A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Mitől fájhat a fogunk? Segítünk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Aztán jöhetnek az újabb szövődmények, amellyel csak még rosszabbra fordulhat a helyzet. 

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás okai 

A fogfájásnak számtalan oka lehet, és ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, először meg kell találni a kiváltó okot. A fogfájást legtöbb esetben valamilyen fogászati probléma okozza. De milyen fogászati betegségek válthatják ki a fogfájást? 

  • fogszuvasodás
  • fogbélgyulladás
  • törött fog, repedezett fog
  • fogágybetegségek
  • túlterhelés

Ezek a fogászati problémák legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia következtében alakulnak ki. Egyes fogászati betegségek pedig egymásra épülhetnek. Lássuk, hogyan kezelhetjük egyes esetekben a fogfájást! 

Amennyiben fogfájással küzd, azonnal keresse fel fogászati magánrendelőnket, hogy minél előbb segíthessünk megszüntetni fájdalmát és elkerülhesse a szövődményeket!

Fogszuvasodás

A legtöbb esetben a fájó fog kiváltó oka a fogszuvasodás. A fogszuvasodás a fogakon képződő lepedéktől, fogkőtől alakulhat ki. Ezeket, ha nem távolítjuk el, a fogzománcot idővel károsítja, ezáltal apró lyukak keletkeznek a fog felületén. Az apró lyukak által a fog érzékennyé válhat, és az érzékenység fájdalomba is átmehet. Ezt jobb minél előbb kezelni! A fogszuvasodást először egy alapos dentálhigiéniai tisztítással kezeljük, majd a lyukas fognál fogtömést alkalmazunk, ezzel visszaállítva a fog állapotát, így megszűnik a fogfájás. 
Hogy mit tehet a fogszuvasodás ellen? Arról részletesebben cikkünkben olvashat

Fogbélgyulladás

Fogbélgyulladás esetén igen éles fájdalom gyötörhet minket, hiszen a gyulladás a fog belsejében alakult ki. Fogbélgyulladás akár a fogszuvasodás következtében is kialakulhat, de számos más esetekben egyaránt jelentkezhet. Ezt a fogászati betegséget gyökérkezeléssel vagy fogkivonással tudjuk kezelni. Természetesen, minden esetben azon vagyunk, hogy a fogat megmentsük a kihúzástól, így érdemes minél előbb felkeresnie rendelőnket, ha erős fogfájást tapasztal! 

A fogbélgyulladásról és a gyökérkezelésről részletesebb információt korábbi cikkünkben olvashat!

Törött, repedezett fog

Törött, repedezett fog esetén a fog felszíne megsérült, ezáltal a fogbél fedetlenné válhat. A fogbélbe így könnyedén bejuthatnak ételmaradékok, baktériumok, amely következtében a fog igencsak érzékennyé vagy fájdalmassá válhat. Ebben az esetben is minél előbb keresse fel rendelőnket, hiszen a törött, repedezett fogat lehetőség szerint rendbe kell hoznunk, hogy ne alakuljon ki további szövődmény. A fogból akár több darab is leválhat, amelyek belefúródhatnak az ínybe, vagy a fogbél be is gyulladthat. A fogfájás gyors kezelése érdekében, keresse fel rendelőnket online!

Fogágybetegségek

A fogágybetegség az egyik leggyakoribb fogászati probléma a felnőttek körében, és sokan nem is tudnak róla. A fogágybetegségek következtében nem csak fogfájdalom és fogérzékenység jelentkezhet, de az íny vérzékennyé válthat, és további gyulladásos betegségek is kialakulhatnak a szervezeten belül. A fogágybetegség kezelése során elsősorban a gyulladást szüntetjük meg, amit a páciens fogainak állapotától függően kezelünk. 

Túlterhelés

A stresszes életmód következtében fogainkat gyakran összeszoríthatjuk, ezáltal túlterhelhetjük azokat. Ezáltal a fogak felszíne megsérülhet, vagy elmozdulhatnak a fogak, amely szintén fájdalommal járhat. Érdemes figyelni erre mindennapjaink során, hiszen könnyedén kialakulhat ebben az esetben állkapocs ízületi fájdalom, illetve a fogzománc sérülései miatt fogszuvasodás vagy fogbélgyulladás egyaránt. 

Ne feledje: Bármilyen mértékű fogfájást vagy fogérzékenységet tapasztal, mielőbb vegye fel rendelőnkkel a kapcsolatot, hogy mielőbb kezelni tudjuk a fogfájás okát! 

Kérjen időpontot a Lévai Dental Fogászati Magánrendelője online!
 

Legfrissebb cikkek

Ezért szenteljünk több időt az otthoni szájápolásra!

Már kisgyerek korunktól kezdve belénk nevelik, hogy a fogainkat alaposan és rendszeresen tisztítsuk. Azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása sokak számára kimarad, ahogyan arra sincsen kellő hangsúly fektetve, hogy a fogmosáson...

Fogászati implantáció: Mennyi a gyógyulási idő?

Sok ember számára a fogászati implantáció kapcsán az egyik első kérdés, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Ez számos dologtól függ, az implantáció típusától kezdve a genetikai tényezőkön át egyészen az életmódig...

Milyen fogimplantátumot válasszunk?

A fogak elvesztése sok embert érintő probléma. Van, akinek el kellett távolítani, másnak magától esett ki egy fogágybetegség következtében. Manapság azonban ez nem jelenti azt, hogy ott örökre egy lyuknak kell maradnia; számos...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental