Kinek és mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó, másnéven éjszakai fogszabályozó? Van néhány előnye az állandókkal szemben, lássuk hát, kik számára jó döntés!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó?

Napjainkban a fogszabályozás nem ritka dolog, sőt, már nem is csak gyerekeknek áll rendelkezésére ez a fajta korrekció, hanem minden korosztálynak. De nem csupán egyetlen, standard fogszabályozó létezik, hanem számos fajtája, igénytől és deformáltságtól függően. Ebben a cikkben összegyűjtöttük milyen esetekben bizonyulhat jó döntésnek a kivehető fogszabályozó igénylése.

Mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó?

Milyen fogszabályozó típusok vannak?

 

Régebben alapvetően kétféle típus létezett: nappali (állandó), illetve éjszakai (kivehető). Mára már igencsak sok típusú fogszabályzó típus érhető el, számos igényhez igazodva. Létezik a hagyományos, vagy rögzített fogszabályozó. Ez az a típus, amelyet leginkább tinédzsereknél alkalmaznak, bracketekből és ívekből áll, és színes gumigyűrűkkel is lehet kérni, ezáltal személyesebbé téve.

 

Aztán ott van a belső fogszabályozó, mely hasonló a hagyományoshoz, csak itt a fogak belső oldalára vannak erősítve a fémek, ennek következtében szinte teljesen láthatatlan. Ugyanakkor a nyelvnek például idő kell, ameddig megszokja, és a beszédben is előidézhet változásokat.

 

Az esztétikusan rögzített fogszabályozó esetében a az ívek teflonbevonatot kapnak, mely megegyezik a fogak színével, így sokkal kevésbé feltűnő, mint a hagyományos rögzített fogszabályozó.

 

A láthatatlan fogszabályzónál pedig átlátszó síneket használnak, amik tökéletesen illeszkednek a fogakra, így nem lehet őket észrevenni és a beszédben sem zavarnak. Fogmosásnál, étkezésnél könnyű kivenni, azonban a megfelelő hatás érdekében szinte folyamatosan viselni kell.

 

És persze ott van még a kivehető fogszabályozó, vagy másnéven éjszakai fogszabályozó is. Ennek előnyeit és hátrányait fogom taglalni a továbbiakban.

 

A kivehető fogszabályozó előnyei

 

A kivehető fogszabályozó egyik legnagyobb előnye, hogy mobilis, nem kell folyamatosan viselni. Másnéven éjszakai fogszabályozónak is szokták hívni, ez azonban eléggé megtévesztő, hiszen nem csak alváshoz szükséges viselni. Mivel kivehető, könnyen tisztítható, nem csúfít bele például az osztályfotóba, és lényegesen ritkábban kell visszajárni, hogy igazítsanak rajta.

 

Az éjszakai fogszabályzó hátrányai

 

A legnagyobb előnyéből egyben a legnagyobb hátránya is fakad. Mivel nem 0-24 szükséges viselni, a kezelési idő jelentősen megnövekszik. A nevével ellentétben nem csak éjjel szükséges viselni, mert ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást, napi 12-15 órát bizony bent kell lennie. Ezzel a szabályozóval főként dönteni lehet csak a fogakat, nem alkalmas bármilyen esztétikai korrigációra.

 

Mikor érdemes kivehető fogszabályozót igényelni?

 

Ezt elsősorban a kezelőorvos dönti el. Ha nincs szükség nagy korrekcióra, vagy esetleg egy későbbi fogszabályozóhoz készíti elő a terepet, akkor szokták leggyakrabban ajánlani.

 

Ha bizonytalan, hogy Önnek, vagy épp gyermekének talán szüksége lehet egy ilyen szerkezetre, jöjjön el hozzánk a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőbe, sok szeretettel várjuk és segítünk a megfelelő korrekció kiválasztásában!

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental