➤ Sárgásbarna, fekete foltok a fogakon? Több minden is állhat a háttérben! De hogyan tegyünk ellene és mit tegyünk megelőzése érdekében? Segít a Lévai Dental

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fog elszíneződések ellen a legjobb megoldás, ha odafigyelünk életmódunkra, nem fogyasztunk túl sok cukros és feldolgozott élelmiszert, illetve rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat. Ezek a foltok a fogakon a sárgásbarnától a feketebarnáig előfordulhatnak, illetve alakjuk és méretük is változó. 

Mitől alakulnak ki a barna foltok a fogakon?

Ételek és italok

Sok sötét színű étel és ital krómgéneknek nevezett vegyszereket tartalmaz. Akárcsak a vörösborban található csersav, ezek a vegyi anyagok megfesthetik a fogzománcot. Idővel ezek a foltok maradandókká válhatnak, különösen akkor, ha nem figyelünk oda a megfelelő szájhigiéniára. Emellett a mesterséges színezékeket tartalmazó ételek és italok szintén a fogak elszíneződését okozhatják.

Nikotin és dohánytermékek

A nikotin olyan részecskéket tartalmaz, amelyek tapadhatnak a fogzománc mikroszkopikus pórusaihoz. A részecskék ismételt felhasználással felhalmozódnak, és megfesthetik a fogakat. A dohányzásból származó foltok az idő múlásával sötétebbek és nagyobbak lesznek.

Fogkő

A szájban lévő baktériumok ezrei folyamatosan keverednek a nyállal és az ételmaradékokkal, amelyeket, ha nem távolítunk el fogkővé alakulnak. Ha a fogkő megszilárdult azt csakis fogorvos tudja eltávolítani, hiszen az otthoni eszközök erre nem alkalmasak. 

A rossz szájhigiénén kívül a következő tényezők növelik a fogkő kialakulásának kockázatát:

  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • hormonális változások, például a pubertás, a terhesség és a menopauza során bekövetkező változások
  • olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a nyál mennyiségét a szájban, például idegblokkolók vagy az AIDS kezelésére szolgáló gyógyszerek

Fogszuvasodás

A fogkő következtében, ha nincs kezelve, könnyedén kialakulhat fogszuvasodás is, amelynek egyik tünete a fogüregek keletkezése a fogzománcon. A fogzománc gyengülésével a fogak sárgás rétegei láthatóbbá válnak, így könnyedén elszíneződhetnek akár barnás vagy fekete színűvé. 
Még a fogak apró törései és repedései is lehetővé tehetik a baktériumok belépését a fog belsejébe, és bomláshoz vezethetnek. Sok embernél a fogászati tömések vagy koronák széle körül sötét romlási foltok alakulnak ki, amikor a baktériumok behatoltak a résekbe. Ebben az esetben minél előbb konzultáljon fogorvosával, hiszen a fogtömés valószínűleg nem jól illeszkedik. 

Öregedés

Az emberek öregedésével a fogakat védő fehér zománc lassan lebomlik, felfedve a sárga dentin rétegeit. Ez a természetes folyamat sárgásbarna foltokhoz vagy elszíneződéshez vezethet.

Genetika

Minden embernek különbözik a természetes fogszíne, így egyeseknél sötétebbek lehetnek fogaik. 
A fogszínét az alábbi genetikai tényezők nagyban befolyásolják: 

  • a fogzománc szilárdsága
  • hogyan reagál a zománc a pigmentekre és a savakra
  • mekkora kopásnak van kitéve a zománc
  • örökletes állapotok, például a dentinogenesis imperfecta
  • fejlődési feltételek, amelyek akadályozzák a megfelelő csont- és fogképződést

Korábbi fogászati munka

A fogászati tömések, koronák és hidak idővel elhasználódnak és elveszítik színüket. Amennyiben pedig fémkorona van a fog felszínén, az könnyedén elszínezheti felületét. 

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek fogak elszíneződését okozhatják, különösen a tetraciklin antibiotikum és rokonai. 

Mit tehetünk a barna foltok ellen?

A rendszeres fogmosás és az otthoni szájhigiénia a legalapvetőbb, amit tehetünk fogaink egészsége érdekében és a barna foltok elleni küzdelemben. Emellett érdemes kerülni a fent említett ételeket/italokat, a dohányzást és a mesterségesen színezett élelmiszereket. Amennyiben már kialakultak a barna foltok, minél előbb látogassa meg fogászati magánrendelőnket, hogy segíthessünk a problémán. A foltok állapotától (színétől, méretétől, helyétől) függően segítünk egyénileg kezelni fogait!
Kérjen időpontot online rendelőnkbe még most!
 

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental