➤Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. A nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. De vajon a nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Nos, a nyelvtisztítással kapcsolatban már több tanulmányt is elvégeztek, azonban konkrétan egyik sem állapította meg, hogy ténylegesen szükség van-e rá. A nyelv megtisztítása ugyan segíthet a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, hiszen a nyelven lévő kénvegyületek rossz leheletet biztosíthatnak. A nyelv tisztításával ez azonban kiküszöbölhető lehet. 

Mit mondanak a szakemberek? 

A nyelv tisztításával kapcsolatos tanulmányok, amelyek 2018-ban és 2019-ben történtek, azt állapították meg, hogy a nyelv tisztítása befolyásolhatja a rossz leheletet és a szájban lévő baktériumok elszaporodásának csökkentését. Fogorvosként szemlélve azonban összetettebb a dolog. 

A megfelelő szájhigiénia alapjai

A nyelv tisztítás valóban összefügg a szájhigiéniával, azonban nem ez az egyik legfontosabb dolog a fogak és a száj egészsége szempontjából. A megfelelő szájhigiénia a fogmosással kezdődik, amelyet naponta kétszer ajánlott elvégezni, emellett fontos a különböző fogápolási eszközök használata is, köztük a nyelvtisztítóé. Mindennapi szájápolás során a fogkefe és a fogkrém mellett használjon fogselymet, fogköztisztítókefét és hetente két alkalommal javasolt a szájvíz és a nyelvtisztító alkalmazása. Ezekkel az otthoni eszközökkel sokkal jobban fenntartható a fogak egészsége. 

Mit tehet még?

Minden páciensünk és leendő páciensünk figyelmét fokozottan felhívjuk a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságára. Az otthoni eszközök használata mellett ez az egyik kulcsfontosságú dolog, amit meg kell tennie szájhigiéniája érdekében. Az évenkénti, de inkább a félévenkénti fogászati állapotfelmérés során kiküszöbölhetők az esetleges fogászati problémák és azok megelőzése, illetve teljes lehet a fogak alapos tisztítása. 

Hogyan tisztítsa nyelvét? 

A nyelv tisztítása többféleképpen is történhet. A legegyszerűbb módszer a fogkefe használata. Vannak kifejezetten nyelvtisztításra kialakított fogkefék, amiket úgy készítenek, hogy a fogkefe fejének hátuljára barázdákat helyeznek el. Ezzel tökéletesen megtisztítható a nyelv felülete. Ezen kívül különlegesebb eszközt is találhat a drogériában, amelyet kifejezetten nyelvtisztítónak használhat. Ez a fogászati eszköz különböző méretekben és formában kapható, általában sűrű, gumírozott kefével ellátva. 

Akkor tényleg szükség van rá? 

Fogorvosként elmondhatom, hogy nem ez a legfontosabb. Azonban, ha szeretne alapos lenni, akkor mindenképp ajánlom hetente 2-3 alkalommal a nyelv tisztítását. A teljes száj fertőtlenítésére pedig ajánlott a szájvíz használata, amit szintén heti rendszerességgel ajánljuk. 

 

Amennyiben úgy érzi, hogy itt lenne az ideje fogászati állapotfelmérésre jönnie, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot online
 

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental