A fogszuvasodás olyan tüneteket okozhat, mint a fogfájás vagy a fogérzékenység. Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen és mivel előzhetjük meg? ➤ Lévai Dental

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás következtében üregek alakulnak ki a fogakon, amelyek a fogzománc bomlása eredményeként jelentkeznek. Olyan tüneteket okoznak, mint a fogfájás vagy a fogérzékenység. Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen és mivel előzhetjük meg? 

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás a szájban lévő lepedékek felhalmozódásakor jön létre. A fogkő és egyéb lepedékek a fogakon idővel károsítják a fog szerkezetét, amely által apró lyukak keletkeznek a fogzománcon. A fogszuvasodás ellen legfőképpen az alapos szájhigiéniával tehetünk, hiszen a fogkő képződés a nem megfelelő szájhigiénia következménye. A magas cukor- és keményítőtartalmú élelmiszerek növelik a fogkő kialakulásának esélyét, amelyet, ha nem távolíttatunk el fogorvosunkkal, az károsíthatja a fogzománcot. A fogzománc a fog felszínén lévő legfelső védőréteg. A fogzománcban található ásványi anyagok a fogkő expozíciójával romlásnak indulhatnak, így sérülések keletkeznek rajta. A fogzománc bizonyos mértékig ezeket az apró sérüléseket helyre tudja állítani. Hosszútávon azonban fogüregek keletkeznek rajta. Ezek a fogüregek nem minden esetben okoznak tüneteket, így mindenképp rendszeres érdemes ellátogatni a fogorvoshoz. 

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás fő tünete a fogakon keletkezett lyuk vagy lyukak, amelynek mérete változhat. Sok esetben nincsen a fogszuvasodásnak más tünete, azonban van, mikor jelentkezik fogfájás, fogérzékenység, rossz lehelet, szürke vagy barna foltok a fogakon. Kezelés nélkül a baktériumok a fog belsejében lévő lágyabb szövetekbe terjedhetnek. Ez felgyorsíthatja a fogszuvasodást és a fogfájás súlyosbodását okozhatja, ez pedig fertőzésekhez is vezethet. A fogüregek kialakulása után a sérülés tartós. A fogszuvasodás elleni kezelés a lyuk kitöltésétől a gyökércsatorna kezeléséig terjedhet. A kezelés pontos típusa az üreg helyétől és súlyosságától függ. 

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?

A fogüregek és a fogszuvasodás könnyen megelőzhetők. A fogüregeket okozó lepedékek és fogkő felhalmozódásának megelőzésére a legjobb választás a rendszeres professzionális dentálhigiénés kezelés. Ennek fontosságáról már írtunk, hiszen a legtöbb fogászati probléma alapja a nem megfelelő szájhigiénia. A fogszuvasodás kezelése során elsősorban felmérjük a probléma súlyosságát. Amennyiben úgy látjuk, hogy a fogszuvasodás elterjed egészen a gyökércsatornáig, akkor egy alapos gyökérkezelést kell elvégeznünk, amellyel kitisztítjuk a fogbélt. A fogszuvasodás ellen a legtöbb esetben azonban elegendő egy alapos dentálhiginés kezelést elvégeznünk, amellyel megtisztítjuk a fogakat a baktériumoktól és a fogkőtől. Ezután a szuvas fogat lekezeljük és a lyuk mértékétől függően fogtömést vagy fognyaki tömést készítünk. 

Néhány megelőzési tipp a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás ellen a legjobb, amit tehetünk, ha az otthoni megfelelő szájhigiéniára odafigyelünk. Elsősorban a rendszeres fogmosás mellett, a helyes fogmosás technikájára is ügyeljünk oda, illetve használjunk fluoridtartalmú fogkrémeket és szájhigiéniai eszközöket. A fogmosás mellett a legjobb a fogszuvasodás elleni küzdelemben, ha fogselymet és szájvizet is használunk. Ezek segítenek a fogak közötti résekből is eltüntetni a felhalmozódott ételmaradékokat és baktériumokat. Érdemes elkerülni a magas cukortartalmú ételeket és italok, illetve a szénsavas üdítők fogyasztását. Kerüljük a dohányzást, és a túlzott alkoholfogyasztást is. 

A legfontosabb pedig, hogy rendszeresen ellenőriztesse fogait fogorvosával, hiszen így tartható fent a legkönnyebben fogainak egészsége. Kérjen időpontot fogászatunkra online fogászati szűrővizsgálatra még most!
 

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental