Fogtömés és konzerválás: a fogszuvasodás kezelése, koronával fogbetéttel vagy gyökérkezeléssel a főváros két pontján a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogtömések / konzerválás

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás. Célja, hogy a károsodott fog eredeti funkcióját és esztétikáját visszaállítsuk és a fogat megóvjuk a további károsodástól. 

Fogtömések / konzerválás

Tömésre szükség lehet baleset miatt letört korona pótlásánál, illetve fogszuvasodás következtében megrongálódott fog helyreállításához. A tömés során először el kell távolítanunk a fertőzött vagy sérült foganyagot, majd a felület megtisztítása után használjuk a megfelelően kiválasztott tömőanyagot.

 

 

Megelőzhető a fogszuvasodás?


Fogaink védelme érdekében sokat tehetünk, ha odafigyelünk a rendszeres és alapos szájápolásra. Naponta legalább reggel és este alapos fogmosás, a fogkefe havi cseréje és fogselyem használata sokat segít a szuvasodás megelőzésében. Sajnos azonban így is kialakulhat fogszuvasodás, ezért mindenképp szükséges évente legalább egy fogászati kontrollvizsgálat, hogy az esetleges szuvasodást minél hamarabb megállítsuk.

 

Hagyományos fogtömés esetében a fogorvosok leggyakrabban a kompozitot (fogszínű tömés) választják, esztétikus színük, kopásállóságuk és könnyű felhasználhatóságuk miatt. 

 

 

Fogbetét (inlay/onlay)


Ha a fog koronája túlságosan sérült, és az egyszerű fogtömés már nem elegendő, a fogorvos dönthet fogbetét behelyezése mellett is. A megfelelő üreg kialakítása után lenyomatot vesznek a fogról, ami alapján fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a betétet. Ezt végül a rendelőben beragasztják a páciens szájába. Előnyük, hogy ellenállóbbak, jóval tartósabbak, és pontosabban illeszkednek. Az alászuvasodás esélye a tökéletes széli záródás miatt csökken. Segítségükkel a fog eredeti alakja tökéletesen visszaállítható. 


Legyakrabban a betétek aranyból és porcelánból készülnek, de számos más anyag felhasználásával is kivitelezhető. 


 
Arany fogbetétAz aranybetét funkcionálisan az egyik legjobb választás, mert szélei rendkívül pontosan illeszkednek a fogszövethez. Ezért a tömés tartósabb és jobban védi a fogat. Azonban az ára magasabb a nagyobb anyagköltség miatt, illetve színe miatt kevésbé esztétikus. 
 

 
A porcelánból készült betét szintén nagyon tartós, és fehér színe miatt esztétikus megoldást kínál. 

 

 

 

 

Korona


Abban az esetben, ha a fog már olyan mértékben sérült, hogy betéttel sem lehet helyreállítani, vagy frontfogak sérülnek koronát készítünk rá. Ennek menete hasonló a betét elkészítéséhez, a különbség csupán a fog előkészítésében, lecsiszolásában van. A korona a teljes fogat beborítja, körkörösen rögzül a maradék fogszövethez, Így tartós, esztétikus és anatomikus megoldást kínál a destruált fog helyreállítására. Megvédi a maradék fogszövetet, pontos széli záródást biztosít és visszaadja a rágófunkciót. Tartóssága a betétekéhez hasonló, jó szájhigiénia és rendszeres kontroll mellett akár 15-20 év is lehet a kihordási ideje. A korona készülhet fémkerámiából leggyakrabban kobalt-króm ötvözetből, de aranyból is lehet, cirkóniumból és kerámiából. Utóbbi kettő esztétikusabb megoldást nyújt. 

 

 

Gyökérkezelés


Ha a fogszuvasodás túlságosan mélyre terjed, elérheti a fogbelet, ahol a fogat ellátó erek és idegek találhatók. Ilyenkor a fogbél baktériumokkal fertőződik. Ez kialakulhat lassan évek alatt, tünetmentesen, fájdalom nélkül, vagy hirtelen, nagy fájdalommal kísérve. Mindkét esetben elhal a fog, és a fertőzés a gyökereken keresztül a csontba is terjedhet, komoly gyulladást okozva. Tehát fontos, hogy minél hamarabb megállítsuk a folyamatot. Ilyenkor a fogorvos gyökérkezeli a fogat, ami azt jelenti, hogy eltávolítja a fogbelet (a fog idegét és ereit) és a fertőzött foganyagot. Végül tömést tesz a gyökércsatornákba. Ezután a fogtöméssel/betéttel/koronával helyreállítható. 

Gyökérkezelés ábra


 

Fogtömés/konzerválás szolgáltatásaink:

 

  • Fogszínű tömések
  • Betétek, Inlay,  Onlay (Grádia, Arany, Kerámia)
  • Héjkerámia
  • Gyökérkezelés
  • Csonkfelépítés
  • Tejfogtömés
     

Legfrissebb cikkek

Mikor van szükség a gyermeknek fogszabályzóra?

Szülőként a legfontosabb, hogy gyermekünk boldog legyen és semmi sem tesz minket olyan boldoggá, mint mikor mosolyogni látjuk. A gyermekek egészséges mosolyának fenntartása is a szülő kezében van. De hogyan határozzuk meg, hogy...

Miért van szükség a professzionális dentálhigiéniai kezelésre?

Otthon naponta megmossuk fogainkat, akár napi kétszer is. Időnként fogselymet, szájvizet is használunk. Ez nem elég ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak? Nem! Az évenkénti dentálhigiéniás kezelés fontosabb lehet, mint gondolnánk. 

Hogyan tegyünk a fogérzékenység ellen?

A fogérzékenység a felnőttek több mint 40%-át érinti. A fogérzékenység a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A legtöbben rövid, éles fájdalmat tapasztalnak fogaiknál, amely a fogérzékenység egyik jele.  

Ajánlatkérés

Kérjen online időpontot rendelőnkbe és bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés,webdesign,Expedient
keresőoptimalizálás:Expedient| Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2019 Levaidental