Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat mosni, mik a fogmosás legfontosabb lépései, milyen eszközöket ajánlott használni, és minden mást, amit fontos tudni!

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

A helyes fogmosás kérdése nagyon fontos téma, ugyanis ez nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához és fenntartásához, ami pedig az egészséges fogazat alapvető feltétele. Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat mosni, mik a fogmosás legfontosabb lépései, milyen eszközöket ajánlott használni, és minden mást, amit még fontos lehet tudni!

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

Hasznos tanácsok fogmosáshoz

Mielőtt leírjuk a helyes fogmosás lépéseit, arra gondoltunk, hogy elmondunk néhány lényeges információt, amit tudni kell a fogmosással, fogápolással kapcsolatban. Ennek azért van kiemelten fontos szerepe, mert segít megelőzni a fogszuvasodás, és fogágybetegségek kialakulását, amiknek sajnos akár a fogak elvesztése is lehet a következménye.

 

Mikor, mennyi ideig kell fogat mosni?

Az alapvető szabály úgy hangzik, hogy legalább naponta kétszer -reggel és este- 2-2 percig -fél-fél percet szánva a különböző szakaszokra- kell fogat mosni, azonban, ha van rá mód, akkor zt többször is meg lehet ismételni, akár minden étkezés után, ugyanis így megelőzhető, hogy a lepedékben baktériumok telepedjenek meg. Arra érdemes figyelni, hogy közvetlenül savas ételek fogyasztása után nem szabad rögtön fogat mosni, mert ekkor a fog legfelső rétege megpuhul a savak hatására, és a sörték könnyen kárt tehetnek benne. Célszerű fél órát várni a folyamattal.

 

Milyen eszközök szükségesek a fogmosáshoz?

Először is szükség van egy megfelelő fogkefére, ami az alábbi paraméterekkel rendelkezik: a feje nem túl nagy, befér mindenhova a szájüregben, sörtéi nem kemények, nem sérti sem a fogakat, sem az ínyt, nem elhasználódott, nem régebbi (a fogkefét 2-3 havonta cserélni kell, egyrészt mert az elhasználódott sörték nem hatékonyak, másrészt pedig megtelepszenek benne a baktériumok). A fogak megfelelő tisztításához a manuális, és elektromos fogkefék is egyaránt megfelelnek. A mindennapi fogmosási rutinba érdemes beilleszteni a fogselyem használatát is, ugyanis így olyan helyekről is könnyedén el lehet távolítani a lepedéket, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, például a fogak közötti részek.

 

A helyes fogmosás lépései

A helyes fogmosás nem bonyolult, csupán néhány dologra kell figyelni a tökéletes eredmény érdekében, mutatjuk is milyen lépéseken kell feltétlenül végig menni. 

 

  • A helyes fogmosás első lépése: Kezdjük a fogak külső és belső felületeinek megmosásával. Ezt a fogíny mentén 45 fogas szöget bezáró fogkefével kell megtenni, apró körkörös mozdulatokkal. Fontos, hogy egyetlen fogat sem szabad kihagyni, fogról-fogra kell dolgozni egészen a leghátsó fogakig.
  • A helyes fogmosás második lépése: Ezt követően kell áttérjünk a rágófelületekre: vízszintesen tartva a fogkefét kell dörzsölni előre-hátra irányul finom mozdulatokkal. Amikor az elülső fogak belső felületéhez érünk akkor kell függőlegesen dönteni a fogkefét, és úgy tovább folytatni a tisztítást. Mindezt kíméletesen, nem nagyon dörzsölve a fogínyt!
  • A helyes fogmosás harmadik lépése: Nem szabad a nyelvet sem kihagyni, ugyanis ezen a felületen is megtelepedhetnek a baktériumok, amik nemcsak kellemetlen szájszaghoz, hanem súlyos fogászati betegségekhez is vezethetnek. Előrefelé seprő mozdulatokkal lehet könnyedén eltávolítani az ételdarabkákat, lepedéket és baktériumokat.
     
Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental