A felnőttek több mint 40%-a szenved fogérzékenységben úgy, hogy nem is tudnad róla. Hogyan tehetünk ellene és mi a megfelelő kezelési módszer? Segítünk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Hogyan tegyünk a fogérzékenység ellen?

A fogérzékenység a felnőttek több mint 40%-át érinti. A fogérzékenység a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A legtöbben rövid, éles fájdalmat tapasztalnak fogaiknál, amely a fogérzékenység egyik jele.  

Hogyan tegyünk a fogérzékenység ellen?

Mi okozza a fogérzékenységet?

Fog részeiMinden fog négy részből áll. A zománc a fog látható koronája és a fog legkeményebb rétege, amely a legmagasabb kalcium-foszfát-ásványi anyagot tartalmazza. A dentin a fogkorona zománc alatti és a gyökérben a cement alatt levő réteg. Lágyabb, mint a zománc, de erősebb, mint a cement. A cement jelen van a gyökér felületén, hogy segítse a fogak rögzítését az állkapocsba. A fogbél a fog közepén helyezkedik el, és lágy kötőszövetet, ereket és idegeket tartalmaz.
A fogérzékenységhez vezető fő tényezők az ínyrecesszió, a cement és a zománc elvesztése. Az íny recesszióját (az íny lefelé haladva az íny vonalától, leleplezve a gyökér dentin felületét) periodontális betegség, vagy a túl kemény fogmosás okozhatja, amely az íny kopását okozza. A zománc elvesztése ezzel szemben akkor fordul elő, amikor a fogkefe megcsiszolja vagy leszedi a zománc felületét, és felfedi a mögöttes dentint (a zománc alatti réteg). A zománcveszteség akkor jelentősebb, ha a fogmosás közvetlenül a savas ételek (gyümölcsök, paradicsom) és italok fogyasztásának előtti vagy röviddel történő befejezése után, vagy hamarosan utána következik be, amely fogak erózióját idézik elő.

 

Mi történik a fogakban fogérzékenység során?

Ha a zománc elhasználódik, vagy az ínyvonal bemélyedik, felfedve a dentint, akkor fogérzékenység léphet fel. A dentin olyan tubulusokat tartalmaz, amelyek a fog közepétől, azaz a fog idegeit tartalmazó cellulóztól a kitett dentin felületéhez vezetnek. Amikor a dentin ki van téve, a dentin folyadék kifelé áramlik a fogbélből. Ha ezt az áramlást zavarja egy külső inger, például hő, hideg, nyomásváltozás, édes vagy savanyú ételek és italok, az idegeknek jelet ad át, amelyet fájdalomként érzékelnek. Ha úgy gondolja, hogy fogérzékenységet tapasztal, akkor javasoljuk, hogy keresse meg csapatunkat, a helyes diagnosztizálás érdekében, hogy tapasztal-e fogérzékenységet, és megoldást kínál Önnek. 

 

Tippek a fogérzékenység ellen

A fogak érzékenységéből fakadó fájdalom újbóli előfordulásának és a további szövődmények megakadályozására többféle módszer létezik:

  1. Ne használjon kemény sörtéjű fogkefét, amely hozzájárulhat mind az íny recesszióhoz vagy a fogzománc elvesztéséhez. 
  2. Próbáljon meg kíméletesen fogat mosni. Ha túl erősen dörzsöljük a fogkefét, azzal lekoptathatjuk a zománcot, amely következménye a dentint felnyitása, tehát ínyrecessziót és fogérzékenységet tapasztalhatunk. 
  3. Próbáljon meg ne sok savas ételt enni, például citrusféléket, paradicsomot, savanyúságot stb., Amelyek elhasználhatják a fogzománcot, és fog-eróziót okozhatnak.
  4. Használjon olyan fluortartalmú fogkrémet, amely deszenzibilizálószert tartalmaz, hogy megvédje a fogak zománcát és gyökérfelületét.
  5. Ha azt tervezi, hogy rendelői fogfehérítésen szeretne részt venni, érdemes lehet fontolóra vennie két héttel a fehérítés előtt, egy olyan fogkrémet, amelyet érzékeny fogakra fejlesztettek ki, hogy kálium-nitrátot nyújtson a fog idegeinek megnyugtatására. Beszéljen erről fogorvosával az eljárás előtt.
  6. Fontos a megfelelő szájhigiénés ellátás otthon is fogaink állapota érdekében. Legalább naponta egyszer használjon fogselymet, mossa meg fogát, és félévente-évente keresse fel fogorvosát állapotfelmérés miatt. 

 

Ha Ön is fogérzékenységet tapasztal vagy fogfájást, mindenképp keresse fel kollégáinkat, és segítünk megtalálni a probléma okát. Jelentkezzen be rendelőnkbe még ma online! 
 

Legfrissebb cikkek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson...

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental