Az ínyrecesszió nagyon gyakori fogászati probléma, függetlenül a száj általános egészségügyi állapotától. ➤ Melyek a tünetei, mi okozza és hogyan kezelhető?

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Mi az ínyrecesszió és hogyan kezelhető?

Az ínyrecesszió nagyon gyakori fogászati probléma, függetlenül a száj általános egészségügyi állapotától. Valójában sok ember még azt sem tudja, hogy az ínyrecesszió kezdeti stádiumában van, amíg el nem megy a fogorvoshoz. Az ínyrecesszió kezelés nélkül fájdalmas lehet, és rengeteg problémát okozhat. 

Mi az ínyrecesszió és hogyan kezelhető?

Az íny recesszió akkor jelentkezik, amikor a fogakat (akár felül, akár alul) körülvevő ínyszövet csökken, visszahúzódik, így a fog felülete nagyobb lesz. Amikor ez megtörténik, a fogak és az íny között zsebek alakulnak ki, és ez a veszélyes baktériumok táptalaja lehet. Ennek figyelmen kívül hagyása az egészségre káros hatással lesz, és végül fogvesztést okozhat. 
A következőkben megtudhatja mi okozza az ínyrecessziót, mik a tüneteit és hogyan kezelhető. 

Mi okozza az ínyrecessziót? 

Periodontális betegségek

Sok ember nem is tudja, hogy ínyrecesszióval küzd, pedig a magyarok nagyrészénél fedezhető fel ínybetegségre utaló jel. Az ínyrecesszió például bakteriális ínyfertőzések következtében is kialakulhat, amelyek megsemmisítik az ínyszöveteket vagy akár a csontokat. Ha nem kezeltetjük az ínyrecesszió tüneteit, az további szövődményekhez vezet. 

 

Agresszív fogmosás

A legtöbb fogorvos értékeli, ha valaki kellő figyelmet fordít fogának tisztítására. A túl agresszív fogmosás vagy az erős sörtéjű fogkefe azonban többet árt, mint használ fogaink egészségége érdekében. Az agresszív fogmosás következménye, hogy az íny egy részen eltűnhet a fogakról, ezzel ínyrecessziót kiváltva. Figyeljen oda a fogmosás technikájára és válasszon inkább puhább sörtével rendelkező fogkefét. 

 

Nem megfelelő szájhigiénia

Ha nem megfelelően ápolja és tisztítja fogait nap, mint nap, illetve nem jár évente fogorvoshoz, azzal veszélyezteti az ínyrecesszió kialakulását. Ha nem gondoskodik fogai tisztaságáról és az orális egészségéről, azzal fogkő alakulhat ki, amely felépül a fogak közé, és általa ínyrecesszió is kialakulhat. Naponta minimum kétszer mossa meg fogait, mellette használjon fogselymet és antibakteriális szájvizet, hogy fogai és szája egészségét fenntarthassa. 

 

Genetika

Néhányan embernél, függetlenül attól, hogy mennyire egészséges állapotban tartják fogaikat, a genetika közbeszól. Lehetséges, hogy vékony vagy gyenge ínyszövettel született, amely könnyen visszahúzódhat. Lehet, hogy görbe fogakkal vagy ferde harapással született, amely szintén hozzájárulhat a kockázati tényezőhöz. Tehát, függetlenül attól, hogy mennyire gondoskodik a fogai egészségéről, továbbra is előfordulhat az ínyrecesszió.

 

Fogcsikorgatás vagy összeszorítás

Ha természetéből adódóan stresszes az ember, csikorgathatja vagy összeszoríthatja fogait. A csikorgatás vagy az összeszorítás nagy erőt fejt ki a fogaknál, és bár a fogak elég erősek, az ilyen nyomás még mindig okozhatja az íny visszahúzódását. Próbáljon meg figyelni erre a nap folyamán, hogy elkerülje fogainak károsodását. 

 

Az ínyrecesszió tünetei

Az ínyrecessziónak nagyon kevés tünete van, és ezek a tünetek néha teljesen észrevétlenek. Mindenképpen ellenőrizze fogait, ideértve az ínyét is. Az ínyrecesszió lehetséges tünete a fogak érzékenysége. Noha az érzékeny fogak számos különféle fogászati állapot tünetei lehetnek, gyanú merül fel a fog aljánál fogva különérzékeny fogakra. A fogak vizsgálatakor előfordulhat, hogy a fogai nagyobb felületen jelennek meg, vagy akár a szín bizonyos részeiben elszíneződések is megjelenhetnek. A területen általában keményebb csontos rész tapintható ki, vagy rés is megjelenhet. Az íny emellett vérzékennyé, vörössé vagy duzzadttá is válhat. Ha a fentiek bármelyikét tapasztalja, konzultáljon orvosával, hogy kizárhassa az ínyrecessziót. 

 

Az ínyrecesszió kezelési módszere

Ha korán észleli a tüneteket, akkor a kisebb ínyrecesszió kezelésére a fogorvosi rendelőben kerülhet sor a terület egyszerű mélytisztításával. Ezen eljárás során az ínyvonalban található fogakat megtisztítjuk az összes fogkőtől és lepedéktől, illetve ellenőrizzük, hogy a gyökér területén nincs-e baktérium.

Ha az ínyrecesszió előrehaladott állapotban van, szájsebész általi műtétre lehet szükség. Ebben az esetben egy olyan technikát végzünk el, amellyel az íny növekedését és regenerálást idézzük elő. A részletekről érdeklődjön kollégáinktól!

 
Ha úgy gondolja, hogy ínyrecesszióban szenved, keresse fel kollégáinkat és kérjen időpontot budaörsi vagy törökbálinti rendelőnkbe. 
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental