➤ Sárgásbarna, fekete foltok a fogakon? Több minden is állhat a háttérben! De hogyan tegyünk ellene és mit tegyünk megelőzése érdekében? Segít a Lévai Dental

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fog elszíneződések ellen a legjobb megoldás, ha odafigyelünk életmódunkra, nem fogyasztunk túl sok cukros és feldolgozott élelmiszert, illetve rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat. Ezek a foltok a fogakon a sárgásbarnától a feketebarnáig előfordulhatnak, illetve alakjuk és méretük is változó. 

Mitől alakulnak ki a barna foltok a fogakon?

Ételek és italok

Sok sötét színű étel és ital krómgéneknek nevezett vegyszereket tartalmaz. Akárcsak a vörösborban található csersav, ezek a vegyi anyagok megfesthetik a fogzománcot. Idővel ezek a foltok maradandókká válhatnak, különösen akkor, ha nem figyelünk oda a megfelelő szájhigiéniára. Emellett a mesterséges színezékeket tartalmazó ételek és italok szintén a fogak elszíneződését okozhatják.

Nikotin és dohánytermékek

A nikotin olyan részecskéket tartalmaz, amelyek tapadhatnak a fogzománc mikroszkopikus pórusaihoz. A részecskék ismételt felhasználással felhalmozódnak, és megfesthetik a fogakat. A dohányzásból származó foltok az idő múlásával sötétebbek és nagyobbak lesznek.

Fogkő

A szájban lévő baktériumok ezrei folyamatosan keverednek a nyállal és az ételmaradékokkal, amelyeket, ha nem távolítunk el fogkővé alakulnak. Ha a fogkő megszilárdult azt csakis fogorvos tudja eltávolítani, hiszen az otthoni eszközök erre nem alkalmasak. 

A rossz szájhigiénén kívül a következő tényezők növelik a fogkő kialakulásának kockázatát:

  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • hormonális változások, például a pubertás, a terhesség és a menopauza során bekövetkező változások
  • olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a nyál mennyiségét a szájban, például idegblokkolók vagy az AIDS kezelésére szolgáló gyógyszerek

Fogszuvasodás

A fogkő következtében, ha nincs kezelve, könnyedén kialakulhat fogszuvasodás is, amelynek egyik tünete a fogüregek keletkezése a fogzománcon. A fogzománc gyengülésével a fogak sárgás rétegei láthatóbbá válnak, így könnyedén elszíneződhetnek akár barnás vagy fekete színűvé. 
Még a fogak apró törései és repedései is lehetővé tehetik a baktériumok belépését a fog belsejébe, és bomláshoz vezethetnek. Sok embernél a fogászati tömések vagy koronák széle körül sötét romlási foltok alakulnak ki, amikor a baktériumok behatoltak a résekbe. Ebben az esetben minél előbb konzultáljon fogorvosával, hiszen a fogtömés valószínűleg nem jól illeszkedik. 

Öregedés

Az emberek öregedésével a fogakat védő fehér zománc lassan lebomlik, felfedve a sárga dentin rétegeit. Ez a természetes folyamat sárgásbarna foltokhoz vagy elszíneződéshez vezethet.

Genetika

Minden embernek különbözik a természetes fogszíne, így egyeseknél sötétebbek lehetnek fogaik. 
A fogszínét az alábbi genetikai tényezők nagyban befolyásolják: 

  • a fogzománc szilárdsága
  • hogyan reagál a zománc a pigmentekre és a savakra
  • mekkora kopásnak van kitéve a zománc
  • örökletes állapotok, például a dentinogenesis imperfecta
  • fejlődési feltételek, amelyek akadályozzák a megfelelő csont- és fogképződést

Korábbi fogászati munka

A fogászati tömések, koronák és hidak idővel elhasználódnak és elveszítik színüket. Amennyiben pedig fémkorona van a fog felszínén, az könnyedén elszínezheti felületét. 

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek fogak elszíneződését okozhatják, különösen a tetraciklin antibiotikum és rokonai. 

Mit tehetünk a barna foltok ellen?

A rendszeres fogmosás és az otthoni szájhigiénia a legalapvetőbb, amit tehetünk fogaink egészsége érdekében és a barna foltok elleni küzdelemben. Emellett érdemes kerülni a fent említett ételeket/italokat, a dohányzást és a mesterségesen színezett élelmiszereket. Amennyiben már kialakultak a barna foltok, minél előbb látogassa meg fogászati magánrendelőnket, hogy segíthessünk a problémán. A foltok állapotától (színétől, méretétől, helyétől) függően segítünk egyénileg kezelni fogait!
Kérjen időpontot online rendelőnkbe még most!
 

Legfrissebb cikkek

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Aztán jöhetnek az újabb szövődmények, amellyel csak még rosszabbra fordulhat a helyzet. 

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. De vajon a nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

A fogimplantátumok előnyei és hátrányai

A fogászatok többségében összefoglalják fogimplantátumok előnyeit, azonban a hátrányokról kevesen beszélnek. Most összeszedtük az összes előnyét és hátrányát a fogimplantátumoknak. 

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental