Fogtömés és konzerválás: a fogszuvasodás kezelése, koronával fogbetéttel vagy gyökérkezeléssel a főváros két pontján a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogtömések / konzerválás

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás. Célja, hogy a károsodott fog eredeti funkcióját és esztétikáját visszaállítsuk és a fogat megóvjuk a további károsodástól. 

Fogtömések / konzerválás

Tömésre szükség lehet baleset miatt letört korona pótlásánál, illetve fogszuvasodás következtében megrongálódott fog helyreállításához. A tömés során először el kell távolítanunk a fertőzött vagy sérült foganyagot, majd a felület megtisztítása után használjuk a megfelelően kiválasztott tömőanyagot.

 

 

Megelőzhető a fogszuvasodás?


Fogaink védelme érdekében sokat tehetünk, ha odafigyelünk a rendszeres és alapos szájápolásra. Naponta legalább reggel és este alapos fogmosás, a fogkefe havi cseréje és fogselyem használata sokat segít a szuvasodás megelőzésében. Sajnos azonban így is kialakulhat fogszuvasodás, ezért mindenképp szükséges évente legalább egy fogászati kontrollvizsgálat, hogy az esetleges szuvasodást minél hamarabb megállítsuk.

 

Hagyományos fogtömés esetében a fogorvosok leggyakrabban a kompozitot (fogszínű tömés) választják, esztétikus színük, kopásállóságuk és könnyű felhasználhatóságuk miatt. 

 

 

Fogbetét (inlay/onlay)


Ha a fog koronája túlságosan sérült, és az egyszerű fogtömés már nem elegendő, a fogorvos dönthet fogbetét behelyezése mellett is. A megfelelő üreg kialakítása után lenyomatot vesznek a fogról, ami alapján fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a betétet. Ezt végül a rendelőben beragasztják a páciens szájába. Előnyük, hogy ellenállóbbak, jóval tartósabbak, és pontosabban illeszkednek. Az alászuvasodás esélye a tökéletes széli záródás miatt csökken. Segítségükkel a fog eredeti alakja tökéletesen visszaállítható. 


Legyakrabban a betétek aranyból és porcelánból készülnek, de számos más anyag felhasználásával is kivitelezhető. 


 
Arany fogbetétAz aranybetét funkcionálisan az egyik legjobb választás, mert szélei rendkívül pontosan illeszkednek a fogszövethez. Ezért a tömés tartósabb és jobban védi a fogat. Azonban az ára magasabb a nagyobb anyagköltség miatt, illetve színe miatt kevésbé esztétikus. 
 

 
A porcelánból készült betét szintén nagyon tartós, és fehér színe miatt esztétikus megoldást kínál. 

 

 

 

 

Korona


Abban az esetben, ha a fog már olyan mértékben sérült, hogy betéttel sem lehet helyreállítani, vagy frontfogak sérülnek koronát készítünk rá. Ennek menete hasonló a betét elkészítéséhez, a különbség csupán a fog előkészítésében, lecsiszolásában van. A korona a teljes fogat beborítja, körkörösen rögzül a maradék fogszövethez, Így tartós, esztétikus és anatomikus megoldást kínál a destruált fog helyreállítására. Megvédi a maradék fogszövetet, pontos széli záródást biztosít és visszaadja a rágófunkciót. Tartóssága a betétekéhez hasonló, jó szájhigiénia és rendszeres kontroll mellett akár 15-20 év is lehet a kihordási ideje. A korona készülhet fémkerámiából leggyakrabban kobalt-króm ötvözetből, de aranyból is lehet, cirkóniumból és kerámiából. Utóbbi kettő esztétikusabb megoldást nyújt. 

 

 

Gyökérkezelés


Ha a fogszuvasodás túlságosan mélyre terjed, elérheti a fogbelet, ahol a fogat ellátó erek és idegek találhatók. Ilyenkor a fogbél baktériumokkal fertőződik. Ez kialakulhat lassan évek alatt, tünetmentesen, fájdalom nélkül, vagy hirtelen, nagy fájdalommal kísérve. Mindkét esetben elhal a fog, és a fertőzés a gyökereken keresztül a csontba is terjedhet, komoly gyulladást okozva. Tehát fontos, hogy minél hamarabb megállítsuk a folyamatot. Ilyenkor a fogorvos gyökérkezeli a fogat, ami azt jelenti, hogy eltávolítja a fogbelet (a fog idegét és ereit) és a fertőzött foganyagot. Végül tömést tesz a gyökércsatornákba. Ezután a fogtöméssel/betéttel/koronával helyreállítható. 

Gyökérkezelés ábra


 

Fogtömés/konzerválás szolgáltatásaink:

 

  • Fogszínű tömések
  • Betétek, Inlay,  Onlay (Grádia, Arany, Kerámia)
  • Héjkerámia
  • Gyökérkezelés
  • Csonkfelépítés
  • Tejfogtömés
     
Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental