A modern orvostechnikának köszönhetően, többféle gyermek fogszabályzó készülék közül is lehet választani, vannak olyanok is, amik szinte észrevehetetlenek.

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Gyermek fogszabályzás: melyik készüléket válasszuk?

Nagyon gyakori probléma, hogy gyermekkorban a fogak nem megfelelően állnak, ennek lehetnek genetikai okai is, de állhat rossz szokás, mint például az ujj szopogatása a háttérben. Bármi is legyen a probléma oka, kezelésre van szükség, aminek egyetlen módja a fogszabályozás. Szerencsére a modern orvostechnikának köszönhetően, többféle készülék közül is lehet választani, vannak olyanok is, amik szinte észrevehetetlenek. 

Gyermek fogszabályzás: melyik készüléket válasszuk?

Szükség van fogszabályozásra gyerekkorban?

Mielőtt rátérnénk a különböző gyermek fogszabályozó típusokra, tisztázzuk, hogy miért van szükség fogszabályozásra már gyerekkorban. Sokan azt gondolják, hogy „a tejfogak csak tejfogak, elég lesz a vasfogakkal törődni!”, azonban ez nem teljesen van így. A fogak nem megfelelő állása nemcsak esztétikai, hanem rágási és hangképzési problémákat okozhatnak, fájdalmassá teheti a rágást, megnehezítheti a tiszta beszédet, továbbá növeli a fogszuvasodás és egyéb fogínybetegségek kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért már gyerekkorban is fontos odafigyelni erre, és megkezdeni a fogak szabályozását, arról nem beszélve, hogy mennyivel hatékonyabb, és könnyebb a fogszabályozás gyerekkorban, mint később felnőttként.

 

Milyen gyermek fogszabályozó készülékek vannak? 

Ha fogszabályzó készülékekről van szó, akkor alapvetően két fő típust kell megkülönböztetnünk, az egyik a kivehető készülékek családja, a másik pedig a rögzített fogszabályozó készülékeké. A rögzített fogszabályzót – ahogy a nevéből is látszik – rögzítjük, vagyis, felragasztjuk a fogra, egészen a kezelés végéig ott maradnak, ezzel szemben, a kivehető fogszabályozót ki lehet venni, ezt sokszor éjszakai fogszabályozóként is szoktuk említeni, hiszen ezeket este szokták leginkább használni, olyankor, amikor a fogakat semmi másra nem kell már használni. Melyik a jobb? Azt, hogy melyik a jobb, azt nehéz megmondani, ugyanis ez nagyban személy függő. Szakértő kollégánk minden esetben személyes kezelési javaslatot tesznek, és segítenek elönteni, hogy a gyermeknek melyik típusú fogszabályozó a legideálisabb, de azért hoztunk egy összehasonlítást róluk.

 

A kivehető fogszabályzó előnyei és hátrányai

Gyerekkorban jellemzően ezt a típust szoktuk javasolni, egyrészt azért, mert ehhez agyon könnyedén hozzá tudnak szokni a gyerekek, hiszen csak alvás közben kell viselni, így nem jár számukra nagyobb kellemetlenséggel, nincsenek kitéve társaik csúfolódásának, ráadásul a legkülönfélébb színben elkészíthetőek, akár mintákkal is. Másrészt pedig szakmai okai is vannak: befolyásolható vele az izmok és állcsont növekedése, és elérhető velük a fogak döntése is. Amit hátrányként tudunk említeni az az, hogy sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a gyerekek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres használatról, ezért nagyfokú szülői figyelem kell a hatékony kezeléshez.

 

A rögzített fogszabályzó előnyei és hátrányai

Fontosnak tartjuk, hogy azzal kezdjük, hogy a rögzített fogszabályzók esetében nem kell feltétlenül a feltűnő fémre gondolni, ami közkedvelt csúfolódás tárgyát képzi sok esetben, ugyanis a tudomány fejlődésével a fém fogszabályzó mellett porcelán fogszabályzót is lehet alkalmazni, aminek legnagyobb előnye, hogy nagyon hasonlít a fogak színéhez, így szinte észrevehetetlen. Mikor van szükség rögzített fogszabályzókra? Akkor, amikor már csak „vasfogak” vannak, vagy nagyobb eltéréseket kell korrigálni, nemcsak a fogak döntését, hanem elmozdulását.

 

Kollégáink minden esetben segítenek eldönteni, hogy melyik típusú fogszabályozó a legmegfelelőbb a gyermeknek!  
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental