Az ínygyulladás sokakat érint, mégsem tudnak róla. De mik pontosan azok a tünetek, amelyről felismerhető az ínygyulladás és hogyan kezelhetjük? Segítünk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Ínygyulladás: Tünetek és kezelése

Az ínygyulladás sokakat érint, mégsem tudnak róla. De mik pontosan azok a tünetek, amelyről felismerhető az ínygyulladás és hogyan kezelhetjük? Segítünk!

Ínygyulladás: Tünetek és kezelése

Mi az ínygyulladás?


Az ínygyulladás a szájüreg egyik gyakori, visszafordítható betegsége. Az ínygyulladás és a parodontális (fogíny) betegség egyik elsődleges tünete a gyulladás. Valójában az ínygyulladás és a parodontális betegség a két fő gyulladásos betegség, amelyek befolyásolják a parodontumot (a fogakat támogató és körülvevő szövetek). A parodontális betegség szisztémás szövődményekkel társulhat, mint például szívbetegség, cukorbetegség, stroke, légzőszervi betegség, osteoporosis és koraszülés. Sok embernek van ínygyulladása, mégsem ismeri fel, vagy nincsenek tisztában a tünetekkel.

 

Mi okozza?


A bakteriális lepedék felhalmozódása a fogak között és az íny alatt az elsődleges tényező az ínygyulladás kialakulásában. A test immunrendszere reagál a fertőzésre, sérülésre, vagy megóvja magát az irritációtól gyulladásos reakcióval. Az íny sem kivétel. A gyulladás jellemzői: az érintett területet körülvevő duzzanat, bőrpír, hő és fájdalom. A krónikus gyulladás hozzájárulhat az íny megnagyobbodásához, amely genetikai vagy rendszeres gyógyszerszedés mellett még inkább előfordulhat. További hozzájáruló tényezők: stressz, terhesség, pubertás, nem megfelelő táplálkozás, HIV-fertőzés, dohányzás, öregedés és hormonális ingadozások.

 

Mit tehetek vele?


Az ínygyulladás visszafordítható egy hatékony otthoni fogápolási rendszerrel, amely csökkenti a baktériumlepedék felhalmozódását. A mechanikus szájhigiénés segédeszközök, például fogkefék, fogselyem és antibakteriális szájvizek megfelelő használata segít az ételmaradék felhalmozódásának eltávolításában, illetve az ínygyulladás megelőzésében. 

 

Az egészséges íny jelei

 • Halvány színű vagy melanin pigmentáció (erősen pigmentált etnikai csoportokban található meg)
 • Merev és lapos ínyszövetek
 • Fojtott textúra
 • Késélű vagy piramis papilla (fogszövet fogak között)
 • Fájdalommentes íny
 • Nincs vérzés

 

A fogínygyulladás jelei

 • Piros vagy kékespiros (krónikus gyulladásos) ínyek
 • Vérzés fogmosáskor
 • Puha és szivacsos íny
 • Lágy ínyszövetek (narancshéj megjelenés)
 • Genny
 • Gyulladás (ödéma) vagy duzzadt íny
 • Rossz lehelet
 • Időnként fájdalmas vagy fájdalom nélküli íny

 

Mikor látogassa meg a fogorvost?


Rendszeres ellenőrzés ajánlott az ínygyulladás, a fogszuvasodás vagy más olyan orális egészségi állapot felismerése érdekében, amelyek hozzájárulhatnak a fogászati vagy szisztémás szövődményekhez. Fontos, hogy egyeztessen időpontot fogorvosával, ha az ínygyulladás bármely jele vagy tünete észlelhető. Nagyobb az esélye az ínygyulladás átfordulásának megakadályozására parodontális betegségbe, ha a fogorvosi kezelést korán kérik. Fogai állapota nagyban függ az íny egészségétől egyaránt, illetve orális egészségünk az egész szervezetünkre kihatással van. Ezért mindig hangsúlyozzuk, hogy az évenkénti fogászati szűrés elengedhetetlen! 

 

Ön is tapasztalt hasonló tüneteket? Ne várjon tovább! Jöjjön el fogászati rendelőnk egyikébe, hogy minél előbb kezelhessük a problémát. Jelentkezzen be online és 10% kedvezményt kap kezelésünk árából. 

Legfrissebb cikkek

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Aztán jöhetnek az újabb szövődmények, amellyel csak még rosszabbra fordulhat a helyzet. 

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. De vajon a nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental