A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul nagyon gyakori is, a magyar felnőttek, több mint kétharmadát érinti a probléma. A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul...

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Mit tehetünk a lepedék és a fogkő ellen?

A lepedék és a fogkő bizony makacs dolog, ráadásul nagyon gyakori is, a magyar felnőttek, több mint kétharmadát érinti a probléma. De vajon mit lehet tenni a lepedék és fogkő ellen? Alábbi cikkünkben ezt a kérdést válaszoljuk meg.

Mit tehetünk a lepedék és a fogkő ellen?

Mi az a foglepedék, hogyan képződik?

Kezdésként beszéljük meg, hogy mi az a foglepedék, és mi a különbség a lepedék és a fogkő között! Foglepedék mindenkinél képződik, azonban ez fogmosás során, fogkefével könnyedén eltávolítható. Ezzel szemben a kemény fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani. A foglepedék akkor alakul ki, ha nem elég alaposan tisztítjuk meg a fogainkat. Ez bárkivel előfordulhat. A problémát az okozza, ha a felhalmozódott lepedékben megtelepszenek a baktériumok. Foglepedék nemcsak a fogakon, hanem a fogak közötti térben is kialakulhat, a kellemetlen szájszagért is felelhet.

 

Mi az a fogkő, hogyan képződik?

A puha lepedékkel szemben a fogkő kemény, és csak fogorvos tudja eltávolítani. Ez a kemény fogkő a több ideig el nem távolított lepedékből keletkezik. A nyálból kiváló kálciumsók egy egyszerű folyamat során átalakítják a lepedéket, aki különösen hajlamos erre, annál ez akár két nap alatt is bekövetkezhet. A fogkő azért jelenthet problémát, mert a baktériumok könnyebben megtapadnak a durva felületén, és újra képesek lepedéket képezni, továbbá a fogkő alatt különböző anyagcsere-folyamatok miatt a pH-érték e területen csökkenhet, emiatt pedig baktériumok és savak károsíthatják a fogakat, ez pedig komolyabb fogászati problémákhoz is, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Mit lehet tenni a fogkő és a lepedék ellen?

A fentiekből már szinte következtethet is a válaszra: az egyetlen megoldás a megfelelő szájhigiénia! De mit is jelent ez pontosan? Ez azt jelenti, hogy a lepedékképződést, és így a fogkő kialakulását is megelőzheti, amennyiben megfelelő rendszerességgel, a megfelelő technikával, alaposan mos fogat. Amennyiben teheti, minden étkezés után mosson fogat, de ha erre nincsen módja, akkor is legalább napi kétszer kerítsen rá alkalmat. Fontos, hogy a megfelelő technikát alkalmazza: a fogkefét tartsa 45 fokos szögben, és óvatosan körkörös mozdulatokat téve tisztítsa meg a fogait. Fontos, hogy a lehető legalaposabban járjon el, és ne dörzsölje túl erősen! Egy fogmosás minimum 2 percig tart! Mivel a fogkefe nem feltétlenül tud bejutni a fogak közé, azonban a lepedék itt is megtelepedhet ajánlott időnként fogselymet is használni.

 

Hogyan lehet eltávolítani a fogkövet?

A lepedéket fogkefe segítségével egyszerűen el lehet távolítani, sőt el is kell, de, mint írtuk is, a fogkövek esetében nem ilyen egyszerű a dolog. A megkeményedett fogkövet csakis szakember tudja eltávolítani. Ez a folyamat teljesen fájdalommentes. Amennyiben Önnek is van fogköve, javasoljuk, hogy minél hamarabb kérjen időpontot, hogy megelőzze, hogy komolyabb problémához vezessen.

Időpont kéréséhez kattintson IDE!

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental