Mindenki hallott már a fogszuvasodásról, és az emberek jelentős része már személyesen is találkozott a problémával. De miért alakul ki a fogszuvasodás? ➤ Lévai Dental

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

Mindenki hallott már a fogszuvasodásról, és az emberek jelentős része már személyesen is találkozott a problémával. Ez az egyik leggyakoribb fogászati gond, azt azonban már kevesebben tudják, hogy mi okozza, illetve, hogy a folyamat - legalábbis a kezdeti szakaszban – visszafordítható. Lássuk tehát, mi áll a szuvasodás hátterében, illetve, hogy hogyan is lehet megelőzni, vagy akár visszaállítani az eredeti állapotot.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy olyan folyamat, melynek során a fogak ásványianyag-tartalmának kioldását okozó hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat beépítő hatásokkal szemben, így a fogzománcban lévő ásványi anyagok egyre fogyatkoznak, minek következtében a zománc elvékonyodik és áttörik. Ez egy többtényezős, összetett folyamat.
Hiába tisztítjuk a fogainkat, egy alapos mosást követően 20 perccel már elindul az úgynevezett plakk-képződés, amely egy olyan savas kémhatáshoz vezet, mely kezdetben a fogzománcot károsítja, később pedig szuvasodást okoz. 

Miért kezdenek szuvasodni a fogak?

Abban, hogy a fogak szuvasodni kezdenek, számos tényező szerepet játszik, mint a baktériumok, egyes táplálékok, de a genetika, sőt, a földrajzi elhelyezkedés is. A plakk, vagy lepedék összegyűlik a fogfelszínen, tele van baktériumokkal, és ha közte és a fogzománc között végbemenő biokémiai folyamatok pH értéke (normális esetben ez 5,2-5,7) a normál szint alá csökken, akkor megkezdődik a zománcból az ásványi anyagok kioldása.

A szuvasodást befolyásolja az is, hogy hol áll a szájban a fog, mivel minél hátrébb helyezkedik el, annál valószínűbb, hogy elindul a fogszuvasodás. A már említett tényezőkön felül befolyásoló faktorok még a nem, a kor, de a szociális és gazdasági tényezők is.

Egy pontig még visszafordítható

Ha a fogszuvasodás még csak a zománc legfelső rétegét érinti, akkor helyes fogmosással, valamint fluoridos fogrémek és más, hasonló készítmények segítségével visszafordítható. Az emberek túlnyomó többsége nem tud helyesen fogat mosni, és nem is feltételezi magáról, hogy rosszul csinálja, ez is szerepet játszik a szuvasodás elindulásában és visszafordításába egyaránt. Nem szégyen megkérni a fogorvosunkat, hogy mutassa meg, hogy kell helyesen és alaposan fogat mosni, és így elkerülhető számos fogászati probléma.

Ha a fogszuvasodás eléri a dentint, nincs visszaút

Amennyiben a szuvasodás eléri a dentint és a fogbelet, a folyamat már nem visszafordítható, ráadásul fájdalommal is jár. A fogbélgyulladás tünetei kezdetben az érzékenység a hidegre, melegre, édesre és sósra, azonban ez az érzékenység elmúlik, ha kezelés alá kerül a fog.

A fogbélgyulladás később már nem csak kellemetlenséggel jár, ugyanis, ha a baktériumok bejutnak a fogbélbe, az már komoly fájdalmakat von maga után. A gyulladás helyénél először váladék képződik, majd tályog is kialakul. Ez aztán a gyökércsúcson keresztül átterjed a lágyrészekre, a csonthártyára és a csontra is. Ebben a szakaszban már nyomásra, érintésre is fájdalom sugárzik a beteg fogból, a probléma pedig már a lágyszöveteket is érinti (bedagad), nem ritka kísérő tünetei a nyirokcsomó-megnagyobbodás, a nyelési nehézségek, láz, és gyakran a szájzár is.

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodást leggyakrabban fogtöméssel kezelik, melynek számos fajtáját használják, a probléma súlyosságától függően. A fogtömés lényege, hogy a baktériumokat és a gyulladásért felelős részeket teljesen kitisztítják, eltüntetik, majd tömőanyaggal kitöltik a lyukat, hogy a fog továbbra is el tudja látni a feladatát. Súlyos esetekben, ha a beteg valóban csak akkor fordult segítséghez, amikor már szinte mozgott a szuvas fog, először antibiotikum-kúrát szoktak előírni, mert a bedagadt lágyrészek miatt nem lehet kellőképpen megállapítani, hogy meddig terjedt a probléma.

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás megelőzésében legnagyobb szerepet a fluoridok kapják, fogkrémek, foggélek, és más készítmények formájában. Emellett sokat számít, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, de a rendszeres és alapos, helyesen elvégzett fogmosásnak köszönhetően szerencsére nem szükséges végleg száműznünk a szénhidrátokat sem.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy egyik foga érzékenyebb, mint a többi, esetleg már fáj is, ne várja meg, amíg begyullad, inkább keressen fel bennünket a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben, engedje, hogy tapasztalt és jól képzett kollégáink segítsenek Önnek, hogy újra önfeledten élvezhesse az étkezéseket!
 

Legfrissebb cikkek

Mire figyeljünk a fogkrém kiválasztásakor?

A megfelelő fogkrém kiválasztása fontos a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása szempontjából. A boltok polcai tele vannak különböző típusú fogkrémekkel. Melyiket érdemes választani? Mire érdemes figyelni a fogkrém...

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mit tegyünk, ha fogínygyulladásra gyanakszunk, milyen lehetséges kezelések vannak? Jöjjenek a fogorvos válaszai!

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental