A tejfog nem más, mint a gyerekkori fogazat. Mikor nőnek ki a tejfogak, milyen sorrendben, és mikor kezdenek el kipotyogni? Mindent a tejfogakkal kapcsolatban!

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Tejfog


A tejfog nem más, mint a gyerekkori fogazat. Egy baba általában úgy születik, hogy nincsenek látható fogak a szájában, azonban egy újszülöttnél 20 teljesen kialakult tejfog vagy elsődleges fog található az íny alatt, amik szép sorjában elő is bújnak, támogatva a megfelelő táplálkozást.  A tejfogak 6-10 éves kor között meglazulnak és kipotyognak, hogy átadják helyét a felnőtt fogaknak.
Gyakori kérdések


Mikor nőnek ki a tejfogak?

A tejfogak a baba ínyén keresztül jelennek meg élete első néhány évében. Mire a csecsemő 2,5-3,0 éves lesz, mind a 20 tejfognak teljesen ki kell jönnie. Az embrionális stádiumban kezdenek fejlődni, és körülbelül 6 hónappal a születés után kezdenek kitörni az ínyen keresztül.


Milyen sorrendben nőnek ki a tejfogak?

Először a négy elülső fog, a központi metszőfogak az első fogak, amelyek kibújnak (kettő-kettő a felső és az alsó állkapocsban), és már hat hónappal a születés után megjelennek. Ezután két oldalsó metszőfog nő a felső és az alsó állkapocsban a központi metszőfogak mellett. Amikor a gyermek eléri a 15 hónapos kort, általában nyolc metszőfoga van. Ezt követően megjelennek az első őrlőfogak, amelyek segítik a babát az étel őrlésében. Mindkét állkapocsban két első őrlőfog jelenik meg, és egy távolságra helyezkednek el a metszőfogaktól, hogy helyet biztosítsanak a szemfogak növekedéséhez. Az első őrlőfogaknak körülbelül 19 hónapos korukra kell kifejlődnie. Következnek a szemfogak vagy a kúpos fogak, amelyekből 23 hónapos korban általában két fog jelenik meg mindkét állkapocsban. Ezeket a fogakat tépésre használják, és lehetővé teszik a baba számára, hogy texturáltabb ételeket is tudjon fogyasztani. Végül megjelennek a második őrlőfogak, ismét kettő a felső és kettő az alsó állkapocsban, és 27 hónapos kor körül teljessé teszik a 20 tejfogat.


A tejfogaknak is lehetnek problémái?

Bár a tejfogak átmenetiek, továbbra is meg kell őrizni a fogszuvasodástól, és gondos karbantartást igényelnek. A fogszuvasodás nagyon korán előfordulhat a baba életében, és „cumisüveges fogszuvasodásnak” vagy „szoptatószáj-szindrómának” nevezik. Ez az állapot akkor fordul elő, ha a baba fogai hosszú ideig gyakran vannak kitéve cukros folyadékoknak. Az egészséges tejfogak segítik a gyermeket abban, hogy normálisan étkezzen, rágjon és beszéljen, a szuvas fogak pedig gátolhatják a gyermek normális étkezési képességét, így hatással vannak a növekedésre és fejlődésre. Ezenkívül a szuvas elsődleges fog olyan fertőzéshez vezethet, amely károsíthatja az alatta növekvő maradó fogat.


Hogyan kell a tejfogakat ápolni?

A tejfogszuvasodás megelőzésének módjai hasonlóak a felnőttkori fogszuvasodás megelőzésének módszereihez, és magukban foglalják a jó szájhigiénia fenntartását, valamint azt, hogy a csecsemőt vagy gyermeket ne engedjük elaludni tápszert, gyümölcsleveket vagy édesített folyadékokat tartalmazó üveggel.


Mikor esnek ki a tejfogak?

A tejfogak akkor esnek ki, amikor a maradandó fogak elkezdenek nőni, ez a folyamat a gyermek 6-12 éves korában zajlik le. Mire gyermeke eléri a tizenéves kort, 32 maradandó felnőtt foga lesz.


Minden tejfog kiesik?

A tejfogak általában addig maradnak a helyükön, amíg a maradandó fogak ki nem tolják őket. Ha egy gyermek fogszuvasodás vagy baleset következtében korán elveszíti tejfogát, egy maradandó fog az üres helyre sodródhat.


Miért van tejfoga a felnőtteknek?

A tejfogak megőrzésének leggyakoribb oka felnőttkorban a pótlásukra szolgáló maradandó fogak hiánya. Egyes fogfejlődéssel járó állapotok felnőttkori tejfogak kialakulásához vezethetnek, mint például: Hyperdontia. Az emberek körülbelül 25%-ának a tejfoga hosszabb ideig tart, mint a várható elvesztési kor.Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2023 Levaidental