A fogselyem helyes használata nagyon fontos, ez a megfelelő szájhigiénia szerves része. Miért fontos fogselymet használni, és hogyan célszerű ezt megtenni?

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

A fogselyem fontossága és használati tanácsok

A fogselyem helyes használata nagyon fontos, ugyanis ez a megfelelő szájhigiénia egy szerves része. Miért fontos fogselymet használni, és hogyan célszerű ezt megtenni? Egy cikkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amik a fogselyemmel kapcsolatban érdemes lehet tudni!

A fogselyem fontossága és használati tanácsok

Miért fontos fogselymet használni?
 

Azt mindenki tudja, hogy a megfelelő szájhigiénia nagyon fontos, ezért naponta legalább kétszer alaposan fogat kel mosni, de azt csak kevesen tudják, hogy a megfelelő szájhigiénia része a fogselyem rendszeres használata is. A fogkefe sörtéi alaposan takarítanak, de vannak helyek, ahova nem férnek be, ilyenek a fogközök, a fogak közötti apró hézagok. A fogselyem azonban segít a fogak között és az íny mentén lerakódott lepedék eltávolításában, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a fogágybetegségek, amik komoly tünetekkel járhatnak, akár a fogak elvesztését is okozhatják. 

 

Hogyan kell a fogselymet használni?

A fogselymet tehát célszerű beiktatni a mindennapi rutinunkban, a szájápolási teendők közé. De nézzük hogyan kell pontosan használni a fogselymet! Fontos, hogy egyszerre kell gyengédnek és alaposnak lenni. Első szabály, vagyis a nulladik lépés: mivel a fogselyem használatakor a szánka nyúlunk mindenképpen mossunk előtte alaposan kezet, majd kövessük az alábbi lépéseket!

 

1.    A fogselyem lecsévélése

Az alaposkézmosás után a fogselyem lecsévélésével kell folytatni. Ehhez adunk egy kis gyakorlati tanácsot: csévéljünk le körülbelül 45 cm hosszú fogselymet, elsőre kicsit hosszúnak tűnhet, de ahhoz, hogy mindegy egyes fogunkat alaposan megtisztítsunk, szükség van ekkora mennyiségre. Majd ezt tekerjük egyik középső ujjunkra vagy mutatóujja köré, illetve egy rövidebb szakaszt a másik kezünk középső vagy mutatóujja köré is. Ezt követően feszítsünk ki egy 3–5 cm-es fogselyemszakaszt hüvelyk- és mutatóujjunk között, és vezessük be a fogselymet a felső fogközökbe.

 

2.    Fogselyem mozgatása

A fogselyem mozgatása közben arra kell odafigyelni, hogy mindig tartsunk ujjaink között kifeszítve egy körülbelül 3–5 cm-es fogselyemszakaszt. Irányítsuk óvatos, cikkcakkos mozdulatokkal a fogak között a fogselymet, ügyelve arra, hogy kellően alaposak legyünk, mégis elkerüljük a sérüléseket! 

 

3.    Fogselyem alapos használta

Nem szabad egyetlen felületet sem kihagyni! A fogselymet mozgathatjuk a fog felületének feszített fel-le irányban, az ínyvonal alá is behatolva. A fogak hátulsó oldalát sem szabad kihagyni! Nem számít, hogy alul vagy felül kezdünk, elől, vagy hátul, de célszerű fogról fogra haladni! 
 

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental