Sokan szenvednek a bölcsességfog okozta szövődményektől, amelyeket időben érdemes kezeltetni fogorvosunkkal! A Lévai Dental csapata segít Önnek a kezelésben.

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Miért okoz ennyi problémát a bölcsességfog?

A bölcsességfogak általában 17 és 24 éves kor között nőnek ki. Sok esetben a bölcsességfog kinövése kárt okozhat fogaink esztétikájában és funkcionalitásában egyaránt. Ezért érdemes akár már kinövésük előtt kiszedetni őket fogorvosunkkal, hogy elkerüljük a szövődményeket. 

Miért okoz ennyi problémát a bölcsességfog?

Miért érdemes eltávolíttatni a bölcsességfogakat?

A bölcsességfogak az íny felszíne alatt ugyan rejtve és biztonságban vannak a különböző betegségekről, így kevés kárt okoznak. Sajnos azonban ez nem igaz. A még ki nem nőtt bölcsességfog is lehet problémás, hiszen általuk üregek, tályogok, ínybetegségek, ciszták alakulhatnak ki, és akár a szomszédos fogakat is károsíthatják. Megelőző intézkedésként sok ember eltávolítja bölcsességfogait, mielőtt ezek a problémák felmerülnének.
Ugyan sok fogorvos nem ajánlja a bölcsességfogak eltávolítását még kinövés előtt, mégis ez a jobb megoldás. Így attól sem kell tartani, hogy kinövésük következtében a fogak összetorlódnak, amely után általában csak a fogszabályzás segít. 

 

Miért olyan gyakori a bölcsességfog által okozott fogászati probléma?

Mielőtt az emberek főtt ételt kezdtek el enni, túlnyomórészt növényeket, dióféléket és magvakat fogyasztottak. Ezáltal a bölcsességfogak hasznosnak bizonyultak a keményebb ételek őrlésére. Ekkor még az emberek nagyobb állkapoccsal rendelkeztek, így elegendő hely volt arra, hogy a bölcsességfogak megfelelően kinőjenek és jól helyezkedjenek el a fogászati ívben. Miután az emberek étrendje az evolúció során megváltozott, az állkapocs kisebbé vált, vagyis alkalmazkodott a táplálékbevitelhez. Manapság a legtöbb embernek sokkal kevesebb hely van az állkapcsában arra, hogy a bölcsességfogak mindegyike megfelelően kinőhessen. 

 

Nem minden bölcsességfog okoz problémát

Vannak, akiknek csak egy vagy két bölcsességfoga nő ki egész élete során, még másoknál egy sem nő ki. Valakinél nincsen probléma a bölcsességfogak zsúfoltságával, így egész életükön át benn maradnak bölcsességfogaik. Annak ellenére, hogy a bölcsességfogak eltávolítása nem minden esetben szükséges, mégis érzékenyek lehetnek és fogászati szövődményt okozhatnak a későbbiekben. Érdemes mindenképp ellenőriztetnünk bölcsességfogaink állapotát és helyzetét fogorvosunkkal, hogy meggyőződhessünk a további szövődmények elkerüléséről. 

 

Amennyiben még a bölcsességfog kinövése előtt fájdalmat tapasztal, keresse fel a fogorvost, hiszen gyulladás esetén azonnali kezeltetetés szükséges! Emellett érdemes panoráma röntgent készíttetnünk bölcsességfogaink elhelyezkedéséről, hiszen így tudhatjuk meg azok növési irányát. Ha ferdén nőnek bölcsességfogaink, érdemes szájsebészhez fordulni az eltávolítás miatt. 

 

Ha megbízható fogorvost vagy szájsebészt keres bölcsességfogai kezeltetéséhez, keressen fel minket és kérjen időpontot még ma rendelőnkbe! 
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental