Hogyan működik a fogak pótlása, milyen fogpótlás típusok léteznek? Ezekre a kérdésekre osztjuk meg a válaszokat, és egyéb tudnivalót a fogpótlással kapcsolatban.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

A fogpótlás típusai: Hogyan pótolható egy fog?

Egy vagy több hiányos fog? A megoldás egyértelműen a fogpótlás! Hogyan működik a fogak pótlása, milyen fogpótlás típusok léteznek? A következőkben erre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat, és megosztunk minden fontos tudnivalót a fogpótlással kapcsolatban. 

A fogpótlás típusai: Hogyan pótolható egy fog?

Hogyan pótolható egy fog?

Amennyiben van egy vagy több hiányos foga, akkor azt célszerű minél hamarabb pótolni. Nemcsak az esztétikai szempontok miatt, hanem azért is, mert ez több káros következményhez is vezethet. A fogaknak ugyanis nagyon fontos szerepük van a rágásban, az emésztési folyamatokban, hiányuk értelemszerűen negatívan hathat. A szájüregben keletkezett űr pedig a még ép fogakat is roncsolhatja, ugyanis ezek elkezdhetnek dőlni. Egyértelmű tehát, hogy az elvesztett fogakat pótolni kell. A Lévai Dental Fogászaton többféle technikát is alkalmazunk a hiányos fogazat helyre állításához, a fogak pótlásához, az alábbiakban ezeket fogjuk részletesen bemutatni. Amennyiben bármilyen kérdése felmerülne akár ezekkel, akár más fogászati kérdésekkel kapcsolatban, akkor keressen minket bizalommal!

 

A rögzített fogpótlás típusok a korona és a híd

Manapság nagyon sok korszerű eljárás van a fogak pótlására, a két leggyakrabban alkalmazott ezek közül a fogászati korona és a fogászati híd, ezeket az eljárásokat más néven rögzített, vagy fix fogpótlásoknak nevezzük összefoglaló néven. A korona nem más, mint a fog íny feletti részére helyezett pótlás, ami esztétikailag és funkcionálisan is javítja a fogsort, a gyökérkezelt fogak esetében alkalmazzuk leggyakrabban ezt a megoldást. Amennyiben a több fog pótlása a cél, akkor fogászati hídra van szükség. Nevét onnan kapta, hogy több fog hiánya is áthidalható ezzel a megoldással. Míg a fogkorona csak egy fog pótlására alkalmas, addig a híd segítségével több fogad is lehet pótolni. Ezek a legkülönfélébb anyagokból készülhetnek, fogászatunkon a legmagasabb minőségűek közül választhat, amik nem okoznak allergiás reakciókat, strapabíróak, valamint esztétikusak is.

 

Teljes fog pótlására a fogászati implantátum az alkalmas

Vannak olyan esetek is, amikor nincsen fog, amire a hidat rögzíteni lehetne. Szerencsére a fejlett orvostudománynak köszönhetően erre az esetre is van megoldás, méghozzá a fogászati implantátum. Az implantátum beépítésével, csontba való rögzítésével egy stabil alapot lehet elérni, amire felkerülhet a megfelelő felépítmény. Ez egy nagyon biztonságos és hosszútávú eljárás, amit a Lévai Dental rendelőiben nagy szaktudással végzünk.

 

Van kivehető fogpótlás is

Természetesen készítünk kivehető fogpótlást is, ezt a köznyelvben csak műfogsornak szokták nevezni. Általában akkor alkalmazzuk ezt az eljárást, amikor nincsen elég fog fix fogpótlás elkészítéséhez, és ezzel egy időben valamilyen ok miatt implantátum behelyezése sem lehetséges. Tökéletes példa erre a teljes fogazat hiánya. Ezeknek a célja nemcsak az esztétikai, hanem a rágó funkció teljes helyreállítása. Manapság a fejlett eljárásoknak és anyagoknak köszönhetően nagyon esztétikus és kényelmes protéziseket lehet készíteni.
 

Legfrissebb cikkek

Milyen következményei vannak a foghiánynak?

Fogorvoshoz menni, valljuk be senki sem szeret. Vannak, akik olyannyira tartanak a fogászattól, hogy még egy hiányzó fog okán sem keresik fel a fogorvost, pedig a foghiány nemcsak nem esztétikus, hanem számos más negatív következménye is...

A fogászati implantáció: Hogyan zajlik a beültetés?

Hiányos fogazat nagyon sok minden miatt alakulhat ki, azonban ez nem csak nem esztétikus, hanem nem is egészséges. A hiányos fogak melletti egészséges fogak is elmozdulhatnak, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rágófunkció pedig...

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

A helyes fogmosás kérdése nagyon fontos téma, ugyanis ez nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához és fenntartásához, ami pedig az egészséges fogazat alapvető feltétele. Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental