Fogtömés és konzerválás: a fogszuvasodás kezelése, koronával fogbetéttel vagy gyökérkezeléssel a főváros két pontján a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogtömések / konzerválás

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás. Célja, hogy a károsodott fog eredeti funkcióját és esztétikáját visszaállítsuk és a fogat megóvjuk a további károsodástól. 

Fogtömések / konzerválás

Tömésre szükség lehet baleset miatt letört korona pótlásánál, illetve fogszuvasodás következtében megrongálódott fog helyreállításához. A tömés során először el kell távolítanunk a fertőzött vagy sérült foganyagot, majd a felület megtisztítása után használjuk a megfelelően kiválasztott tömőanyagot.

 

 

Megelőzhető a fogszuvasodás?


Fogaink védelme érdekében sokat tehetünk, ha odafigyelünk a rendszeres és alapos szájápolásra. Naponta legalább reggel és este alapos fogmosás, a fogkefe havi cseréje és fogselyem használata sokat segít a szuvasodás megelőzésében. Sajnos azonban így is kialakulhat fogszuvasodás, ezért mindenképp szükséges évente legalább egy fogászati kontrollvizsgálat, hogy az esetleges szuvasodást minél hamarabb megállítsuk.

 

Hagyományos fogtömés esetében a fogorvosok leggyakrabban a kompozitot (fogszínű tömés) választják, esztétikus színük, kopásállóságuk és könnyű felhasználhatóságuk miatt. 

 

 

Fogbetét (inlay/onlay)


Ha a fog koronája túlságosan sérült, és az egyszerű fogtömés már nem elegendő, a fogorvos dönthet fogbetét behelyezése mellett is. A megfelelő üreg kialakítása után lenyomatot vesznek a fogról, ami alapján fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a betétet. Ezt végül a rendelőben beragasztják a páciens szájába. Előnyük, hogy ellenállóbbak, jóval tartósabbak, és pontosabban illeszkednek. Az alászuvasodás esélye a tökéletes széli záródás miatt csökken. Segítségükkel a fog eredeti alakja tökéletesen visszaállítható. 


Legyakrabban a betétek aranyból és porcelánból készülnek, de számos más anyag felhasználásával is kivitelezhető. 


 
Arany fogbetétAz aranybetét funkcionálisan az egyik legjobb választás, mert szélei rendkívül pontosan illeszkednek a fogszövethez. Ezért a tömés tartósabb és jobban védi a fogat. Azonban az ára magasabb a nagyobb anyagköltség miatt, illetve színe miatt kevésbé esztétikus. 
 

 
A porcelánból készült betét szintén nagyon tartós, és fehér színe miatt esztétikus megoldást kínál. 

 

 

 

 

Korona


Abban az esetben, ha a fog már olyan mértékben sérült, hogy betéttel sem lehet helyreállítani, vagy frontfogak sérülnek koronát készítünk rá. Ennek menete hasonló a betét elkészítéséhez, a különbség csupán a fog előkészítésében, lecsiszolásában van. A korona a teljes fogat beborítja, körkörösen rögzül a maradék fogszövethez, Így tartós, esztétikus és anatomikus megoldást kínál a destruált fog helyreállítására. Megvédi a maradék fogszövetet, pontos széli záródást biztosít és visszaadja a rágófunkciót. Tartóssága a betétekéhez hasonló, jó szájhigiénia és rendszeres kontroll mellett akár 15-20 év is lehet a kihordási ideje. A korona készülhet fémkerámiából leggyakrabban kobalt-króm ötvözetből, de aranyból is lehet, cirkóniumból és kerámiából. Utóbbi kettő esztétikusabb megoldást nyújt. 

 

 

Gyökérkezelés


Ha a fogszuvasodás túlságosan mélyre terjed, elérheti a fogbelet, ahol a fogat ellátó erek és idegek találhatók. Ilyenkor a fogbél baktériumokkal fertőződik. Ez kialakulhat lassan évek alatt, tünetmentesen, fájdalom nélkül, vagy hirtelen, nagy fájdalommal kísérve. Mindkét esetben elhal a fog, és a fertőzés a gyökereken keresztül a csontba is terjedhet, komoly gyulladást okozva. Tehát fontos, hogy minél hamarabb megállítsuk a folyamatot. Ilyenkor a fogorvos gyökérkezeli a fogat, ami azt jelenti, hogy eltávolítja a fogbelet (a fog idegét és ereit) és a fertőzött foganyagot. Végül tömést tesz a gyökércsatornákba. Ezután a fogtöméssel/betéttel/koronával helyreállítható. 

Gyökérkezelés ábra


 

Fogtömés/konzerválás szolgáltatásaink:

 

  • Fogszínű tömések
  • Betétek, Inlay,  Onlay (Grádia, Arany, Kerámia)
  • Héjkerámia
  • Gyökérkezelés
  • Csonkfelépítés
  • Tejfogtömés
     
Legfrissebb cikkek

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

A plakk felhalmozódása, a fogkő kialakulása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezek a problémák általában megelőzhetők rendszeres...

Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani

„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt a szállóigét? Ez még inkább igaz a fogakra! A cukros ételek, savas élelmiszerek nyomai nagyon erősen kihatnak a fogak egészségére. Ha nem megfelelő élelmiszereket...

A 10 legjobb étel a fogzománc erősítésére

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás, megfelelő fogselyem használat, valamint az éves fogászati ellenőrzés mellett az étkezés is hozzájárul fogaink állapotának megőrzéséhez. A legfontosabb ugyanis vigyázni fogzománcunkra....

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental