➤Mit jelent a foghíd? Milyen fajtái vannak és hogyan történik a foghíd elkészítése? Szakmai cikkünkben a foghídról olvashat részletesen. ➤ Lévai Dental

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Foghíd

Mit jelent a foghíd? Milyen fajtái vannak és hogyan történik a foghíd elkészítése? Szakmai cikkünkben a foghídról olvashat részletesen.

A fogászati híd vagy foghíd egy vagy több hiányzó fog pótlására használható. A foghíd egy vagy több fogra illeszkedik rá, annak érdekében, hogy a helyén maradhasson. A hidak rögzíthetők, vagyis lehetnek állandók vagy eltávolíthatók. 

Mi az a foghíd?

A fogászati híd helyettesíthet egy vagy több hiányzó fogat is. A foghidak hamis fogai úgy néznek ki és úgy működnek, mint az igazi fogak.
Fogpótlásra legtöbb esetben fogkoronát vagy foghidat alkalmazunk. A fogkorona egy fog esetén alkalmas a fogpótlásra, amelyet ugyanúgy rögzítünk az igazi foghoz. Amennyiben a fog teljesen kihúzásra kerül vagy kiesett, a korona önmagában nem alkalmas a fog pótlására, így a foghíd lesz az egyik lehetőség a foghiány pótlására. 

A "híd" kifejezés olyan szerkezetre utal, amely egy vagy több hamis fogat tartalmaz. A szerkezetet gyakran a helyén rögzítjük, egy vagy több koronával a szájban lévő rés mindkét oldalán. Például, ha valaki sérülés vagy hanyatlás miatt az elülső fogakat veszíti el a rés kitöltésére a foghíd tökéletesen alkalmas lesz. 
A foghíd egy könnyebb módja a hiányzó fogak pótlásának, hiszen észrevétlenül illeszkedik az igazi fogakhoz, emellett nincs szükség az ínyben történő beavatkozásra, mint a fogimplantátum esetén. Ebből adódóan a foghíd nem lesz olyan tartós, mint egy fogászati implantátum. Vannak esetek azonban, mikor a fogimplantátumra foghidat helyezünk, amely tartósabb, mint az általános foghíd. 

Amennyiben valakinek egy vagy több foga is hiányzik az befolyásolhatja a harapást, fájdalmat és étkezési nehézségeket okozva. A foghíd segítségével Ön újra bátran mosolyoghat, és lehetővé teszi a normális rágást is. Kérje ajánlatunkat és jelentkezzen be rendelőnkbe

Mikor lehet szükség foghídra? 

  • fogkopás következtében a fog annyira roncsolódott, hogy kiesik vagy kihúzásra kerül
  • baleset vagy sérülés károsít egy fogat
  • egy fertőzés olyan mélyen van a fogban, hogy sem a fogtömés, sem a gyökércsatorna nem elegendő

A foghíd típusai

A hagyományos híd két koronát tartalmaz, amelyek a hamis fogat vagy fogakat rögzítik. Ez a híd legnépszerűbb típusa, rögzíthető vagy levehető.
A konzolos híd csak egy koronát igényel a támogatáshoz. Ez kevésbé intenzív eljárást foglal magában, és jó lehetőség lehet azok számára, akik nem akarják károsítani az egészséges fogakat. Az egyetlen korona azonban emelőként működhet, növelve a fog- és állkapocs-károsodás kockázatát.
A Maryland-híd konzervatívabb és kevésbé invazív, mint a hagyományos vagy konzolos hidak. A híd fém- vagy porcelánkerettel van rögzítve, amely a fogak hátoldalához illeszkedik a rés mindkét oldalán. Ezek a hidak megőrizhetik az egészséges fogakat, de kevésbé biztonságosak.
Az implantátumokkal támogatott hidak esetében horgonyként fogászati implantátumokat használunk. Az ilyen típusú híd drágább és invazív, de biztonságosabb.

Foghíd implantátummal rögzítveFoghíd implantátummal

A foghíd rögzítése és elkészítése

Hagyományos híd rögzítése esetén a folyamat azzal kezdődik, hogy a réseket mindkét oldalon felkészítjük az új fogakra. Lecsiszoljuk a rés mellett álló fogakat, eltávolítva az esetleges roncsolt részeket. Ezután egy mintát veszünk a fogakról és a közte lévő résről, amelynek segítségével egyénileg készítjük el a foghidat. Amíg a végső foghíd elkészül, egy ideiglenes foghidat rakunk a sérült fogakra, hogy megvédjük azokat. Az ideiglenes hidak olyan szerkezeteket tartalmaznak, amelyek valódi fogaknak tűnnek, de nem állandók, így az étkezésnél oda kell figyelni, hogy ne fogyasszon túl kemény ételeket. Amint a valódi híd elkészült, eltávolítjuk az ideiglenes szerkezeteket, és erős ragasztókkal rögzítjük az állandó foghidat.
A folyamat hasonló a konzolos hidak esetében, bár csak egy fogra kerül fogkorona. A Maryland-híd kevesebb előkészítést igényel, mivel nincs fogkorona. Fogászati implantátummal készített foghidak esetén a módszer hosszabb időt vesz igénybe. Erről bővebben fogimplantátumról szóló szakmai cikkünkben olvashat. 

A foghíd rögzítése után – gyógyulási folyamat

A foghíd rögzítése miatt a lecsiszolt fogak egy ideig érzékenyek lehetnek vagy fájhatnak. A híd felhelyezése után a fogak érzékenysége vagy fájdalma általában néhány nap után megszűnik. Az íny érzékenysége azonban néhány hétig is eltarthat. 

Amennyiben foghiánnyal küzd és szeretné pótolni hiányzó fogait, egyénre szabott lehetőségeinkért keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot online a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjébe!
 

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental