Előfordulhat, hogy a fogtömés után fájdalom jelentkezik. Mi okozza, mit lehet tenni? Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, s a megoldásokat is.

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat megrémítettek, manapság már azonban ez egy fájdalommentes fogászati eljárásnak számít, amit sokkal hatékonyabb módszerekkel végzünk. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a fogtömés után fájdalom jelentkezik. Mi okozza, mit lehet tenni? Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, s a megoldásokat is.

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

Fogtömés utáni fájdalom fogérzékenység csak

Ne ijedjen meg, ha a fogtömés utáni néhány napon érez kisebb kellemetlen tüneteket, érzékenységet, hiszen ez teljesen természetes. Ez akkor fordul elő, ha a lyuk olyan helyen helyezkedik el, ahol közel van a fogbélhez, ahol a fogidegek találhatóak. Ilyenkor a fog számára egy traumaként fogható fel a kezelés. Hideg, meleg ételek hatására akár 2 héten keresztül is jelentkezhet a fogérzékenység tünete a fog tömése után, ennek enyhítésére fogérzékenységet csillapító fogkrémet, szájvizet javasolt használni. Ha 2 hét múlva sem csillapodik, akkor érdemes szakemberhez fordulni. 

 

Fogtömés utáni fájdalom rossz illeszkedés miatt

Bármilyen nagy szakértelemmel, aprólékosan, precízen is végezzük a tömés folyamatát, előfordulhat, hogy a tömés még sem illeszkedik megfelelően, és ez okozza a fogtömés utáni fájdalmat. Ebben az esetben a fogfájás akkor jelentkezik, amikor ráharap valamire a kezelt fogával. Ez azt jelenti, hogy a fogtömés túl magas. A hibát az okozza, hogy habár minden esetben ellenőrizzük az eredményt, a pácienseink összeszorítják a fogukat, azonban ilyenkor érzéstelenítő hatása alatt állnak, ilyenkor pedig ez nem egyszerű feladat. Nem gyakran fordul elő ez a hiba, azonban amennyiben jelentkezik a fogtömés újabb beállítására van szükség, azaz fel kell keresnie kezelőorvosát, magától nem fog elmúlni a fájdalom!

 

Sugárzó, fokozódó fogtömés utáni fájdalom

A sugárzó, egyre fokozódó fájdalom sajnos nem jó jel. Amennyiben ilyet tapasztal, célszerű azonnal időpontot kérnie fogorvosához, ugyanis ez azt jelenti, hogy a kezelés nem oldotta meg a kiinduló problémát. Fontos azt is tisztázni, hogy nem maga a kezelés idézte elő a fájdalmat, a kezelés nélkül sem lenne jobb a helyzet. Elsődleges célunk a fogak megmentése, így előfordul, hogy olyan esetekben is tömést alkalmazunk, amikor nem látunk rá nagy esélyt, hogy ezzel megmenthető lenne a fog, de azért nem teljesen lehetetlen. Ha a szuvasodás már hosszú ideje fennáll, és nagyon mélyen érinti a szöveteket, a fogtömés ellenére a fog elhalhat. Ennek a problémának a megoldás a gyökérkezelés lesz, ameddig nem kap időpontot javasolt fájdalomcsillapítóval enyhíteni a tüneteket! 

 

Ha bármilyen problémája lenne fogaival kapcsolatban, és úgy érzi segítségre van szüksége kérjen időpontot hozzánk IDE kattintva!  
 

Legfrissebb cikkek

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mit tegyünk, ha fogínygyulladásra gyanakszunk, milyen lehetséges kezelések vannak? Jöjjenek a fogorvos válaszai!

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental