A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Mitől fájhat a fogunk? Segítünk!

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás igencsak megkeserítheti mindennapjainkat, hiszen nem csak a fájdalom kellemetlen, de miatta enni sem tudunk rendesen. Aztán jöhetnek az újabb szövődmények, amellyel csak még rosszabbra fordulhat a helyzet. 

Mitől fájhat a fogunk? Okok és kezelésük

A fogfájás okai 

A fogfájásnak számtalan oka lehet, és ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, először meg kell találni a kiváltó okot. A fogfájást legtöbb esetben valamilyen fogászati probléma okozza. De milyen fogászati betegségek válthatják ki a fogfájást? 

  • fogszuvasodás
  • fogbélgyulladás
  • törött fog, repedezett fog
  • fogágybetegségek
  • túlterhelés

Ezek a fogászati problémák legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia következtében alakulnak ki. Egyes fogászati betegségek pedig egymásra épülhetnek. Lássuk, hogyan kezelhetjük egyes esetekben a fogfájást! 

Amennyiben fogfájással küzd, azonnal keresse fel fogászati magánrendelőnket, hogy minél előbb segíthessünk megszüntetni fájdalmát és elkerülhesse a szövődményeket!

Fogszuvasodás

A legtöbb esetben a fájó fog kiváltó oka a fogszuvasodás. A fogszuvasodás a fogakon képződő lepedéktől, fogkőtől alakulhat ki. Ezeket, ha nem távolítjuk el, a fogzománcot idővel károsítja, ezáltal apró lyukak keletkeznek a fog felületén. Az apró lyukak által a fog érzékennyé válhat, és az érzékenység fájdalomba is átmehet. Ezt jobb minél előbb kezelni! A fogszuvasodást először egy alapos dentálhigiéniai tisztítással kezeljük, majd a lyukas fognál fogtömést alkalmazunk, ezzel visszaállítva a fog állapotát, így megszűnik a fogfájás. 
Hogy mit tehet a fogszuvasodás ellen? Arról részletesebben cikkünkben olvashat

Fogbélgyulladás

Fogbélgyulladás esetén igen éles fájdalom gyötörhet minket, hiszen a gyulladás a fog belsejében alakult ki. Fogbélgyulladás akár a fogszuvasodás következtében is kialakulhat, de számos más esetekben egyaránt jelentkezhet. Ezt a fogászati betegséget gyökérkezeléssel vagy fogkivonással tudjuk kezelni. Természetesen, minden esetben azon vagyunk, hogy a fogat megmentsük a kihúzástól, így érdemes minél előbb felkeresnie rendelőnket, ha erős fogfájást tapasztal! 

A fogbélgyulladásról és a gyökérkezelésről részletesebb információt korábbi cikkünkben olvashat!

Törött, repedezett fog

Törött, repedezett fog esetén a fog felszíne megsérült, ezáltal a fogbél fedetlenné válhat. A fogbélbe így könnyedén bejuthatnak ételmaradékok, baktériumok, amely következtében a fog igencsak érzékennyé vagy fájdalmassá válhat. Ebben az esetben is minél előbb keresse fel rendelőnket, hiszen a törött, repedezett fogat lehetőség szerint rendbe kell hoznunk, hogy ne alakuljon ki további szövődmény. A fogból akár több darab is leválhat, amelyek belefúródhatnak az ínybe, vagy a fogbél be is gyulladthat. A fogfájás gyors kezelése érdekében, keresse fel rendelőnket online!

Fogágybetegségek

A fogágybetegség az egyik leggyakoribb fogászati probléma a felnőttek körében, és sokan nem is tudnak róla. A fogágybetegségek következtében nem csak fogfájdalom és fogérzékenység jelentkezhet, de az íny vérzékennyé válthat, és további gyulladásos betegségek is kialakulhatnak a szervezeten belül. A fogágybetegség kezelése során elsősorban a gyulladást szüntetjük meg, amit a páciens fogainak állapotától függően kezelünk. 

Túlterhelés

A stresszes életmód következtében fogainkat gyakran összeszoríthatjuk, ezáltal túlterhelhetjük azokat. Ezáltal a fogak felszíne megsérülhet, vagy elmozdulhatnak a fogak, amely szintén fájdalommal járhat. Érdemes figyelni erre mindennapjaink során, hiszen könnyedén kialakulhat ebben az esetben állkapocs ízületi fájdalom, illetve a fogzománc sérülései miatt fogszuvasodás vagy fogbélgyulladás egyaránt. 

Ne feledje: Bármilyen mértékű fogfájást vagy fogérzékenységet tapasztal, mielőbb vegye fel rendelőnkkel a kapcsolatot, hogy mielőbb kezelni tudjuk a fogfájás okát! 

Kérjen időpontot a Lévai Dental Fogászati Magánrendelője online!
 

Legfrissebb cikkek

Szükség van-e a nyelv tisztítására?

Sokan a szájhigiénia során csak a fogmosással foglalkoznak és nem figyelnek oda a teljes száj megfelelő higiéniájára. De vajon a nyelvet is kell tisztítani? Eláruljuk!

Mitől jelenhetnek meg a barna foltok a fogakon?

A fogak barna elszíneződése nagyon gyakori. Találkozhatunk sárgás, barnás vagy épp fekete foltokkal is a fogakon. De mitől alakulnak ki és hogyan tehetünk ellenük? 

A fogimplantátumok előnyei és hátrányai

A fogászatok többségében összefoglalják fogimplantátumok előnyeit, azonban a hátrányokról kevesen beszélnek. Most összeszedtük az összes előnyét és hátrányát a fogimplantátumoknak. 

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2020 Levaidental