. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most ezekről osztunk meg néhány fontos információt. Ezeket kell tudni a kattogó állkapocsról.

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most ezekről osztunk meg néhány fontos információt.

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Mi okozhatja az állkapocs kattogását?

Alapvetően az állkapocs kattogását annak nem megfelelő állása, pozíciója okozza. Ez pedig több okból is bekövetkezhet. A legtöbb esetben rossz szokások vezetnek ahhoz, hogy az állkapocs nem megfelelően működik, de előfordulnak esetek, amikor más problémák miatt alakul ki az állkapocs nem megfelelő állása, kattogása. Az ízületi gyulladás károsíthatja, gyengítheti az állkapcsot. A fogak nem megfelelő növekedése is problémát okozhat, például nyílt harapás, a zsúfoltan növő fogak, az alsó harapás, a keresztharapás, de más fogászati betegségek s hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az állkapoccsal kapcsolatban is problémák merüljenek fel. A nyálmirigy fertőzése is átterjedhet, ahogyan a szájüregben jelentkezett daganat is. De nem kell megijedni, nem feltétlenül erről van szó minden esetben, sőt!

 

Rossz szokások is okozhatják az állkapocs kattogását

Lehet az ok az, hogy túl gyakran, és túl intenzíven rág rágógumi, gyakran a körömrágás is az okok között szerepel, továbbá az sem tesz jót az állkapocsnak (és a fogzománcnak sem), okozhatja az állkapocs kattogását az ajkak harapdálása, és a gyakori összeszorított állkapocs is. De vannak súlyosabb esetek is. Előfordul, amikor valami behatás, baleset következtében mozdul el az állkapocs, esetleg el is törik. Ennek jóval komolyabb tünetei vannak, mint például: duzzanat, vérzés, zsibbadás, zúzódás. Amennyiben ilyen tüneteket érzékel, feltétlenül szakemberhez kell fordulnia azonnal!

 

Mi a megoldás az állkapocs kattogására?

Az állkapocs kattogására mutatunk néhány egyszerűen alkalmazható otthoni gyógymódot. Vannak, akiknek orvosi kezelésre van szükségük ezen otthoni gyógymódok helyett vagy kiegészítéseként. Kapható néhány vény nélküli gyógyszertári készítmény, ezekkel kapcsolatban érdemes gyógyszerészét vagy fogorvosát kérdeznie. A kattogó állkapocs problémájára megoldás lehet a jegelés is. Ha jégcsomagot helyez az állkapocs területére 10-15 percre, majd 5-10 percig meleg borogatást tesz, segíthet a tünetek enyhítésében. Az ilyen módon váltakozó meleg és hideg terápia szükség esetén naponta többször is elvégezhető. Ügyeljen arra is, hogy kerülje a kemény vagy ropogós ételeket: A ropogós, nyers zöldségek vagy a rágós ételek, például a karamell, súlyosbíthatják az állkapocs pattanását és az állkapocs egyéb tüneteit. Amennyiben a fogcsikorgatásra vezethető vissza a kattogást, a stresszkezelő módszerek is hatásosak lehetnek, ennek csökkentése céljából. Ha éjszakai fogcsikorgatásról van só, akkor sín vagy hálóvédő használható a fogak összeszorításának vagy csikorgásának megelőzésére vagy kezelésére. Amennyiben előrehaladott a probléma előfordul, hogy műtétre van szükség. Keressen minket, és segítünk a probléma orvoslásában Kérjen időpontot IDE kattintva!
 

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Tippek a karácsonyi időszakra az egészséges fogakért

Rohamosan közeleg a karácsony, és sok finom csemegét és csábítást hoz, különösen egy ilyen nehéz év után! Ebben az időszakban a fogaink is nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért különös odaadással kell lennünk, ha szeretnénk...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2023 Levaidental