Mire kell figyelni 65 éves kor felett, hogy fogaink egészségesek maradjanak? Hogy ápoljuk és milyen lehetőségeink vannak fogaink pótlására? Lévai Dental Fogászat

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

Az időskorúak fogorvosi ellátásának fontossága: 65 év felett ezekre kell figyelni

Mire kell figyelni 65 éves kor felett, hogy fogaink egészségesek maradjanak? Hogy ápoljuk és milyen lehetőségeink vannak fogaink pótlására?

Az időskorúak fogorvosi ellátásának fontossága: 65 év felett ezekre kell figyelni

A fogászati egészség az egészsége létfontosságú eleme. A periodontális betegség és a fogszuvasodás összekapcsolhatók olyan szisztémás állapotokkal, mint például a szívbetegség, a stroke és a fertőzések. Az életkorral növekszik a fogak elvesztésének és más száj-egészségügyi problémáknak a kockázata. A 65 évesnél idősebb emberek több mint 27%-ának nincs hátrahagyott vagyis saját foga. A fogak hiánya megnehezítheti a változatos, tápláló étrend élvezetét, ami további egészségügyi komplikációkhoz vezet, és csökkentheti az általános életminőséget.

A gyakori fogászati ellenőrzés kulcsfontosságú

A fogászati ellenőrzések, szűrővizsgálatok minden korosztály számára fontosak, azonban előrehaladott életkorban a fogzománc egyre jobban kopni kezd, az íny pedig visszahúzódni, ezzel növelve a szájüreg problémáit.  Az időszakos megelőző látogatások a fogorvosnál lehetővé teszik a száj-egészségügyi problémák lehető legkorábbi észlelését és kezelését. Ezek a látogatások pedig kulcsfontosságúak lehetnek az általános egészség szempontjából.

Félévenkénti fogászati ellenőrzés

A félévente elvégzett ellenőrzések során a fogorvos alaposan megtisztítja a fogakat, hogy eltávolítsa a lepedékek felhalmozódását és az élelmiszer-maradékokat a fogak és az íny közötti részekről, illetve a nehezen hozzáférhető résekből egyaránt. Az ellenőrzés magában foglalja a diagnosztikai képalkotást, amit a fogszuvasodás és más fogászati problémák észlelésére használnak. Így ezek a problémák még a legkorábbi szakaszban vehetők észre, amikor még a legkönnyebben kezelhetők.  

Védje a fogakat és az ínyeket   

A fogmosás, a fogselyem és az egészséges táplálkozás és életmód fenntartása fontos lépései, amelyeket mindennap meg kell tenni a fogak és az íny védelme érdekében. A szokásos szájhigiénés feladatok között naponta kétszer fluortartalmú fogkrémmel óvatosan mossuk meg a fogainkat, az ínyt és a nyelvet. Naponta legalább egyszer pedig használjunk fogselymet, amely eltávolítja a fogak közötti lerakódásokat, ezzel csökkentve a parodontális betegség kockázatát. Az idősek körében érdemes kerülni a magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztását, hiszen ahogyan a gyerekeknél is, az idősek esetén érzékenyebben reagál a fogzománc a túlzott cukorfogyasztásra. A fogzománc sérülésével pedig a fogszuvasodás rendkívül gyorsan képes kialakulni 65 éves kor felett. 

Megoldások a hiányzó fogak pótlásához

A részleges vagy teljes fogvesztés a 65 év feletti emberek körében a leggyakoribb. A fogkárosodás leggyakoribb oka a periodontális betegség (fogágybetegség). Szerencsére ma már számos speciális lehetőség van a hiányzó fogak pótlására, ezzel hozzásegítve az embereket, a jobb életminőség eléréséhez és a magabiztos mosolyhoz. A fogászati implantátumok és a fogsor hatékony és esztétikai szempontból is jó megoldást kínálnak mosoly újjáépítéséhez.

Ezenkívül a fogászati implantátumok a lehető legközelebb állnak a természetes fogak megjelenésének és funkcióinak újjáépítéséhez, és segítik az állkapocs csontvesztésének megakadályozását. Az implantátumok helyettesíthetnek egy vagy több fogat is, vagy akár egy teljes felső vagy alsó ívet.

Fontosabb részletek a fogimplantátumokról: A fogimplantátumok előnyei és hátrányai

A fogsorok gyakran költséghatékonyabb megoldást nyújthatnak, azonban sokkal több hátrányuk van, mint az implantátumoknak. A protézisek esetén fontos azok megfelelő gondozása és rendszeres módosítása vagy cseréje az állkapcson és az ínyen belül a természetben előforduló változások figyelembevétele érdekében.

A kiváló szájhigiéné fenntartása segít az időskorúaknak egészségét és jobb életminőségét fenntartani. Időszakos ellenőrzésekkel, helyreállító és protetikus kezelésekkel, valamint a megfelelő napi szokásokkal az idősek is élvezhetik a megérdemelt egészséges, gyönyörű mosolyukat.

 

Jöjjön el a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjébe és segítünk Önnek fogai egészségét fenntartani vagy újjáépíteni: Kérjen időpontot rendelőnkbe!
 

Legfrissebb cikkek

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó...

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental