Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mutatjuk is a fogorvos pontos válaszait!

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mit tegyünk, ha fogínygyulladásra gyanakszunk, milyen lehetséges kezelések vannak? Jöjjenek a fogorvos válaszai!

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást?

Praxisunkban azt tapasztaljuk, hogy nem sokan szeretik komolyan venni az olyan apróbb fogászati problémákat, mint a fogínygyulladás, pedig a megfelelő kezelés nélkül komoly következményei lehetnek. A fogínygyulladásnak számos olyan tipikus tünete van, ami segít a korai felismerésben, ezek az alábbiak:

  • Vörös, duzzadt íny: Az egészséges íny rózsaszínű és sima. A gyulladt íny általában vöröses, duzzadt és érzékeny lehet. Erről könnyen észre lehet venni, hogy fogínygyulladással állunk szemben. 
  • Ínyvérzés: A leggyakoribb tünet a fogmosás vagy fogköz tisztítás (fogselymezés) során jelentkező vérzés. Az egészséges íny nem vérezik, így ha vérző ínyt észlel, az komoly figyelmeztető jel lehet. Amennyiben a vérzés huzamosabb ideig fennáll, vagy gyakran visszatér, mindenképpen dentalhigiénikus szakemberhez, fogorvoshoz kell fordulni.
  • Kellemetlen ínyérzés: Az íny gyulladása gyakran kíséri fájdalom vagy érzékenység érzését, különösen nyomásra vagy érintésre. A legtöbb páciens fogmosás során előforduló érzékenységre szokott panaszkodni, am azért is veszélyes, mert így még inkább visszaszorulhat a fogmosás gyakorisága, intenzitása, ami még intenzívebbé teheti az íny gyulladását.
  • Rossz lehelet (halitózis): A fogínygyulladás gyakran okozhat rossz leheletet, ami gyakran okoz kellemetlenségeket munka, egyéb közösségi tevékenységek során is.
  • Ínyvisszahúzódás: A fogínygyulladás súlyosabb formái esetén az íny hosszabb távon visszahúzódhat, ami fogérzékenységet és fogágybetegség kialakulását okozhatja. A nem kezelt fogínygyulladás súlyos következményeiről egy korábbi cikkünkben olvashat.

Bármilyen gyanús tünetet észrevett magán? A fogínygyulladás hatékony kezeléséhez, a tünetek megszüntetéséhez, és a súlyosabb következmények megelőzéséhez jelentkezzen be a Lévai Dental Fogászatra!  

 

Hogyan lehet kezelni a fogínygyulladást?

A súlyos következmények elkerülése céljából nagyon fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük a fogínygyulladást, és kezeljük is azt. Amennyiben a gyulladás kezdeti szakaszban van, elegendő lehet egy professzionális fogtisztítás, ami segíti a szájüreg baktériumoktól, plakokktól való megszabadulását. Amennyiben a dentalhigiénikus úgy ítéli meg, kezdeményezhet gyógyszeres kúrát is, felírhat antibiotikumokat, gyógyszeres szájvizet. Bizonyos esetekben, amikor a fogínygyulladás súlyosabb vagy tartósabb, szükség lehet egyéb fogorvosi beavatkozásokra is. Minden esetben fontos, hogy a fogínygyulladás kezelése után megfelelő szájhigiéniát kell fenntartani: rendszeres és alapos fogmosás naponta legalább kétszer fogkrémmel, valamint fogselyem vagy fogköz tisztító eszközök használata a fogak közötti területek tisztításához. Ez segít eltávolítani a fogakon és az ínyben felhalmozódó plakkot és szájüregi baktériumokat.
 

Legfrissebb cikkek

Otthoni fájdalomcsillapító praktikák fogfájásra: Valóban hatásosak?

Számos otthoni fájdalomcsillapító praktikával lehet találkozni, amit fogfájásra javasolnak, ilyen-olyan platformokon, de vajon mennyire hatásosak? Mi az, ami tényleg beválik a fogfájás csillapítására, és mi az, ami nem? Mutatjuk a választ!

Mire figyeljünk a fogkrém kiválasztásakor?

A megfelelő fogkrém kiválasztása fontos a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása szempontjából. A boltok polcai tele vannak különböző típusú fogkrémekkel. Melyiket érdemes választani? Mire érdemes figyelni a fogkrém...

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental