Fogszuvasodás? Mit jelent pontosan, mi állhat a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj?

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a fogszuvasodás kialakulásának hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan tudjuk kezelni, ha már megtörtént a baj!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló betegség a világon. A népesség 95%-át érinti, kisebb vagy nagyobb mértékben, már a 12 éves gyerekeknél is okoz problémát. Maga a fogszuvasodás kifejezés onnan ered, hogy régen azt feltételezték, a fogat az azt rágó fogszú betegíti meg. A fogszuvasodást persze nem ez okozza, hanem egy összetett folyamat, aminek a lényege, hogy a rossz szájhigiénia miatt maradt lepedékben megtelepednek a baktériumok, ezek savakat termelnek, amik károsítják a fogzománcot. A fogzománc nem más, mint a fog felszínén lévő legfelső védőréteg. A fogzománcban található ásványi anyagok a fogkő expozíciójával romlásnak indulhatnak, és sérülések keletkeznek rajta, az apró sérüléseket a zománc képes visszaállítani, de hosszútávun üregek képződhetnek. A fogszuvasodás egy veszélyes betegség, fogfájás legyakoribb oka, ami, ha nincs megfelelőképpen kezelve, akkor a fogak elvesztéséhez is vezethet. 

 

Mi állhat a fogszuvasodás hátterében?

A fogszuvasodás hátterében legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ugyanis ennek követeztében tapadnak meg a lepedékek a fogak körül, amik a savakat okozó baktériumok melegágyai. Nézzük meg részletesen mely tényezők emelik fokozottan a fogszuvasodás kialakulását!

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Lepedékképződés

A szájban a rossz szájhigiénia (nem megfelelő fogmosási technika, nem elég rendszeres fogmosás stb.) miatt lepedék marad, ebben szénhidrát-bontó baktériumok telepszenek meg, amik munka közben savakat termelnek, amik képesek megbontani a fog külső rétegét, a fogzománcot.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Ételmaradék

Nem jó, ha ételmaradék marad a szájban. Minél hosszabb ideig vannak a táplálékból származó szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okozhatnak a fogakban. Éppen ezért szoktuk hangsúlyozni, hogy minden étkezés után javasolt fogat mosni.

 

Ez okozhat fogszuvasodást: Étrend

A nem megfelelő étkezés is okozhat fogszuvasodást. A savas vagy éppen erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok fokozottan hozzájárulnak a savtermeléshez, így még több tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak, valamint önmagukban is képesek oldali a fogzománcot. Nem véletlenül nem javasolt túl sok cukros, valamint savanyú étel fogyasztása. Minél gyakrabban kerül sor ilyen ételek fogyasztására, annál nagyobb a kockázat. Minél több ilyen ételt fogyasztunk, annál kevesebb ideje van a fogzománcnak a helyreállításra. A sok nassolás tehát komoly problémát okozhat.

 

Hogyan lehet kezelni a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás hatékony kezeléséhez szakemberre van szükség. Amennyiben észleli a fogszuvasodás valamelyik tünetét (fogfájás, fogérzékenység, rossz lehelet, szürke vagy barna foltok a fogakon) forduljon fogorvoshoz! Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogszuvasodás sokszor mindenféle tünet nélkül jelentkezik, és okoz károkat a fogakon, ezért érdemes évente kivizsgálásra menni! A fogszuvasodás elleni kezelésről itt tájékozódhat részletesen: fogszuvasodás ellen.  
 

Legfrissebb cikkek

Milyen következményei vannak a foghiánynak?

Fogorvoshoz menni, valljuk be senki sem szeret. Vannak, akik olyannyira tartanak a fogászattól, hogy még egy hiányzó fog okán sem keresik fel a fogorvost, pedig a foghiány nemcsak nem esztétikus, hanem számos más negatív következménye is...

A fogpótlás típusai: Hogyan pótolható egy fog?

Egy vagy több hiányos fog? A megoldás egyértelműen a fogpótlás! Hogyan működik a fogak pótlása, milyen fogpótlás típusok léteznek? A következőkben erre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat, és megosztunk minden fontos tudnivalót...

A fogászati implantáció: Hogyan zajlik a beültetés?

Hiányos fogazat nagyon sok minden miatt alakulhat ki, azonban ez nem csak nem esztétikus, hanem nem is egészséges. A hiányos fogak melletti egészséges fogak is elmozdulhatnak, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rágófunkció pedig...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental