Mire kell figyelni 65 éves kor felett, hogy fogaink egészségesek maradjanak? Hogy ápoljuk és milyen lehetőségeink vannak fogaink pótlására? Lévai Dental Fogászat

phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek

Az időskorúak fogorvosi ellátásának fontossága: 65 év felett ezekre kell figyelni

Mire kell figyelni 65 éves kor felett, hogy fogaink egészségesek maradjanak? Hogy ápoljuk és milyen lehetőségeink vannak fogaink pótlására?

Az időskorúak fogorvosi ellátásának fontossága: 65 év felett ezekre kell figyelni

A fogászati egészség az egészsége létfontosságú eleme. A periodontális betegség és a fogszuvasodás összekapcsolhatók olyan szisztémás állapotokkal, mint például a szívbetegség, a stroke és a fertőzések. Az életkorral növekszik a fogak elvesztésének és más száj-egészségügyi problémáknak a kockázata. A 65 évesnél idősebb emberek több mint 27%-ának nincs hátrahagyott vagyis saját foga. A fogak hiánya megnehezítheti a változatos, tápláló étrend élvezetét, ami további egészségügyi komplikációkhoz vezet, és csökkentheti az általános életminőséget.

A gyakori fogászati ellenőrzés kulcsfontosságú

A fogászati ellenőrzések, szűrővizsgálatok minden korosztály számára fontosak, azonban előrehaladott életkorban a fogzománc egyre jobban kopni kezd, az íny pedig visszahúzódni, ezzel növelve a szájüreg problémáit.  Az időszakos megelőző látogatások a fogorvosnál lehetővé teszik a száj-egészségügyi problémák lehető legkorábbi észlelését és kezelését. Ezek a látogatások pedig kulcsfontosságúak lehetnek az általános egészség szempontjából.

Félévenkénti fogászati ellenőrzés

A félévente elvégzett ellenőrzések során a fogorvos alaposan megtisztítja a fogakat, hogy eltávolítsa a lepedékek felhalmozódását és az élelmiszer-maradékokat a fogak és az íny közötti részekről, illetve a nehezen hozzáférhető résekből egyaránt. Az ellenőrzés magában foglalja a diagnosztikai képalkotást, amit a fogszuvasodás és más fogászati problémák észlelésére használnak. Így ezek a problémák még a legkorábbi szakaszban vehetők észre, amikor még a legkönnyebben kezelhetők.  

Védje a fogakat és az ínyeket   

A fogmosás, a fogselyem és az egészséges táplálkozás és életmód fenntartása fontos lépései, amelyeket mindennap meg kell tenni a fogak és az íny védelme érdekében. A szokásos szájhigiénés feladatok között naponta kétszer fluortartalmú fogkrémmel óvatosan mossuk meg a fogainkat, az ínyt és a nyelvet. Naponta legalább egyszer pedig használjunk fogselymet, amely eltávolítja a fogak közötti lerakódásokat, ezzel csökkentve a parodontális betegség kockázatát. Az idősek körében érdemes kerülni a magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztását, hiszen ahogyan a gyerekeknél is, az idősek esetén érzékenyebben reagál a fogzománc a túlzott cukorfogyasztásra. A fogzománc sérülésével pedig a fogszuvasodás rendkívül gyorsan képes kialakulni 65 éves kor felett. 

Megoldások a hiányzó fogak pótlásához

A részleges vagy teljes fogvesztés a 65 év feletti emberek körében a leggyakoribb. A fogkárosodás leggyakoribb oka a periodontális betegség (fogágybetegség). Szerencsére ma már számos speciális lehetőség van a hiányzó fogak pótlására, ezzel hozzásegítve az embereket, a jobb életminőség eléréséhez és a magabiztos mosolyhoz. A fogászati implantátumok és a fogsor hatékony és esztétikai szempontból is jó megoldást kínálnak mosoly újjáépítéséhez.

Ezenkívül a fogászati implantátumok a lehető legközelebb állnak a természetes fogak megjelenésének és funkcióinak újjáépítéséhez, és segítik az állkapocs csontvesztésének megakadályozását. Az implantátumok helyettesíthetnek egy vagy több fogat is, vagy akár egy teljes felső vagy alsó ívet.

Fontosabb részletek a fogimplantátumokról: A fogimplantátumok előnyei és hátrányai

A fogsorok gyakran költséghatékonyabb megoldást nyújthatnak, azonban sokkal több hátrányuk van, mint az implantátumoknak. A protézisek esetén fontos azok megfelelő gondozása és rendszeres módosítása vagy cseréje az állkapcson és az ínyen belül a természetben előforduló változások figyelembevétele érdekében.

A kiváló szájhigiéné fenntartása segít az időskorúaknak egészségét és jobb életminőségét fenntartani. Időszakos ellenőrzésekkel, helyreállító és protetikus kezelésekkel, valamint a megfelelő napi szokásokkal az idősek is élvezhetik a megérdemelt egészséges, gyönyörű mosolyukat.

 

Jöjjön el a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjébe és segítünk Önnek fogai egészségét fenntartani vagy újjáépíteni: Kérjen időpontot rendelőnkbe!
 

Legfrissebb cikkek

A hófehér fogak titka – fogfehérítés

Hófehér fogakat szeretne, amik csak úgy csillognak? Van egy jó hírünk, hollywoodi mosolyt varázsolni ma már nem lehetetlen! Manapság már nagyon biztonságos eljárás keretén belül árnyalatokkal fehérebb fogai lehetnek, mutatjuk hogyan!

Fogszuvasodás: Mi állhat a háttérben?

Fogszuvasodás! Gyakran halljuk ezt a szót, akár fogkrém reklámokban, akár fogorvosoknál, vagy barátoktól, ismerősöktől. Többé-kevésbé tisztában is vagyunk vele, hogy mit jelent, de vajon mitől alakul ki? Nézzük mi áll a...

Fogtömés utáni fájdalom: normális, mi okozza, mit lehet tenni ellene?

A fogtömés az egyik leghatékonyabb módszere a szuvas fogak kezelésének. Régen ez még egy fájdalmas eljárás volt, a fúró hangja a tömőanyagok sárgás színe, vagy a szervezetre káros, fekete színű amalgám tömések sokakat...

Ajánlatkérés

Amennyiben online kér időpontot és feliratkozik hírlevelünkre, bármely kezelés árából 10% kedvezményt biztosítunk! 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2021 Levaidental