➤ Sárgásbarna, fekete foltok a fogakon? Több minden is állhat a háttérben! De hogyan tegyünk ellene és mit tegyünk megelőzése érdekében? Segít a Lévai Dental

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fog elszíneződések ellen a legjobb megoldás, ha odafigyelünk életmódunkra, nem fogyasztunk túl sok cukros és feldolgozott élelmiszert, illetve rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat. Ezek a foltok a fogakon a sárgásbarnától a feketebarnáig előfordulhatnak, illetve alakjuk és méretük is változó. 

Mitől alakulnak ki a barna foltok a fogakon?

Ételek és italok

Sok sötét színű étel és ital krómgéneknek nevezett vegyszereket tartalmaz. Akárcsak a vörösborban található csersav, ezek a vegyi anyagok megfesthetik a fogzománcot. Idővel ezek a foltok maradandókká válhatnak, különösen akkor, ha nem figyelünk oda a megfelelő szájhigiéniára. Emellett a mesterséges színezékeket tartalmazó ételek és italok szintén a fogak elszíneződését okozhatják.

Nikotin és dohánytermékek

A nikotin olyan részecskéket tartalmaz, amelyek tapadhatnak a fogzománc mikroszkopikus pórusaihoz. A részecskék ismételt felhasználással felhalmozódnak, és megfesthetik a fogakat. A dohányzásból származó foltok az idő múlásával sötétebbek és nagyobbak lesznek.

Fogkő

A szájban lévő baktériumok ezrei folyamatosan keverednek a nyállal és az ételmaradékokkal, amelyeket, ha nem távolítunk el fogkővé alakulnak. Ha a fogkő megszilárdult azt csakis fogorvos tudja eltávolítani, hiszen az otthoni eszközök erre nem alkalmasak. 

A rossz szájhigiénén kívül a következő tényezők növelik a fogkő kialakulásának kockázatát:

  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • hormonális változások, például a pubertás, a terhesség és a menopauza során bekövetkező változások
  • olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a nyál mennyiségét a szájban, például idegblokkolók vagy az AIDS kezelésére szolgáló gyógyszerek

Fogszuvasodás

A fogkő következtében, ha nincs kezelve, könnyedén kialakulhat fogszuvasodás is, amelynek egyik tünete a fogüregek keletkezése a fogzománcon. A fogzománc gyengülésével a fogak sárgás rétegei láthatóbbá válnak, így könnyedén elszíneződhetnek akár barnás vagy fekete színűvé. 
Még a fogak apró törései és repedései is lehetővé tehetik a baktériumok belépését a fog belsejébe, és bomláshoz vezethetnek. Sok embernél a fogászati tömések vagy koronák széle körül sötét romlási foltok alakulnak ki, amikor a baktériumok behatoltak a résekbe. Ebben az esetben minél előbb konzultáljon fogorvosával, hiszen a fogtömés valószínűleg nem jól illeszkedik. 

Öregedés

Az emberek öregedésével a fogakat védő fehér zománc lassan lebomlik, felfedve a sárga dentin rétegeit. Ez a természetes folyamat sárgásbarna foltokhoz vagy elszíneződéshez vezethet.

Genetika

Minden embernek különbözik a természetes fogszíne, így egyeseknél sötétebbek lehetnek fogaik. 
A fogszínét az alábbi genetikai tényezők nagyban befolyásolják: 

  • a fogzománc szilárdsága
  • hogyan reagál a zománc a pigmentekre és a savakra
  • mekkora kopásnak van kitéve a zománc
  • örökletes állapotok, például a dentinogenesis imperfecta
  • fejlődési feltételek, amelyek akadályozzák a megfelelő csont- és fogképződést

Korábbi fogászati munka

A fogászati tömések, koronák és hidak idővel elhasználódnak és elveszítik színüket. Amennyiben pedig fémkorona van a fog felszínén, az könnyedén elszínezheti felületét. 

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek fogak elszíneződését okozhatják, különösen a tetraciklin antibiotikum és rokonai. 

Mit tehetünk a barna foltok ellen?

A rendszeres fogmosás és az otthoni szájhigiénia a legalapvetőbb, amit tehetünk fogaink egészsége érdekében és a barna foltok elleni küzdelemben. Emellett érdemes kerülni a fent említett ételeket/italokat, a dohányzást és a mesterségesen színezett élelmiszereket. Amennyiben már kialakultak a barna foltok, minél előbb látogassa meg fogászati magánrendelőnket, hogy segíthessünk a problémán. A foltok állapotától (színétől, méretétől, helyétől) függően segítünk egyénileg kezelni fogait!
Kérjen időpontot online rendelőnkbe még most!
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental