Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat mosni, mik a fogmosás legfontosabb lépései, milyen eszközöket ajánlott használni, és minden mást, amit fontos tudni!

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

A helyes fogmosás kérdése nagyon fontos téma, ugyanis ez nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához és fenntartásához, ami pedig az egészséges fogazat alapvető feltétele. Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat mosni, mik a fogmosás legfontosabb lépései, milyen eszközöket ajánlott használni, és minden mást, amit még fontos lehet tudni!

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

Hasznos tanácsok fogmosáshoz

Mielőtt leírjuk a helyes fogmosás lépéseit, arra gondoltunk, hogy elmondunk néhány lényeges információt, amit tudni kell a fogmosással, fogápolással kapcsolatban. Ennek azért van kiemelten fontos szerepe, mert segít megelőzni a fogszuvasodás, és fogágybetegségek kialakulását, amiknek sajnos akár a fogak elvesztése is lehet a következménye.

 

Mikor, mennyi ideig kell fogat mosni?

Az alapvető szabály úgy hangzik, hogy legalább naponta kétszer -reggel és este- 2-2 percig -fél-fél percet szánva a különböző szakaszokra- kell fogat mosni, azonban, ha van rá mód, akkor zt többször is meg lehet ismételni, akár minden étkezés után, ugyanis így megelőzhető, hogy a lepedékben baktériumok telepedjenek meg. Arra érdemes figyelni, hogy közvetlenül savas ételek fogyasztása után nem szabad rögtön fogat mosni, mert ekkor a fog legfelső rétege megpuhul a savak hatására, és a sörték könnyen kárt tehetnek benne. Célszerű fél órát várni a folyamattal.

 

Milyen eszközök szükségesek a fogmosáshoz?

Először is szükség van egy megfelelő fogkefére, ami az alábbi paraméterekkel rendelkezik: a feje nem túl nagy, befér mindenhova a szájüregben, sörtéi nem kemények, nem sérti sem a fogakat, sem az ínyt, nem elhasználódott, nem régebbi (a fogkefét 2-3 havonta cserélni kell, egyrészt mert az elhasználódott sörték nem hatékonyak, másrészt pedig megtelepszenek benne a baktériumok). A fogak megfelelő tisztításához a manuális, és elektromos fogkefék is egyaránt megfelelnek. A mindennapi fogmosási rutinba érdemes beilleszteni a fogselyem használatát is, ugyanis így olyan helyekről is könnyedén el lehet távolítani a lepedéket, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, például a fogak közötti részek.

 

A helyes fogmosás lépései

A helyes fogmosás nem bonyolult, csupán néhány dologra kell figyelni a tökéletes eredmény érdekében, mutatjuk is milyen lépéseken kell feltétlenül végig menni. 

 

  • A helyes fogmosás első lépése: Kezdjük a fogak külső és belső felületeinek megmosásával. Ezt a fogíny mentén 45 fogas szöget bezáró fogkefével kell megtenni, apró körkörös mozdulatokkal. Fontos, hogy egyetlen fogat sem szabad kihagyni, fogról-fogra kell dolgozni egészen a leghátsó fogakig.
  • A helyes fogmosás második lépése: Ezt követően kell áttérjünk a rágófelületekre: vízszintesen tartva a fogkefét kell dörzsölni előre-hátra irányul finom mozdulatokkal. Amikor az elülső fogak belső felületéhez érünk akkor kell függőlegesen dönteni a fogkefét, és úgy tovább folytatni a tisztítást. Mindezt kíméletesen, nem nagyon dörzsölve a fogínyt!
  • A helyes fogmosás harmadik lépése: Nem szabad a nyelvet sem kihagyni, ugyanis ezen a felületen is megtelepedhetnek a baktériumok, amik nemcsak kellemetlen szájszaghoz, hanem súlyos fogászati betegségekhez is vezethetnek. Előrefelé seprő mozdulatokkal lehet könnyedén eltávolítani az ételdarabkákat, lepedéket és baktériumokat.
     
Legfrissebb cikkek

Otthoni fájdalomcsillapító praktikák fogfájásra: Valóban hatásosak?

Számos otthoni fájdalomcsillapító praktikával lehet találkozni, amit fogfájásra javasolnak, ilyen-olyan platformokon, de vajon mennyire hatásosak? Mi az, ami tényleg beválik a fogfájás csillapítására, és mi az, ami nem? Mutatjuk a választ!

Mire figyeljünk a fogkrém kiválasztásakor?

A megfelelő fogkrém kiválasztása fontos a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása szempontjából. A boltok polcai tele vannak különböző típusú fogkrémekkel. Melyiket érdemes választani? Mire érdemes figyelni a fogkrém...

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mit tegyünk, ha fogínygyulladásra gyanakszunk, milyen lehetséges kezelések vannak? Jöjjenek a fogorvos válaszai!

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental