Hogyan kell jól fogatmosni? Nem is gondolná mennyit számít fogaink érdekében, hogy hogyan mossuk őket. Nem csak technikájában, de többet tehetünk fogaink tisztaságáért, mint gondolnánk a következő tippek segítségével.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

A tökéletes fogmosás technikája

Fogaink egészségügyi állapota nagyban függ a fogmosás rendszerességétől és módszerétől. Az ínygyulladás és a fogszuvasodás megelőzése akkor lehetséges, ha odafigyelünk a fogak tisztítására, ezért fontos, hogy már gyermekkorban elsajátítsuk a megfelelő fogmosási technikát. Ugyanúgy, mint az írást, ezt is meg kell tanítanunk gyermekeinknek. Érdemes szakember segítségét kérni, aki nemcsak a megfelelő fogkefe kiválasztásában segít, hanem megmutatja és begyakoroltatja a helyes fogmosási technikát. 

A tökéletes fogmosás technikája

A megfelelő fogkefe


A fogorvosok általában elektromos fogkefét javasolnak. A kutatási eredmények bizonyították, hogy az elektromos fogkefe jóval hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A legújabb modellek már sok hasznos funkcióval rendelkeznek. Nyomásérzékelő és időzítő szinte valamennyiben van. Használata sem annyira bonyolult, mint a kézi fogkefével való fogmosás. Elég, ha a sörtéket ráfektetjük minden fogfelszínünkre, a munkát a fogkefe önállóan elvégzi. A hagyományos kefékhez hasonlóan, a rendszeres használat során a fogkefe sörtéi elhasználódnak, ezért rendszeresen cseréljük ki az elektromos kefefejeket is!

 

A megfelelő fogkrém


Ma már rengeteg típusú fogkrém van. Ha szeretné az Ön igényeinek legmegfelelőbbet kiválasztani, konzultáljon fogorvosával. 

 

A fogmosás technikája


Ideális esetben minden étkezés után fogat kéne mosni. Azonban erre kevés embernek van lehetősége, így a napi minimum kettő a javasolt, reggel és este, legalább két percig. A fogak tisztítása mellett érdemes a nyelvet is lemosni, hiszen ezen is megtapadhatnak baktériumok. A fogakat fogkefe típustól függően különböző módszerekkel kell mosni. 


Hagyományos kézi fogkefe esetén


Néhány kivételes esettől eltekintve, az egészséges fogazatú és ínyű pácienseknek a módosított Bass módszert ajánlják a fogorvosok. Ennek lényege, hogy a fogkefe fejét az ferdén tartjuk, félig a fogra, félig az ínyre helyezve. A fogkefével körkörös mozdulatokat végzünk enyhe nyomás mellett.  Ezután a fog koronai része felé söprő mozgást végzünk. Így a már fellazított lepedéket teljesen eltávolíthatjuk.  Végezetül a rágófelszíneket is végig söpörjük. 


Elektromos fogkefe esetén


A fogkefe fejét a fogfelszínre nyomjuk, amíg a sörték enyhén elhajlanak (az újabb készülékekben már nyomásérzékelő működik, így a fogkefe jelez, ha túl erősen nyomjuk). Ezután pár másodpercig ott tartjuk a fejet. Ezzel a módszerrel tisztítunk meg minden fogfelszínt. 

 

A fogközök tisztítása


Azonban kizárólag fogkefével nem tudjuk fogaink minden felszínét megtisztítani. A fogak között ideális esetben olyan szűk a hely, hogy a fogkefe sörtéi nem férnek be. Ezért ajánlott a fogmosás mellett kiegészítő technikákat alkalmazni.


Fogselyem


Segítségével szinte tökéletesen eltávolíthatjuk a fogak közé szorult ételmaradékot. A könnyebb használat érdekében ajánlott viaszolt fogselymet választani. Ezt könnyebb bejuttatni a fogközökbe és kevésbé rostozódik. A fogselyem használata nagyon egyszerű, de fontos, hogy jól használjuk az íny védelme érdekében. A fogselymet az ujjak köré csavarjuk úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkkal fogjuk (de a könnyebb tartás érdekében, akár hurkot is köthetünk rá), majd átvezetjük a kontaktponton (a két fog találkozási pontja). Majd a fogselymet neki kell szorítani a fog felszínének és végigvezetni 2-3-szor az íny szélétől a rágófelszín irányába függőleges mozdulatokkal. Ezután ezt a tisztító mozgást megismételjük a szomszédos fog oldalán is. Végül kivezetjük a kontaktpont között a fogselymet.


Szájvíz


A mai szájöblítők antiszeptikus oldatok, melyek segítenek a száj olyan részeit is megtisztítani, amihez hagyományos a fogmosás során nem férünk hozzá. Érdemes alkoholmentes verziót választani, hogy az irritációt elkerüljük. 

 


Ha ezeket a módszereket beépítjük napi rutinunkba, eredményesen elkerülhetjük a fogszuvasodást. Azonban még ezek mellett a módszerek mellett is maradhat lepedék vagy fogkő a szánkban, amiket otthoni szájápolással nem tudunk eltávolítani, így évente egyszer mindenképp érdemes felkeresni fogorvosunkat. 

Legfrissebb cikkek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson...

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental