Egy gyulladt fog rendkívüli kellemetlenségeket okozhat, és nagy fájdalommal járhat. Milyen mellékhatásai lehetnek a gyulladt fognak? A következőkben kiderül!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Gyulladt fog mellékhatásai, tünetei, kezelése

Egy gyulladt fog rendkívüli kellemetlenségeket okozhat, és nagy fájdalommal járhat. Ha nem kezeltetjük, további szövődményeket okozhat, amelynek kezelése egyre bonyolultabbá válhat. Milyen mellékhatásai lehetnek a gyulladt fognak? A következőkben kiderül!

Gyulladt fog mellékhatásai, tünetei, kezelése

Mitől gyulladhat be a fog? 

A gyulladt fognak több oka lehet, azonban a leggyakoribb a nem megfelelő szájhigiénia. A nem megfelelő fogmosás vagy annak hiánya, és az évenkénti fogorvosi szűrés kihagyása következtében, illetve még sok más tényező miatt a fogszuvasodás könnyedén kialakulhat. A fogszuvasodás következtében pedig a fogzománc sérül vagy eltűnik, így a fog belsejébe könnyen bejuthatnak a baktériumok és szennyeződések. A fogbélbe bejutva ezek elszaporodva gyulladást okozhatnak, ami igen nagy fájdalommal járhat. 

A foggyulladást továbbá a fogak túlterhelése is kiválthatja. Ez akkor következik be, ha az egyik oldalon például túl sokat rágunk, így az ott lévő fogak túlterhelés alá kerülnek, így begyulladhatnak. A fogszuvasodás és a túlterhelés mellett még számos más oka lehet a gyulladt fog kialakulásának. Például: ciszták, fogínygyulladás, krónikus fogideggyulladás vagy az ínyben maradt gyökérmaradvány. 

Ahhoz, hogy a gyulladt fogat megfelelően kezeljük, először meg kell találni kialakulásának okát, amelyet csak a fogorvos képes megállapítani. 

 

Mellékhatások, ha nincs kezelve a gyulladt fog

A gyulladás a szervezetben számos szövődménnyel járhat, így egy gyulladt fog is rendkívüli kellemetlenségeket tud okozni, ha nincs kezelve. Sok esetben a gyulladás következménye, hogy egy másodlagos betegség alakul ki a szervezetben. Például a gyulladt fog miatti gyulladás ráhúzódhat a hallójáratra, az arcüregre, vagy a mandulára. Éppen emiatt a gyulladást minél előbb kezeltetni kell, hogy ne alakuljon ki ennél súlyosabb megbetegedés a szervezetben. 

A gyulladt fog sok esetben rendkívüli fájdalommal járhat, azonban némely esetben egyáltalán nem jelentkezik a páciensnél kellemetlenség. A gyulladt fog esetén előfordulhat, hogy csak étkezéskor vagy nyomás hatására érez fájdalmat, illetve hideg vagy meleg érzése során. Amennyiben folyamatos, pulzáló fájdalmat tapasztal, már a fájdalomcsillapítók sem biztos, hogy segítenek.

A gyulladt fog mellékhatásaként akár tályog is kialakulhat a terület környékén, de tapasztalhat kellemetlen leheletet is. A gyulladt fog a környező szöveteket megtámadhatja, így gyakori az arcduzzanat. Fontos, hogy a gyulladás okát minél előbb megtaláljuk és megfelelően kezeljük, hogy elkerülhessük a további szövődmények kialakulását. 

 

A gyulladt fog kezelése

A gyulladt fog kezelésekor a legfontosabb, hogy először a gyulladást csillapítsuk, teljesen megszüntetjük. A gyulladt fog környékét először megtisztítjuk, és gyógyszeres kezelést javaslunk a duzzanat és a gyulladás csillapítása miatt. Amennyiben a gyulladás már nem áll fenn, a fog belsejében lévő baktériumokat gyökérkezeléssel eltávolítjuk, illetve a további szükséges kezeléseket elvégezzük. 

Vannak esetek, amikor sajnos a gyulladt fogat olyan mértékű károsodás érte, hogy nins lehetőségünk megmenteni, így annak kihúzása lesz a legjobb módszer. Ezt azonban csak végső esetben tesszük meg, ha a fog már nem megmenthető. 

 

Így kerülhető el a gyulladt fog

A gyulladt fog, mint említettük legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia következményeként alakul ki, így a legtöbb, amit tehet, ha rendszeresen ellátogat rendelőnkbe fogászati szűrésre, és fogkő eltávolításra. Ezzel fogai egészsége minél jobban fenntarthatóbb és kiszűrhetők a fogászati problémák. 

Kérjen időpontot rendelőnkbe és kerülje el a fog gyulladását vagy kezeltesse minél előbb fogorvosaink segítségével!
 

Legfrissebb cikkek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson...

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental