Hogyan kell jól fogatmosni? Nem is gondolná mennyit számít fogaink érdekében, hogy hogyan mossuk őket. Nem csak technikájában, de többet tehetünk fogaink tisztaságáért, mint gondolnánk a következő tippek segítségével.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

A tökéletes fogmosás technikája

Fogaink egészségügyi állapota nagyban függ a fogmosás rendszerességétől és módszerétől. Az ínygyulladás és a fogszuvasodás megelőzése akkor lehetséges, ha odafigyelünk a fogak tisztítására, ezért fontos, hogy már gyermekkorban elsajátítsuk a megfelelő fogmosási technikát. Ugyanúgy, mint az írást, ezt is meg kell tanítanunk gyermekeinknek. Érdemes szakember segítségét kérni, aki nemcsak a megfelelő fogkefe kiválasztásában segít, hanem megmutatja és begyakoroltatja a helyes fogmosási technikát. 

A tökéletes fogmosás technikája

A megfelelő fogkefe


A fogorvosok általában elektromos fogkefét javasolnak. A kutatási eredmények bizonyították, hogy az elektromos fogkefe jóval hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A legújabb modellek már sok hasznos funkcióval rendelkeznek. Nyomásérzékelő és időzítő szinte valamennyiben van. Használata sem annyira bonyolult, mint a kézi fogkefével való fogmosás. Elég, ha a sörtéket ráfektetjük minden fogfelszínünkre, a munkát a fogkefe önállóan elvégzi. A hagyományos kefékhez hasonlóan, a rendszeres használat során a fogkefe sörtéi elhasználódnak, ezért rendszeresen cseréljük ki az elektromos kefefejeket is!

 

A megfelelő fogkrém


Ma már rengeteg típusú fogkrém van. Ha szeretné az Ön igényeinek legmegfelelőbbet kiválasztani, konzultáljon fogorvosával. 

 

A fogmosás technikája


Ideális esetben minden étkezés után fogat kéne mosni. Azonban erre kevés embernek van lehetősége, így a napi minimum kettő a javasolt, reggel és este, legalább két percig. A fogak tisztítása mellett érdemes a nyelvet is lemosni, hiszen ezen is megtapadhatnak baktériumok. A fogakat fogkefe típustól függően különböző módszerekkel kell mosni. 


Hagyományos kézi fogkefe esetén


Néhány kivételes esettől eltekintve, az egészséges fogazatú és ínyű pácienseknek a módosított Bass módszert ajánlják a fogorvosok. Ennek lényege, hogy a fogkefe fejét az ferdén tartjuk, félig a fogra, félig az ínyre helyezve. A fogkefével körkörös mozdulatokat végzünk enyhe nyomás mellett.  Ezután a fog koronai része felé söprő mozgást végzünk. Így a már fellazított lepedéket teljesen eltávolíthatjuk.  Végezetül a rágófelszíneket is végig söpörjük. 


Elektromos fogkefe esetén


A fogkefe fejét a fogfelszínre nyomjuk, amíg a sörték enyhén elhajlanak (az újabb készülékekben már nyomásérzékelő működik, így a fogkefe jelez, ha túl erősen nyomjuk). Ezután pár másodpercig ott tartjuk a fejet. Ezzel a módszerrel tisztítunk meg minden fogfelszínt. 

 

A fogközök tisztítása


Azonban kizárólag fogkefével nem tudjuk fogaink minden felszínét megtisztítani. A fogak között ideális esetben olyan szűk a hely, hogy a fogkefe sörtéi nem férnek be. Ezért ajánlott a fogmosás mellett kiegészítő technikákat alkalmazni.


Fogselyem


Segítségével szinte tökéletesen eltávolíthatjuk a fogak közé szorult ételmaradékot. A könnyebb használat érdekében ajánlott viaszolt fogselymet választani. Ezt könnyebb bejuttatni a fogközökbe és kevésbé rostozódik. A fogselyem használata nagyon egyszerű, de fontos, hogy jól használjuk az íny védelme érdekében. A fogselymet az ujjak köré csavarjuk úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkkal fogjuk (de a könnyebb tartás érdekében, akár hurkot is köthetünk rá), majd átvezetjük a kontaktponton (a két fog találkozási pontja). Majd a fogselymet neki kell szorítani a fog felszínének és végigvezetni 2-3-szor az íny szélétől a rágófelszín irányába függőleges mozdulatokkal. Ezután ezt a tisztító mozgást megismételjük a szomszédos fog oldalán is. Végül kivezetjük a kontaktpont között a fogselymet.


Szájvíz


A mai szájöblítők antiszeptikus oldatok, melyek segítenek a száj olyan részeit is megtisztítani, amihez hagyományos a fogmosás során nem férünk hozzá. Érdemes alkoholmentes verziót választani, hogy az irritációt elkerüljük. 

 


Ha ezeket a módszereket beépítjük napi rutinunkba, eredményesen elkerülhetjük a fogszuvasodást. Azonban még ezek mellett a módszerek mellett is maradhat lepedék vagy fogkő a szánkban, amiket otthoni szájápolással nem tudunk eltávolítani, így évente egyszer mindenképp érdemes felkeresni fogorvosunkat. 

Legfrissebb cikkek

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Aztán jöhetnek az újabb szövődmények, amellyel csak még rosszabbra fordulhat a helyzet. 

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. De vajon a nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental