A foghiány nemcsak nem esztétikus, hanem számos más negatív következménye is lehet. Nemcsak a még egészséges fogakra ártalmas, hanem a teljes szervezetre.

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Milyen következményei vannak a foghiánynak?

Fogorvoshoz menni, valljuk be senki sem szeret. Vannak, akik olyannyira tartanak a fogászattól, hogy még egy hiányzó fog okán sem keresik fel a fogorvost, pedig a foghiány nemcsak nem esztétikus, hanem számos más negatív következménye is lehet. 

Milyen következményei vannak a foghiánynak?

A hiányzó fogat minél előbb pótolni kell!

A fogaknak nagyon fontos szerepük van a rágásban, így az emésztéseben, hiányuk kihat a szervezet teljes működésére. A hiányzó fogat/fogakat azért kell minél hamarabb pótolni kell, mert ellenkező esetben súlyos következményekkel járhat a hiány. Szerencsére manapság már számtalan korszerű, biztonságos, és esztétikus megoldás van erre. A fogpótlás után nemcsak közérzete lesz jobb, magabiztosabban néz majd a tükörbe, hanem a rágás is könnyebb lesz, esetleges fájdalmas tünetei is eltűnnek majd. De lássuk, mi is történik pontosan akkor, ha a hiányos fogak pótlására nem kerül sor!

 

A foghiány károsan hat az egész fogazatra

A kialakult űr miatt az ép fogak elmozdulnak a hiány irányába, általában a hátsó fogak esetében jellemző, hogy elindulnak az űr irányába. Ugyanezzel a lendülettel az ép fogak bedőlnek, meghosszabbodnak, gyökerük elveszíti stabilitását. A hiányos fogazat miatta a rágóerő is jelentősen csökkent, egyrészt a fog hiánya miatt, másrészt pedig a megmaradt fogak stabilitásának elvesztése miatt. fogak rágóereje jelentősen csökken. Ha továbbra sem történik meg a fogazat helyreállítása, a foghiány orvoslása, akkor fájdalom is jelentkezhet, a rágás fájdalmat okoz majd, az evés kín lesz, így étvágytalanság, nemkívánatos súlyvesztés is felléphet. Nemcsak a fogak, hanem a fogíny is gyulladásba kerülhet, de ez még nem minden.

 

A foghiánynak az egész szervezetre hatása lehet

Bár sokan nem gondolnak bele, de a fog egy nagyon fontos, és értékes része a szervezetnek, aminek kiemelt szerepe van a működésben, amennyiben bármilyen deformálódás, például foghiány lép fel, az az egész szervezetre hatással lehet. A foghiány miatt az állkapocs nem terhelődik, így a csontja elvékonyodik, gyengül, továbbá az állkapocs ízület is gyulladásba kerül. Ha ez nem lenne elég, akkor eláruljuk, hogy szájban soha nincs légüres tér, előbb-utóbb vagy kitölti valami, vagy az arc deformálódik, a nyak izmaival együtt. Ez a deformálódás pedig már a gerincre és ezzel együtt az egész szervezetre kihat. Könnyen lehet, hogy változik a tartás, a járás, és a belső szervek elhelyezkedése is előrehaladott állapotban.

 

Mi a teendő hiányzó fogak esetében?

Hiányzó fog esetében a legfontosabb teendő, hogy mindennemű halogatás nélkül felkeres egy szakembert. Nálunk a Lévai Dental Fogászaton a fogpótlásra többféle eljárás igénybevehető, amik között egy sem jár semmilyen fájdalommal. Higgye el, a fogászati problémákkal, így a foghiánnyal járó fájdalom sokkal erősebb, mint az a kis kellemetlenség, ami egy-egy fogászati eljárással jár. Fájdalommentes eljárásainkról itt tud bővebben tájékozódni: fogpótlás.  
 

Legfrissebb cikkek

A fogpótlás típusai: Hogyan pótolható egy fog?

Egy vagy több hiányos fog? A megoldás egyértelműen a fogpótlás! Hogyan működik a fogak pótlása, milyen fogpótlás típusok léteznek? A következőkben erre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat, és megosztunk minden fontos tudnivalót...

A fogászati implantáció: Hogyan zajlik a beültetés?

Hiányos fogazat nagyon sok minden miatt alakulhat ki, azonban ez nem csak nem esztétikus, hanem nem is egészséges. A hiányos fogak melletti egészséges fogak is elmozdulhatnak, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rágófunkció pedig...

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

A helyes fogmosás kérdése nagyon fontos téma, ugyanis ez nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához és fenntartásához, ami pedig az egészséges fogazat alapvető feltétele. Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental