Mi a fogszuvasodás, mik a fogszuvasodás leggyakoribb okai, hogyan lehet megelőzni a fogszuvasodást? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Melyek lehetnek a fogszuvasodás okai?

Fogszuvasodás- olyan gyakran halljuk ezt az ítéletet a fogorvosi székben ülve, vagy találkozunk vele televízió reklámokban, ismerősökkel folytatott beszélgetés során, ennek ellenére olyan keveset tudunk róla. Mi a fogszuvasodás, mik a fogszuvasodás leggyakoribb okai, hogyan lehet megelőzni? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Melyek lehetnek a fogszuvasodás okai?

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás több minden miatt kialakulhat, mielőtt ezekre a tényezőkre térnénk, leírjuk, hogy mi az a fogszuvasodás. A fogszuvasodás alatt a fogzománc savak okozta felpuhulását értjük, a folyamat eredménye a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Ha egy mondatban le kellene írnunk, hogy miért alakul ki a fogszuvasodás, akkor azt írnánk, hogy a szájban munkálkodó baktériumok miatt. Teljesen megértjük, ha nem elégednek meg ezzel a magyarázattal, mert ez valóban nem sok segítség, a fogszuvasodás megelőzéséhez, ezért a következőkben bővebben is kifejtjük, hogy egészen pontosan mi miatt jelennek meg ezek a baktériumok, amik a fogszuvasodáshoz vezetnek.

 

A fogszuvasodás jellemző okai

 

A fogszuvasodás leggyakoribb oka a lepedék képződés

A fogaknak a legnagyobb ellensége a lepedék. Ezért van az, hogy nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres és alapos fogmosás. A fogon megtapadt étkezésből visszamaradt lepedékben szénhidrát-bontó baktérium szorgoskodnak, akik munka közben savakat termelnek. Ezek olyan erős anyagok, amelyek képesek megbontani a fogzománcot, így fogszuvasodást idéznek elő. Ezt megelőzni megfelelő szájhigiéniával lehet.

 

A szénhidrátfogyasztás is lehet a fogszuvasodás oka

A fentiekből következik, hogy a nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étrend szintén növeli a fogszuvasodás kockázatát, hiszen így a baktériumoknak több tápanyaguk akad, több savat is termelnek. A cukros üdítők-ételek, édességek ezért nem tesznek jót a fogaknak, és nemcsak a városi legendákban okoznak lyukas fogakat. Önmagában a savas ételek és italok is képesek megbontani a fogzománcot. Fontos lehet azt is tudni, hogy a teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. Minél hosszabb ideig vannak a ezek a szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okoznak.

 

A fogszuvasodás oka a rossz étrend is lehet

A fentiekből már jól lehet látni, hogy mennyire fontos az étkezés a fogszuvasodás szempontjából, ami jobban belegondolva teljesen logikus is. Általánosságban elmondható, hogy a fogszuvasodás szempontjából a kettő legnagyobb rizikófaktor a szájhigiénia és az étkezés. Minél gyakrabban történik savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb az esély a fogszuvasodásra. Kifejezetten káros a nassolás, mert míg főétkezések után általában fogat mosunk, addig a egy-egy bekapott falt után nem.

 

Már korábban részletesen kifejtettük, hogy mit lehet a fogszuvasodás ellen tenni, IDE kattintva pedig időpontot is kérhet személyes tanácsadásra, kivizsgálásra.  
Legfrissebb cikkek

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Kattogó állkapocs: Mi lehet az oka? Mi a megoldás?

Ha minden alkalommal, amikor rág, beszél vagy ásít, az állkapocs kattogását tapasztalja, akkor valószínűleg nem jó pozícióban van az állkapcsa. Az állkapocs rossz pozícióját, elmozdulását számtalan probléma okozhatja. Most...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2022 Levaidental