A fogszabályozó szükségessége és viselése napjainkban már egyre inkább általánossá vált. De mikor is érdemes elkezdeni? Gyermekként? Tinédzserként? Segítünk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogszabályozás – Mikor érdemes elkezdeni?

A fogszabályozó szükségessége és viselése napjainkban már egyre inkább általánossá vált. A tinédzserek jelentős része viseli, sőt, egyes országokban olyannyira divatba jött, hogy azok mosolyát is kiegészíti, akiknek egyébként nincs szükségük a fogaik szabályozására. Míg egyes gyerekek esetében az ideiglenes fogszabályozót írják elő, mások fix szabályozót kapnak. De mikor érdemes a gyerekek fogszabályozását? Ebből a cikkből kiderül!

Fogszabályozás – Mikor érdemes elkezdeni?

Érdemes minél hamarabb megismertetni a gyerekeket a fogorvossal

Ha egy gyermeket elvisznek fogorvoshoz, még nem jelenti automatikusan azt, hogy feltétlenül szüksége van valamilyen beavatkozásra, esetleg fogszabályozóra. Azonban, ha már egész fiatalon megismerkedik a rendelői környezettel, akkor a későbbiekben sem fog tőle félni. Ráadásul így az orvos is hamar látja, hogy milyen esetleges kezelésekre lehet szükség a későbbiekben.

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Amennyiben a gyermeknél észreveszünk valamilyen harapási rendellenességet, már 7-8 éves korban javasolt felkeresni egy fogszabályozó szakembert, hiszen ilyenkorra már kinőnek a leghátsó, úgynevezett vasfogak, és véglegesül a harapás. A szakorvos meg tudja állapítani, ha szükséges a fogszabályozás, és azt is eldönti, hogy indokolt-e ideiglenes fogszabályozót használni. A korai korrekcióval megelőzhető a későbbi harapási rendellenesség, mivel ilyenkor még könnyen alakítható a fogak helyzete.

Mi az az ideiglenes fogszabályozó?

Ideiglenes fogszabályozónak azokat a készülékeket nevezzük, amik nincsenek rögzítve a fogsorra, tehát ki lehet őket venni. A köznyelvben gyakran éjszakai fogszabályozóként említik, ez azonban megtévesztő elnevezés, hiszen ezeket 14-15 órát kell egy nap viselni ahhoz, hogy valóban eredményre vezessenek. Egyes változatait már akkor el lehet kezdeni hordani, ha még nem hullott ki minden tejfog, ugyanakkor ez nem feltétlenül garantálja, hogy később ne lenne szükség fix szabályozóra.

A fix fogszabályozó

A fix fogszabályozókat 12-13 éves korban érdemes elkezdeni hordani, amikor már nincsenek tejfogak. Ennél a készüléknél a bracketek, vagy brekettek (ezek picike tappancsok, ezek vezetik a fogszabályozó ívet) oda vannak ragasztva a fogak felszínéhez. Lehet választani különböző színű gumigyűrűket, így a fogszabályozó akár személyre is szabható.
Manapság már elérhetőek olyan szerkezetek is, amelyek nem a fog külső, hanem a belső oldalához vannak rögzítve, így kívülről nem látszanak. Ugyan ezzel a módszerrel kikerülhető a csúfolódás, azonban a nyelvnek meg kell szoknia a készüléket, ami időbe telik, és zavaró lehet evés és beszéd közben is.

Fogszabályzás eredmény

Mi az az önligírozó fogszabályozó?

Ennél a szerkezetnél nincsenek gumikarikák, a bracketekbe van beépítve egy speciális zárszerkezet, ez rögzíti az íveket. Ennek előnye, hogy könnyebb tisztítani, mint a gumis verziót, nincsenek elszíneződést elősegítő részei, ráadásul ritkábban kell visszamenni kontrollra, mert nem öregedik el a szilikon.

A gumik hiányában csökken a szerkezetben lévő súrlódás, így kisebb erővel lehet a fogakat mozgatni, innen származik a másik elnevezése: lágyerejű fogszabályozás. Előnye még, hogy nagyobb fogív tágítást lehet vele elérni kockázat nélkül, valamint funkcionális eltérések kezelésére is kiválóan alkalmas.

Ezzel a készülékkel teljesen biztonságossá válik a fogmozgatás, aminek a felnőtt fogszabályozásban igencsak nagy a szerepe, hiszen így megkerülhető a szervezet lassú reakciója. Nem utolsósorban pedig jóval stabilabb lesz a végeredmény, mint a hagyományos, fix fogszabályozó esetében.

Sosem késő a fogakat szabályozni

Ugyan ideális esetben már akár 7-8 éves korban megkezdődhet a fogak szabályozása, ez nem jelenti azt, hogy ekkor kötelező is elkezdeni. Az, hogy a gyermeknek mikor válik szükségessé a szabályzás, egyénenként és a deformáció mértéke szerint változó. 
Ha gyermekkorban még nem is, serdülőkorban már érdemes ennek nekikezdeni. Ha nem is jár a gyerek rendszeres időközönként fogorvoshoz, a kötelező iskolai fogászati látogatásokon a szakorvosnak jeleznie kell a szülő felé, ha úgy látja, szükségessé vált a fogszabályozó viselete (akkor is, ha egyébként ő nem nyúlhat az iskolai látogatás keretein belül a gyermekhez).

Azonban felnőttként sem késő soha elkezdeni a fogszabályzást, hiszen a tökéletes mosoly bármikor elérhető, akár fogászatunkon is! 

Amennyiben úgy érzi, elérkezett a fogszabályozás ideje, akár gyermekénél, akár Önnél, keresse fel bátran A Lévai Dental Fogászati Magánrendelőt, örömmel állunk rendelkezésére!

 

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental