Fogszuvasodás? Mit jelent pontosan, mi állhat a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj?

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló betegség a világon. A népesség 95%-át érinti, kisebb vagy nagyobb mértékben, már a 12 éves gyerekeknél is okoz problémát. Maga a fogszuvasodás kifejezés onnan ered, hogy régen azt feltételezték, a fogat az azt rágó fogszú betegíti meg. A fogszuvasodást persze nem ez okozza, hanem egy összetett folyamat, aminek a lényege, hogy a rossz szájhigiénia miatt maradt lepedékben megtelepednek a baktériumok, ezek savakat termelnek, amik károsítják a fogzománcot. A fogzománc nem más, mint a fog felszínén lévő legfelső védőréteg. A fogzománcban található ásványi anyagok a fogkő expozíciójával romlásnak indulhatnak, és sérülések keletkeznek rajta, az apró sérüléseket a zománc képes visszaállítani, de hosszútávun üregek képződhetnek. A fogszuvasodás egy veszélyes betegség, fogfájás legyakoribb oka, ami, ha nincs megfelelőképpen kezelve, akkor a fogak elvesztéséhez is vezethet. 

 

Mi állhat a fogszuvasodás hátterében?

A fogszuvasodás hátterében legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ugyanis ennek követeztében tapadnak meg a lepedékek a fogak körül, amik a savakat okozó baktériumok melegágyai. Nézzük meg részletesen mely tényezők emelik fokozottan a fogszuvasodás kialakulását!

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Lepedékképződés

A szájban a rossz szájhigiénia (nem megfelelő fogmosási technika, nem elég rendszeres fogmosás stb.) miatt lepedék marad, ebben szénhidrát-bontó baktériumok telepszenek meg, amik munka közben savakat termelnek, amik képesek megbontani a fog külső rétegét, a fogzománcot.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Ételmaradék

Nem jó, ha ételmaradék marad a szájban. Minél hosszabb ideig vannak a táplálékból származó szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okozhatnak a fogakban. Éppen ezért szoktuk hangsúlyozni, hogy minden étkezés után javasolt fogat mosni.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Étrend

A nem megfelelő étkezés is okozhat fogszuvasodást. A savas vagy éppen erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok fokozottan hozzájárulnak a savtermeléshez, így még több tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak, valamint önmagukban is képesek oldali a fogzománcot. Nem véletlenül nem javasolt túl sok cukros, valamint savanyú étel fogyasztása. Minél gyakrabban kerül sor ilyen ételek fogyasztására, annál nagyobb a kockázat. Minél több ilyen ételt fogyasztunk, annál kevesebb ideje van a fogzománcnak a helyreállításra. A sok nassolás tehát komoly problémát okozhat.

 

Hogyan lehet kezelni a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás hatékony kezeléséhez szakemberre van szükség. Amennyiben észleli a fogszuvasodás valamelyik tünetét (fogfájás, fogérzékenység, rossz lehelet, szürke vagy barna foltok a fogakon) forduljon fogorvoshoz! Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogszuvasodás sokszor mindenféle tünet nélkül jelentkezik, és okoz károkat a fogakon, ezért érdemes évente kivizsgálásra menni! A fogszuvasodás elleni kezelésről itt tájékozódhat részletesen: fogszuvasodás ellen.  
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental