Mi köze a savaknak a száj egészségéhez? Valójában egész sok, úgyhogy alábbi cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos információt: el kel kerülni a savakat vagy sem?

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Savak a szájban: Kerülendő vagy sem?

A legtöbben még gyerekkorunkban, az iskolapadot koptatva hallunk egy kicsit a pH -skáláról és ehhez kapcsolódóan a savakról is, de mi köze ennek az egésznek a száj egészségéhez? Valójában egész sok, úgyhogy alábbi cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos információt.

Savak a szájban: Kerülendő vagy sem?

Savak a szájban

A pH -skála azt méri, hogy valami savas vagy lúgos, 1 -től 14 -ig. A 7 -es pH -érték semleges, bármi, ami alacsonyabb, egyre savasabb, a magasabb pedig értelemszerűen lúgosabb. Például a gyomorsav pH -ja 1,5 és 2,5 között van, a narancslé 3,3 és 4,2 között van, a sima víz 7, tehát teljesen semleges, a szappan 9 és 10 között van, a fehérítő pedig erősen lúgos 12,5 értéknél. Mi a helyzet az emberi szájjal? Az egészséges fogak és íny érdekében a szánknak a lehető legközelebb kell állnia a semlegeshez, tehát a 7-es értékhez. Az egészségtelen száj általában savas, ami nagyon káros a fogzománcra, ugyanis annak ellenére, hogy a zománc az emberi test legkeményebb anyaga, nagyon érzékeny a savas erózióra. 

 

Hogyan válik a száj savassá?

Fogaink sokféle irányból ki vannak téve savnak: savanyú, fanyar ételek, szénsavas italok, alkohol, a cukros ételekből kiváló keményítő, a lepedékben élősködő baktériumok által termelt savak, hányás, reflux- hogy csak a leggyakoribb módjait említsük a savak képződésének. Ebből jól látszik, hogy nagyon egyszerűen el tud mozdulni a semleges érték irányából lefelé a savas ételek irányába a szájüreg pH-értéke. Hogyan lehet ez ellen védekezni, visszafordítani, ha már megtörtént a baj?

 

Nyál: Természetes védelmi mechanizmusunk a savak ellen

Tehát hogyan harcoljunk a savas támadások ellen? Van egy nagyon jó fegyverünk: a nyál, fogaink beépített védelme. A nyál optimális esetben semlegesíti a száj pH -ját. Azonban nekünk mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk a nyálunknak a munkájában. Hogyan? Kerülje a nassolást, mert minden alkalommal, amikor eszünk, a nyálunknak újra el kell kezdenie semlegesíteni a száj pH -ját, és a savnak több ideje van a zománcunk erodálására. Kerülje a savas ételeket és italokat is. Ne fogyasszon cukros, szénsavas italokat semmiképpen sem!

 

Mit tehet Ön a savak ellen?

Fentebb már szó esett arról, hogy ajánlott kerülni a savas ételeket, de vannak olyan esetek, amikor ez nem lehetséges, ugyanis ebbe a kategóriába esnek olyan ételek is, mint a citrom, narancs, paradicsom is, amik értékes vitaminokat, tápanyagokat tartamaznak. Ebben az esetben arra ügyeljen, hogy olyan élelmiszerekkel együtt fogyassza ezeket a savas ételeket, amiknek magasabb a pH értékük, egyen dióféléket, sajtot, zabpelyhet, mangót, dinnyét, banánt, almát, tojást, zöldséget, halat, soványhúsokat, barna rizst és teljes kiőrlésű gabonát. Mindezek mellett ne feledje a megfelelő szájhigiéniát, rendszeres, alapos fogmosást, és az évenkénti fogászati kontrollt, ami lehetővé teszi, hogy a kisebb problémákat időben orvosjuk, így megannyi fájdalomtól, valamint kellemetlenségtől megóvjuk Önt. 

Legfrissebb cikkek

Fogkő felhalmozódás: Milyen következményei lehetnek?

A plakk felhalmozódása, a fogkő kialakulása a fogászati egészségügyi problémák egyik elsődleges oka, beleértve a rossz leheletet, a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezek a problémák általában megelőzhetők rendszeres...

Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani

„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt a szállóigét? Ez még inkább igaz a fogakra! A cukros ételek, savas élelmiszerek nyomai nagyon erősen kihatnak a fogak egészségére. Ha nem megfelelő élelmiszereket...

A 10 legjobb étel a fogzománc erősítésére

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás, megfelelő fogselyem használat, valamint az éves fogászati ellenőrzés mellett az étkezés is hozzájárul fogaink állapotának megőrzéséhez. A legfontosabb ugyanis vigyázni fogzománcunkra....

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental