Kinek és mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó, másnéven éjszakai fogszabályozó? Van néhány előnye az állandókkal szemben, lássuk hát, kik számára jó döntés!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó?

Napjainkban a fogszabályozás nem ritka dolog, sőt, már nem is csak gyerekeknek áll rendelkezésére ez a fajta korrekció, hanem minden korosztálynak. De nem csupán egyetlen, standard fogszabályozó létezik, hanem számos fajtája, igénytől és deformáltságtól függően. Ebben a cikkben összegyűjtöttük milyen esetekben bizonyulhat jó döntésnek a kivehető fogszabályozó igénylése.

Mikor ajánlott a kivehető fogszabályozó?

Milyen fogszabályozó típusok vannak?

 

Régebben alapvetően kétféle típus létezett: nappali (állandó), illetve éjszakai (kivehető). Mára már igencsak sok típusú fogszabályzó típus érhető el, számos igényhez igazodva. Létezik a hagyományos, vagy rögzített fogszabályozó. Ez az a típus, amelyet leginkább tinédzsereknél alkalmaznak, bracketekből és ívekből áll, és színes gumigyűrűkkel is lehet kérni, ezáltal személyesebbé téve.

 

Aztán ott van a belső fogszabályozó, mely hasonló a hagyományoshoz, csak itt a fogak belső oldalára vannak erősítve a fémek, ennek következtében szinte teljesen láthatatlan. Ugyanakkor a nyelvnek például idő kell, ameddig megszokja, és a beszédben is előidézhet változásokat.

 

Az esztétikusan rögzített fogszabályozó esetében a az ívek teflonbevonatot kapnak, mely megegyezik a fogak színével, így sokkal kevésbé feltűnő, mint a hagyományos rögzített fogszabályozó.

 

A láthatatlan fogszabályzónál pedig átlátszó síneket használnak, amik tökéletesen illeszkednek a fogakra, így nem lehet őket észrevenni és a beszédben sem zavarnak. Fogmosásnál, étkezésnél könnyű kivenni, azonban a megfelelő hatás érdekében szinte folyamatosan viselni kell.

 

És persze ott van még a kivehető fogszabályozó, vagy másnéven éjszakai fogszabályozó is. Ennek előnyeit és hátrányait fogom taglalni a továbbiakban.

 

A kivehető fogszabályozó előnyei

 

A kivehető fogszabályozó egyik legnagyobb előnye, hogy mobilis, nem kell folyamatosan viselni. Másnéven éjszakai fogszabályozónak is szokták hívni, ez azonban eléggé megtévesztő, hiszen nem csak alváshoz szükséges viselni. Mivel kivehető, könnyen tisztítható, nem csúfít bele például az osztályfotóba, és lényegesen ritkábban kell visszajárni, hogy igazítsanak rajta.

 

Az éjszakai fogszabályzó hátrányai

 

A legnagyobb előnyéből egyben a legnagyobb hátránya is fakad. Mivel nem 0-24 szükséges viselni, a kezelési idő jelentősen megnövekszik. A nevével ellentétben nem csak éjjel szükséges viselni, mert ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást, napi 12-15 órát bizony bent kell lennie. Ezzel a szabályozóval főként dönteni lehet csak a fogakat, nem alkalmas bármilyen esztétikai korrigációra.

 

Mikor érdemes kivehető fogszabályozót igényelni?

 

Ezt elsősorban a kezelőorvos dönti el. Ha nincs szükség nagy korrekcióra, vagy esetleg egy későbbi fogszabályozóhoz készíti elő a terepet, akkor szokták leggyakrabban ajánlani.

 

Ha bizonytalan, hogy Önnek, vagy épp gyermekének talán szüksége lehet egy ilyen szerkezetre, jöjjön el hozzánk a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőbe, sok szeretettel várjuk és segítünk a megfelelő korrekció kiválasztásában!

Legfrissebb cikkek

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

A fogfájás az egyik legaljasabb, legerősebb tartós fájdalom, amit az ember megtapasztalhat. És bár vannak bizonyos házi praktikák, amik enyhítenek ugyan a fájdalmon, ezek legfeljebb csak átmenetileg kezelik a tüneteket, a probléma okát...

Barázdazárás: a gyermekek szuvas fogainak megmentője

Sokan nem is tudják, mi is az a barázdazárás, holott ezzel az eljárással akár teljesen el lehet kerülni a fogszuvasodást és annak következményeit, de mindenképp jelentős idővel lehet elodázni a komolyabb beavatkozásokat. Ez...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental