Az őrlőfogak a száj hátsó részén található lapos fogak. Mit kell tudni velük kapcsolatban, milyen esetben betegedhetnek meg az őrlőfogak, hogyan lehet kezelni?

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Őrlőfog


Az őrlőfogak a száj hátsó részén található lapos fogak. Mindegyik őrlőfognak jellemzően négy vagy öt csücske van. Kizárólag aprításra és őrlésre használják őket a táplálkozás során. A bölcsességfogakat harmadik őrlőfogaknak is nevezik.  Az angol elnevezés, azaz a moláris név a latin molaris dens szóból ered, jelentése "malomkő fog". Az őrlőfogak mérete és alakja nagy változatosságot mutat az emlőscsoportok között. Az emberek harmadik őrlőfoga néha maradványos. A felnőtt embernek 12 őrlőfoga van, három-három a száj hátsó részén mindkét oldalt, alul és felül. A bölcsességfog is őrlőfog.
Gyakori kérdések


Mikor nőnek ki az őrlőfogak?

Egy átlagos felnőttnek tizenkét őrlőfoga van, három-három a felső és az alsó állkapocs mindkét oldalán. A három őrlőfog mindegyike más típusú, és máskor nő ki. Az első őrlőfogak, más néven hatéves őrlőfogak, mert hat éves kor körül bújnak elő. A második őrlőfogak, más néven tizenkét éves őrlőfogak, mert 12 éves koruk körül törnek ki. Harmadik őrlőfogak, más néven bölcsességfogak, amelyek 17 és 21 éves kor között jelennek meg.


A bölcsességfog is őrlőfog?

A bölcsesség fog is őrlőfog. Ez az utolsó fog, ami megjelenik, körülbelül 20 évesen áttöri az íny elülső részét, bár ez egyénenként változó.


Miért van szükség harmadik őrlőfogra (bölcsességfogra)?

A harmadik őrlőfogak vagy bölcsességfogak evolúciós múltunk maradványai, amikor az emberi száj nagyobb volt, és több fog is elfért benne. Hasznosak voltak különösen durva ételek, például gyökerek, diófélék, levelek és kemény húsok megrágásakor. Mai modern világunkban nem feltétlenül szükséges, a táplálkozásnak nem elengedhetetlen része. A modern ember nem eszik olyan ételeket, amelyekhez extra fogak kellenek. Az evolúció azonban még nem utolérte ezt a változást, ezért még vannak bölcsességfogaink.


Miért fájhat az őrlőfog?

Az őrlőfogak is megbetegedhetnek, ez pedig fájdalomhoz, érzékenységhez vezet. A fogban lévő pép egy puha anyag, tele idegekkel, szövetekkel és erekkel. Ezek a pulpaidegek a szervezet legérzékenyebb idegei közé tartoznak. Ha ezeket az idegeket baktériumok irritálják vagy megfertőzik (tályog), súlyos fájdalmat okozhatnak. Megoldást a problémára fogorvosi szakrendelés felkeresése jelent. A Lévai Dental Fogászaton modern eszközökkel, évtizedes tapasztalatokkal, biztos kezekkel kezeljük az őrlőfogak problémáit is.


Miért fájhat a harmadik őrlőfog, mik a bölcsességfog fájdalmának okai?

A bölcsességfogak problémássá váltak, mert az evolúció összezsugorította az emberi állcsontot. Néhány embernél a bölcsességfogak probléma nélkül jönnek be. Egy tanulmány szerint ez a lakosság körülbelül 15%-ára vonatkozik, Más esetekben eltávolításra is kerülhetnek a bölcsességfogak, ha nem tudnak megfelelően kibújni, nincsen számukra elég hely.Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental