Mi köze a savaknak a száj egészségéhez? Valójában egész sok, úgyhogy alábbi cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos információt: el kel kerülni a savakat vagy sem?

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Savak a szájban: Kerülendő vagy sem?

A legtöbben még gyerekkorunkban, az iskolapadot koptatva hallunk egy kicsit a pH -skáláról és ehhez kapcsolódóan a savakról is, de mi köze ennek az egésznek a száj egészségéhez? Valójában egész sok, úgyhogy alábbi cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos információt.

Savak a szájban: Kerülendő vagy sem?

Savak a szájban

A pH -skála azt méri, hogy valami savas vagy lúgos, 1 -től 14 -ig. A 7 -es pH -érték semleges, bármi, ami alacsonyabb, egyre savasabb, a magasabb pedig értelemszerűen lúgosabb. Például a gyomorsav pH -ja 1,5 és 2,5 között van, a narancslé 3,3 és 4,2 között van, a sima víz 7, tehát teljesen semleges, a szappan 9 és 10 között van, a fehérítő pedig erősen lúgos 12,5 értéknél. Mi a helyzet az emberi szájjal? Az egészséges fogak és íny érdekében a szánknak a lehető legközelebb kell állnia a semlegeshez, tehát a 7-es értékhez. Az egészségtelen száj általában savas, ami nagyon káros a fogzománcra, ugyanis annak ellenére, hogy a zománc az emberi test legkeményebb anyaga, nagyon érzékeny a savas erózióra. 

 

Hogyan válik a száj savassá?

Fogaink sokféle irányból ki vannak téve savnak: savanyú, fanyar ételek, szénsavas italok, alkohol, a cukros ételekből kiváló keményítő, a lepedékben élősködő baktériumok által termelt savak, hányás, reflux- hogy csak a leggyakoribb módjait említsük a savak képződésének. Ebből jól látszik, hogy nagyon egyszerűen el tud mozdulni a semleges érték irányából lefelé a savas ételek irányába a szájüreg pH-értéke. Hogyan lehet ez ellen védekezni, visszafordítani, ha már megtörtént a baj?

 

Nyál: Természetes védelmi mechanizmusunk a savak ellen

Tehát hogyan harcoljunk a savas támadások ellen? Van egy nagyon jó fegyverünk: a nyál, fogaink beépített védelme. A nyál optimális esetben semlegesíti a száj pH -ját. Azonban nekünk mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk a nyálunknak a munkájában. Hogyan? Kerülje a nassolást, mert minden alkalommal, amikor eszünk, a nyálunknak újra el kell kezdenie semlegesíteni a száj pH -ját, és a savnak több ideje van a zománcunk erodálására. Kerülje a savas ételeket és italokat is. Ne fogyasszon cukros, szénsavas italokat semmiképpen sem!

 

Mit tehet Ön a savak ellen?

Fentebb már szó esett arról, hogy ajánlott kerülni a savas ételeket, de vannak olyan esetek, amikor ez nem lehetséges, ugyanis ebbe a kategóriába esnek olyan ételek is, mint a citrom, narancs, paradicsom is, amik értékes vitaminokat, tápanyagokat tartamaznak. Ebben az esetben arra ügyeljen, hogy olyan élelmiszerekkel együtt fogyassza ezeket a savas ételeket, amiknek magasabb a pH értékük, egyen dióféléket, sajtot, zabpelyhet, mangót, dinnyét, banánt, almát, tojást, zöldséget, halat, soványhúsokat, barna rizst és teljes kiőrlésű gabonát. Mindezek mellett ne feledje a megfelelő szájhigiéniát, rendszeres, alapos fogmosást, és az évenkénti fogászati kontrollt, ami lehetővé teszi, hogy a kisebb problémákat időben orvosjuk, így megannyi fájdalomtól, valamint kellemetlenségtől megóvjuk Önt. 

Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental