A fogfájás egy nagyon aljas fájdalom, ami megkínoz mindenkit. De mit lehet tenni, hogy enyhüljön, amíg a fogorvos nem kezeli? Íme néhány praktika erre a célra!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

A fogfájás az egyik legaljasabb, legerősebb tartós fájdalom, amit az ember megtapasztalhat. És bár vannak bizonyos házi praktikák, amik enyhítenek ugyan a fájdalmon, ezek legfeljebb csak átmenetileg kezelik a tüneteket, a probléma okát nem szüntetik meg, így az súlyosbodhat, még erősebb fájdalomhoz vezetve. Épp ezért az a legjobb, ha fogfájás esetén mindenki szakemberhez fordul!

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

Mi állhat a fogfájás hátterében?

A fogfájás lehet alattomos, hosszantartó, amikor egy alapszinten folyamatosan fáj. Lehet éles, szúró fájdalom, de akár csontig hatoló, bénító fájdalom is. Egyikkel sem kellemes együtt élni, hiszen a fájdalom állandó jelenléte miatt az olyan egyszerű tevékenységek, mint az ételek megrágása is szörnyű élmény.

A fogfájás hátterében számos dolog állhat. Az is lehet, hogy nem is fogászati eredetű a probléma és a fogfájás csak a kivetülése valami másnak. Ilyen esetben a fogorvos általában átirányít egy másik szakorvoshoz, hogy a fájdalom oka feltárásra kerüljön.

Okozhat fogfájást a szuvasodás, lyukas fog, ilyenkor általában kinyílnak a dentincsatornák, ami miatt erős, villámcsapás-szerű nyilallást érez a beteg hideggel-meleggel való érintkezés során. Szuvasodást okozhat a lerakódott lepedék, ezért érdemes rendszeresen fogkőleszedésre jelentkezni.

Lehet még a fogfájás kiváltója a fog gyökércsatornájának, gyökércsúcsának, vagy akár az állkapocsnak a begyulladása is. Ezeknek a kezelése még sürgetőbb, mint egy sima szuvasodásé, mivel ezek a fogak elvesztését eredményezik viszonylag rövid időn belül.

 

Házi praktikák a fájdalom csökkentésére

Léteznek urbánus legendák, házi praktikák a fogfájás csillapítására, de fontos hangsúlyozni, ezek legfeljebb addig használhatóak – már ha egyáltalán működnek –, ameddig a beteg el nem jut szakszerű kezelésre.

Az egyik legismertebb praktika a szegfűszeg rágcsálása, szopogatása. Ez valóban megnyugtatja az ínyt, ha az be van gyulladva, de csak kis mértékben, és csak ideig-óráig.

Gyulladás esetén a hideg borogatás is csökkentheti a fájdalmat, ilyenkor a hideget az arc külső oldalához kell szorítani a fájdalmas részen. 

Egyes fogfájások esetében a hideggel való érintkezés csak hatványozza a fájdalmat, ebben az esetben infralámpával érdemes melegíteni az érzékeny részt.

Lehet használni ecsetelőket, pasztákat is, de ezek a komolyabb gyulladást nem mulasztják el, legfeljebb ideiglenesen lezsibbasztják az érintett területet.

 

Végső esetben fájdalomcsillapítót is be lehet venni, azonban nem tesz jót a szervezetnek, ha huzamosabb ideig folyamatosan gyógyszerezik, ezért inkább forduljon orvoshoz az, akinek olyan erős fájdalmai vannak, hogy gyógyszert kell bevennie.

 

Hol érdemes időpontot foglalni fogászati beavatkozásra?

Amennyiben az Ön életét is megkeseríti a fogfájás, ne tűrjön, ne szenvedjen tovább! Keressen fel minket, a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben, foglaljon minél hamarabb időpontot, és engedje szakképzett orvosainknak, hogy korszerű eszközök és jó minőségű anyagok használatával végleg megszüntesse a sanyargató fájdalmat!

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental