Miért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás? Hogyan zajlik ez a kezelési eljárás? ➤ Lévai Dental Fogászati Magánrendelő ➤ Budaörs ➤ Törökbálint

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogkő eltávolítás

A fogak nem megfelelő tisztításakor és a lerakódott ételmaradékok következtében könnyedén kialakulhat a fogkő. A magyar felnőttek több mint kétharmadát érinti ez a probléma, azonban sokan nem foglalkoznak vele. Most összefoglaltuk miért annyira fontos a fogkő eltávolítása. 

Hogyan alakul ki a fogkő? 

A fogkő akkor képződik, amikor a foglepedéket megkeményedni hagyják. A lepedék a nap folyamán felhalmozódik a fogakra, és ha nem tisztítják meg, akkor megszilárdulhat és fogkő képződik. A fogkő a szájban természetesen jelen lévő kalciumvegyületek, baktériumok és más szerves anyagok keverékéből áll össze. 

Hogyan néz ki a fogkő?

A szinte láthatatlan lepedékkel ellentétben a fogkő meglehetősen könnyen észrevehető. Színe a fehértől a sárgáig, a barnáig és feketéig terjed, általában annál sötétebb, minél tovább van a fogakon. A fogkő először az íny körül és a fogak között halmozódik fel - azokon a helyeken, amelyeket nehezebben lehet tisztítani.

Az idő múlásával a fogkő eltávolítás hiánya számos problémát okozhat, többek között:

  • üregek képződhetnek (lyukas fog)
  • Rossz lehelet
  • Ínybetegségek
  • Ínyrecesszió
  • A fogak meglazulnak vagy kiesnek

Nem is említve, hogy elég kellemetlen nézni.

Mivel a fogaink egyenetlen alakúak és nehéz őket alaposan megtisztítani, ezért bizonyos fokú fogkőképződés várható minden embernél. Rendszeres fogászati ellenőrzésekkel azonban a fogorvos figyelemmel kísérheti a fogak állapotát, és ha szükséges fogkő eltávolítást végez el. 

A fogkő eltávolításának folyamata

A fogkő nagyon erősen kötődik a fogzománchoz, így nem lehet simán csak lekaparni a körmével, vagy fogkefe segítségével. Míg a megfelelő fogmosás és fogselyem eltávolítja a fogak közti ételmaradékokat és lepedéket, a fogkő eltávolításához speciális szerszámok szükségesek.

Ha a fogorvos vagy a dentálhigiénikus fogkövet észlel fogain, akkor professzionális dentálhigiénés kezelést fog elvégezni, amely során nem csak megtisztítják fogait, de felületét simábbá és fehérebbé teszik. 

A fogkő eltávolítási eljárásnak két része van, amelyet fogorvos vagy a dentálhigiénikus is elvégezhet:

  1. Fogak tisztítása: Az első feladat a fogak megtisztítása és a makacs fogkő eltávolítása. Különböző eszközöket használunk a fogkő eltávolítására, amelyek hatékonyan képesek leszedni a fogkövet. Egy elektromos fej segítségével szedjük le a nagyobb fogkő darabokat, majd ezután többféle méretű fej segítségével a fogak közötti és az íny menti fogköveket is eltávolítjuk. 
  2. Fogak polírozása: Miután a fogak tiszták, lecsiszoljuk őket, hogy felületük valóban sima legyen. Ez nem csak javítja a fogak esztétikai megjelenését; de eltávolítja a durva foltokat is, amelyek hajlamosabbak a lepedék felhalmozódására.

Szájának és fogainak egészségi állapotától függően fogorvosa egy fogszín skálához mérten, szükség szerint csiszol fogain, vagy javasolja a fogak rendszeres professzionális tisztítását (általában évente egyszer vagy kétszer, ennél gyakrabban csak akkor, ha rossz a fogíny-állapota).

Mennyi ideig tart a fogkő eltávolítás?

Ez attól függ. A szokásosan jó szájhigiéniával rendelkezők esetében a fogkő eltávolítása 15-30 percet vehet igénybe, még a teljes professzionális dentálhigiénés kezelés 30-45 percig tart. Ha kiterjedtebb fogkő eltávolítására van szükség, sokkal hosszabb időt vehet igénybe - akár órákat is-, amely egynél több találkozóra is elosztható. 

Mennyibe kerül a fogkő eltávolítás? 

Ez is a beteg állapotától függ. Általánosságban egy normál fogkő eltávolítás esetén 16 000 Forint egy kezelés. Amennyiben a páciensnek sokkal több időt vesz igénybe a fogkő eltávolítása, ez az összeg lehet 20 000 Forint is. Minden esetben a kezelés elvégzése előtt az orvos vagy a dentálhigiénikus megállapítja, hogy mekkora mértékű a kezelés, és ennek megfelelően előre jelzi a kezelés menetét és annak összegét. 

Amennyiben fogkő eltávolítást szeretne, keresse kollégáinkat és kérjen időpontot budaörsi vagy törökbálinti rendelőnkbe! 
 

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental