A fogfájás egy nagyon aljas fájdalom, ami megkínoz mindenkit. De mit lehet tenni, hogy enyhüljön, amíg a fogorvos nem kezeli? Íme néhány praktika erre a célra!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

A fogfájás az egyik legaljasabb, legerősebb tartós fájdalom, amit az ember megtapasztalhat. És bár vannak bizonyos házi praktikák, amik enyhítenek ugyan a fájdalmon, ezek legfeljebb csak átmenetileg kezelik a tüneteket, a probléma okát nem szüntetik meg, így az súlyosbodhat, még erősebb fájdalomhoz vezetve. Épp ezért az a legjobb, ha fogfájás esetén mindenki szakemberhez fordul!

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

Mi állhat a fogfájás hátterében?

A fogfájás lehet alattomos, hosszantartó, amikor egy alapszinten folyamatosan fáj. Lehet éles, szúró fájdalom, de akár csontig hatoló, bénító fájdalom is. Egyikkel sem kellemes együtt élni, hiszen a fájdalom állandó jelenléte miatt az olyan egyszerű tevékenységek, mint az ételek megrágása is szörnyű élmény.

A fogfájás hátterében számos dolog állhat. Az is lehet, hogy nem is fogászati eredetű a probléma és a fogfájás csak a kivetülése valami másnak. Ilyen esetben a fogorvos általában átirányít egy másik szakorvoshoz, hogy a fájdalom oka feltárásra kerüljön.

Okozhat fogfájást a szuvasodás, lyukas fog, ilyenkor általában kinyílnak a dentincsatornák, ami miatt erős, villámcsapás-szerű nyilallást érez a beteg hideggel-meleggel való érintkezés során. Szuvasodást okozhat a lerakódott lepedék, ezért érdemes rendszeresen fogkőleszedésre jelentkezni.

Lehet még a fogfájás kiváltója a fog gyökércsatornájának, gyökércsúcsának, vagy akár az állkapocsnak a begyulladása is. Ezeknek a kezelése még sürgetőbb, mint egy sima szuvasodásé, mivel ezek a fogak elvesztését eredményezik viszonylag rövid időn belül.

 

Házi praktikák a fájdalom csökkentésére

Léteznek urbánus legendák, házi praktikák a fogfájás csillapítására, de fontos hangsúlyozni, ezek legfeljebb addig használhatóak – már ha egyáltalán működnek –, ameddig a beteg el nem jut szakszerű kezelésre.

Az egyik legismertebb praktika a szegfűszeg rágcsálása, szopogatása. Ez valóban megnyugtatja az ínyt, ha az be van gyulladva, de csak kis mértékben, és csak ideig-óráig.

Gyulladás esetén a hideg borogatás is csökkentheti a fájdalmat, ilyenkor a hideget az arc külső oldalához kell szorítani a fájdalmas részen. 

Egyes fogfájások esetében a hideggel való érintkezés csak hatványozza a fájdalmat, ebben az esetben infralámpával érdemes melegíteni az érzékeny részt.

Lehet használni ecsetelőket, pasztákat is, de ezek a komolyabb gyulladást nem mulasztják el, legfeljebb ideiglenesen lezsibbasztják az érintett területet.

 

Végső esetben fájdalomcsillapítót is be lehet venni, azonban nem tesz jót a szervezetnek, ha huzamosabb ideig folyamatosan gyógyszerezik, ezért inkább forduljon orvoshoz az, akinek olyan erős fájdalmai vannak, hogy gyógyszert kell bevennie.

 

Hol érdemes időpontot foglalni fogászati beavatkozásra?

Amennyiben az Ön életét is megkeseríti a fogfájás, ne tűrjön, ne szenvedjen tovább! Keressen fel minket, a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben, foglaljon minél hamarabb időpontot, és engedje szakképzett orvosainknak, hogy korszerű eszközök és jó minőségű anyagok használatával végleg megszüntesse a sanyargató fájdalmat!

Legfrissebb cikkek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson...

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental