A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul nagyon gyakori is, a magyar felnőttek, több mint kétharmadát érinti a probléma. A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul...

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mit tehetünk a lepedék és a fogkő ellen?

A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul nagyon gyakori is, a magyar felnőttek, több mint kétharmadát érinti a probléma. De vajon mit lehet tenni a lepedék és fogkő ellen? Alábbi cikkünkben ezt a kérdést válaszoljuk meg.

Mit tehetünk a lepedék és a fogkő ellen?

Mi az a foglepedék, hogyan képződik?

Kezdésként beszéljük meg, hogy mi az a foglepedék, és mi a különbség a lepedék és a fogkő között! Foglepedék mindenkinél képződik, azonban ez fogmosás során, fogkefével könnyedén eltávolítható. Ezzel szemben a kemény fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani. A foglepedék akkor alakul ki, ha nem elég alaposan tisztítjuk meg a fogainkat. Ez bárkivel előfordulhat. A problémát az okozza, ha a felhalmozódott lepedékben megtelepszenek a baktériumok. Foglepedék nemcsak a fogakon, hanem a fogak közötti térben is kialakulhat, a kellemetlen szájszagért is felelhet.

 

Mi az a fogkő, hogyan képződik?

A puha lepedékkel szemben a fogkő kemény, és csak fogorvos tudja eltávolítani. Ez a kemény fogkő a több ideig el nem távolított lepedékből keletkezik. A nyálból kiváló kálciumsók egy egyszerű folyamat során átalakítják a lepedéket, aki különösen hajlamos erre, annál ez akár két nap alatt is bekövetkezhet. A fogkő azért jelenthet problémát, mert a baktériumok könnyebben megtapadnak a durva felületén, és újra képesek lepedéket képezni, továbbá a fogkő alatt különböző anyagcsere-folyamatok miatt a pH-érték e területen csökkenhet, emiatt pedig baktériumok és savak károsíthatják a fogakat, ez pedig komolyabb fogászati problémákhoz is, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Mit lehet tenni a fogkő és a lepedék ellen?

A fentiekből már szinte következtethet is a válaszra: az egyetlen megoldás a megfelelő szájhigiénia! De mit is jelent ez pontosan? Ez azt jelenti, hogy a lepedékképződést, és így a fogkő kialakulását is megelőzheti, amennyiben megfelelő rendszerességgel, a megfelelő technikával, alaposan mos fogat. Amennyiben teheti, minden étkezés után mosson fogat, de ha erre nincsen módja, akkor is legalább napi kétszer kerítsen rá alkalmat. Fontos, hogy a megfelelő technikát alkalmazza: a fogkefét tartsa 45 fokos szögben, és óvatosan körkörös mozdulatokat téve tisztítsa meg a fogait. Fontos, hogy a lehető legalaposabban járjon el, és ne dörzsölje túl erősen! Egy fogmosás minimum 2 percig tart! Mivel a fogkefe nem feltétlenül tud bejutni a fogak közé, azonban a lepedék itt is megtelepedhet ajánlott időnként fogselymet is használni.

 

Hogyan lehet eltávolítani a fogkövet?

A lepedéket fogkefe segítségével egyszerűen el lehet távolítani, sőt el is kell, de, mint írtuk is, a fogkövek esetében nem ilyen egyszerű a dolog. A megkeményedett fogkövet csakis szakember tudja eltávolítani. Ez a folyamat teljesen fájdalommentes. Amennyiben Önnek is van fogköve, javasoljuk, hogy minél hamarabb kérjen időpontot, hogy megelőzze, hogy komolyabb problémához vezessen.

Időpont kéréséhez kattintson IDE!

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental