha nincs eltávolítva a fogkő?

Számos apró fogászati probléma, ha nincsen kezelve óriás bajjá növi ki magát, nincsen ez máshogyan a fogkővel sem. A fogkő nemcsak esztétikailag nem szép, hanem súlyos fogászati betegségeket is okozhat, amik akár a fogak elvesztésével is járhatnak. A fogkő fogágybetegségekhez, fogínygyulladást okozhat. Az ilyen betegségek okozzák többek között a rossz leheletet is, de más káros következményük is van. A fogíny gyulladás miatt az íny könnyen elszíneződhet, rózsaszín helyett vörös lesz, megduzzad, étkezéskor, fogmosáskor, vagy spontán vérzés alakulhat ki a felületén. Ha ez nincsen szakszerűen kezelve, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A folyamat kihat az egész fogazatra. A gyulladás átterjedhet ugyanis a foggyökerekre, sőt az állkapocsra is, a fogak elkezdhetnek mozogni, érzékennyé válni, előrehaladott állapotban ki is eshetnek. És ez még nem minden, a zománc és a fogkő határánál szuvasodás is alakulhat ki, aminek szintén súlyos következményei lehetnek.

 

Mit lehet tenni a fogkő ellen?

Mivel a fogkő kialakulásának fő oka a felhalmozódott lepedék, egy jó szájhigiénia kialakítása és gyakorlása segítheti a fogkő kialakulásának az esélyét. A rendszeres fogmosás és fogselyem használat segít a lepedék és a káros baktériumok eltávolításában. Azonban a már kialakult fogkövet nem tünteti el, ehhez szakember segítségére van szükség! A fogkövet kizárólag fogorvos tudja eltávolítani egy speciális, teljesen fájdalommentes eljárással. Amennyiben Ön is szeretné elkerülni a fogkő felhalmozódásának negatív következményeit jöjjön el hozzánk rendszeresen ellenőrzésre, amennyiben szükséges elvégezzük a fogkő eltávolítását is fájdalommentesen! IDE kattintva tud bejelentkezni!  

Legfrissebb cikkek

Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani

„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt a szállóigét? Ez még inkább igaz a fogakra! A cukros ételek, savas élelmiszerek nyomai nagyon erősen kihatnak a fogak egészségére. Ha nem megfelelő élelmiszereket...

A 10 legjobb étel a fogzománc erősítésére

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás, megfelelő fogselyem használat, valamint az éves fogászati ellenőrzés mellett az étkezés is hozzájárul fogaink állapotának megőrzéséhez. A legfontosabb ugyanis vigyázni fogzománcunkra....

Savak a szájban: Kerülendő vagy sem?

A legtöbben még gyerekkorunkban, az iskolapadot koptatva hallunk egy kicsit a pH -skáláról és ehhez kapcsolódóan a savakról is, de mi köze ennek az egésznek a száj egészségéhez? Valójában egész sok, úgyhogy alábbi cikkünkben...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental