Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban sokan kevés időt szánnak fogaikra. | Lévai Dental

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson túl milyen egyéb módokon kell még kiegészíteni az otthoni szájápolást, illetve, hogy erre miért van valóban szükség.

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

A fogkő kialakulásának veszélye

A fogkő kialakulása minden embernél jelentkezik időről-időre. Ezt tulajdonképpen nem lehet elkerülni, mivel úgy alakul ki, hogy a foglepedékbe ásványi anyagok épülnek be. A foglepedék a nyálból és a fogyasztott ételekből, italokból képződik. Azért nagyon fontos az alapos fogmosás, hogy a lepedéket minél nagyobb mértékben el lehessen távolítani, hogy aztán a plakkból ne alakuljon ki fogkő. Ha már megjelenik a fogkő, azt csak fogorvos tudja eltávolítani.

A fogkő egy érdes felületet képez a fogakon, ami elősegíti a baktériumok megtelepedését, ez pedig fogínygyulladáshoz, fogágygyulladáshoz, de akár szuvasodáshoz is vezet. Azonban, ha a fogorvos rendszeresen eltávolítja a fogkövet, ezek a problémák könnyedén elkerülhetőek.

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás a világon a legtöbb embert érintő probléma, alig vannak olyanok, akiknél sosem jelentkezik. Ezt számos dolog kiválthatja, a nem megfelelő tisztítás, a túl sok lerakódott lepedék és fogkő, a túl szorosan egymás mellett álló fogak, de akár a genetika is.

A fogszuvasodás során először a zománcon jelenik meg sérülés, és ha nem kezelik időben, ez könnyen lyukas foghoz vezet. Ha eléri a dentincsatornát, azután továbbterjedhet a foggyökérre, de az állkapocscsontra is, ezek pedig nagyon intenzív fájdalommal járnak. Minél később kezdődik meg a szuvas fog kezelése, annál fájdalmasabb, hosszabb a folyamat, és az sem kizárt, hogy olyan következményei lehetnek, mint a fog elvesztése.

Az ínybetegségek elkerülése

Az ínybetegségek nem csupán kellemetlenséget okoznak, bár igaz, hogy ha nem kezelik időben, komoly fájdalmakkal járnak. Azért nagyon fontos megőrizni az íny egészségét, mert ez adja a stabil ágyat a fogaknak. Ha ínybetegségek jelentkeznek, annak könnyen lehet az a következménye, hogy kilazulnak a fogak, majd ki is esnek.

Alapos tisztítással, illetve a fogmosást kiegészítő öblögetőkkel, zselékkel megelőzhető és gyógyítható is a legtöbb ínybetegség. Sok esetben visszafordítható a romlási folyamat, de ehhez nem csupán a helyes tisztítás szükséges, hanem gyakran az étrend megváltoztatása is, sőt, a dohányzás sem tesz különösebben jót, mivel ettől csak visszahúzódik az íny.

Rendszeres kontroll

A megfelelő szájápolás első lépése természetesen a helyes otthoni tisztítás, nem csak fogkefével, egyéb tisztítószerekkel is. Emellett elengedhetetlen, hogy rendszeresen lássa fogorvos is, mi a helyzet a szájban, hiszen ő még azelőtt észrevehet egyes problémákat, mielőtt a páciens észlelné azokat. Így mindenfajta fájdalom megelőzhető, még az esetleges beavatkozások során is.
Amennyiben Ön egy igazán megbízható fogorvost keres dentalhigiéniai kezelések céljából, vagy csak a rendszeres kontroll végett, nálunk, a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőben a legkorszerűbb technológiák és magas minőségű anyagok állnak orvosaink rendelkezésére, így Ön garantáltan a legjobb kezekben lesz!

Ne várja meg, amíg jelentkezik a fájdalom, keressen minket, sok szeretettel várjuk Önt!
 

Legfrissebb cikkek

A foghidak fajtái: Mikor, melyik foghíd a legjobb választás?

A foghidak alkalmazása rutin eljárásnak számít, manapság nagy népszerűségnek örvend ez a technika a fogászatban. De mi is az a foghíd, milyen fajtái vannak, mik a különbségek a foghíd típusok között, mikor melyiket éri meg a...

Meddig tart a fogszabályzás? – A fogszabályzás várható időtartama

Pácienseink nagyon gyakran felteszik nekünk a nagy kérdés: eddig fog tartani a fogszabályzás. Biztos vagyok benne, hogy Önben is megfogalmazódott már ez a kérdés. Most megválaszoljuk!

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental