Fogszuvasodás? Mit jelent pontosan, mi állhat a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj?

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló betegség a világon. A népesség 95%-át érinti, kisebb vagy nagyobb mértékben, már a 12 éves gyerekeknél is okoz problémát. Maga a fogszuvasodás kifejezés onnan ered, hogy régen azt feltételezték, a fogat az azt rágó fogszú betegíti meg. A fogszuvasodást persze nem ez okozza, hanem egy összetett folyamat, aminek a lényege, hogy a rossz szájhigiénia miatt maradt lepedékben megtelepednek a baktériumok, ezek savakat termelnek, amik károsítják a fogzománcot. A fogzománc nem más, mint a fog felszínén lévő legfelső védőréteg. A fogzománcban található ásványi anyagok a fogkő expozíciójával romlásnak indulhatnak, és sérülések keletkeznek rajta, az apró sérüléseket a zománc képes visszaállítani, de hosszútávun üregek képződhetnek. A fogszuvasodás egy veszélyes betegség, fogfájás legyakoribb oka, ami, ha nincs megfelelőképpen kezelve, akkor a fogak elvesztéséhez is vezethet. 

 

Mi állhat a fogszuvasodás hátterében?

A fogszuvasodás hátterében legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ugyanis ennek követeztében tapadnak meg a lepedékek a fogak körül, amik a savakat okozó baktériumok melegágyai. Nézzük meg részletesen mely tényezők emelik fokozottan a fogszuvasodás kialakulását!

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Lepedékképződés

A szájban a rossz szájhigiénia (nem megfelelő fogmosási technika, nem elég rendszeres fogmosás stb.) miatt lepedék marad, ebben szénhidrát-bontó baktériumok telepszenek meg, amik munka közben savakat termelnek, amik képesek megbontani a fog külső rétegét, a fogzománcot.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Ételmaradék

Nem jó, ha ételmaradék marad a szájban. Minél hosszabb ideig vannak a táplálékból származó szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okozhatnak a fogakban. Éppen ezért szoktuk hangsúlyozni, hogy minden étkezés után javasolt fogat mosni.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Étrend

A nem megfelelő étkezés is okozhat fogszuvasodást. A savas vagy éppen erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok fokozottan hozzájárulnak a savtermeléshez, így még több tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak, valamint önmagukban is képesek oldali a fogzománcot. Nem véletlenül nem javasolt túl sok cukros, valamint savanyú étel fogyasztása. Minél gyakrabban kerül sor ilyen ételek fogyasztására, annál nagyobb a kockázat. Minél több ilyen ételt fogyasztunk, annál kevesebb ideje van a fogzománcnak a helyreállításra. A sok nassolás tehát komoly problémát okozhat.

 

Hogyan lehet kezelni a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás hatékony kezeléséhez szakemberre van szükség. Amennyiben észleli a fogszuvasodás valamelyik tünetét (fogfájás, fogérzékenység, rossz lehelet, szürke vagy barna foltok a fogakon) forduljon fogorvoshoz! Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogszuvasodás sokszor mindenféle tünet nélkül jelentkezik, és okoz károkat a fogakon, ezért érdemes évente kivizsgálásra menni! A fogszuvasodás elleni kezelésről itt tájékozódhat részletesen: fogszuvasodás ellen.  
 

Legfrissebb cikkek

A fogászati implantáció: Hogyan zajlik a beültetés?

Hiányos fogazat nagyon sok minden miatt alakulhat ki, azonban ez nem csak nem esztétikus, hanem nem is egészséges. A hiányos fogak melletti egészséges fogak is elmozdulhatnak, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rágófunkció pedig...

A helyes fogmosás lépései, kiegészítők, tudnivalók

A helyes fogmosás kérdése nagyon fontos téma, ugyanis ez nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához és fenntartásához, ami pedig az egészséges fogazat alapvető feltétele. Lássuk hogyan, mivel, és mikor kell fogat...

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental