Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben nincsen kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó csontot. Miért alakul ki?

phone mail Visszahívást kérek
phone+36-20 KATTINTSON mailKATTINTSON Visszahívást kérek
Ajánlatkérés

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegséget orvosi szakszóval paradontisis-nek nevezzük. Ez egy olyan fogászati probléma, amely károsítja a fogak körüli lágyszöveteket. Amennyiben a fogágybetegség nincsen megfelelően kezelve, tönkreteheti a fogakat tartó csontot. Ez a fogak meglazulásához vagy fogvesztéshez vezethet. Mi okozza ezt fogínyfertőzést, mik a fogágybetegség leggyakoribb okai? Cikkünkben erről lesz szó!

A fogágybetegség okai és kezelése

A fogágybetegség okai

A fogágybetegség gyakoribb, mint sokan gondolnák, de nagyon könnyen megelőzhető, méghozzá a megfelelő szájhigiénia gyakorlásával. A legtöbb esetben a fogágybetegség kialakulása plakkokkal kezdődik. A plakk egy ragadós film, amely főleg baktériumokból áll. Ha nem kezelik, az alábbiak szerint alakulhat a plakk idővel fogágybetegséggé:

 • Lerakódás képződik a fogakon, amikor az élelmiszerekben lévő keményítő és cukor kölcsönhatásba lép a széjban gyakran előforduló baktériumokkal. A napi kétszeri fogmosás és a napi egyszeri fogselyem eltávolítja a lepedéket, de a lepedék gyorsan visszajön.
 • Az íny alatti lepedék fogkővé keményedhet, ha a fogakon marad. A fogkő nehezebben távolítható el. Fogmosással és fogselymezéssel nem lehet megszabadulni tőle – professzionális fogtisztításra van szükség az eltávolításához. Mivel a lepedék és a fogkő tele van baktériumokkal, minél tovább marad a fogakon, annál nagyobb károkat okozhat.
 • A plakk ínygyulladást, az ínybetegség legenyhébb formáját okozhatja. Az ínygyulladás a fogazat körüli ínyszövet irritációja és duzzanata. Az ínygyulladás professzionális kezeléssel és jó otthoni szájápolással visszafordítható. Íngyulladás kezeléséről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat.
 • Az íny folyamatos irritációja és duzzanata, fogágygyulladást okozhat. Végül mély zsebek képződnek az íny és a fogak között. Ezek a zsebek megtelnek lepedékkel, fogkővel és baktériumokkal, és idővel mélyebbé válnak. Ha nem kezelik, ezek a mély fertőzések szövet- és csontvesztést okoznak, és akár a fogak elvesztésével is járhat a folyamat. Ezen kívül a folyamatos gyulladás megterhelheti az immunrendszert, és más egészségügyi problémákat okozhat.

A leggyakrabban a rossz szájápolási szokások a fogágybetegség okai. A fogágybetegségnek azonban számos kockázati tényezője van, de a dohányzás a legjelentősebb. A dohányzás az ínybetegségek kezelését is kevésbé sikeressé teheti. Egyéb kockázati tényezők közé tartoznak a nők hormonális változásai; bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy AIDS és ezek gyógyszerei; rossz táplálkozás, például C-vitamin hiány, és a genetika.

 

A fogágybetegség kezelése

A fogágybetegség kezelése csakis hozzáértő szakember segítségével lehet hatékony, az otthoni kezelések, csak a fogászati kezelés kiegészítésére szolgálnak. Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, jelentkezzen be fogászatunkra:

 • Duzzadt vagy puffadt íny
 • Élénkvörös, sötétvörös vagy sötétlila íny
 • Érintésre érzékeny íny
 • Könnyen vérző fogíny, Vér köpése fogmosás vagy fogselyem használata közben
 • Rózsaszínnek tűnő fogkefe fogmosás után
 • El nem múló, rossz lehelet
 • Genny a fogak és az íny között
 • Kilazult fogak 
 • Fogak elvesztése
 • Fájdalmas rágás
 • Új terek alakulnak ki a fogai között, és úgy néznek ki, mint egy fekete háromszög
 • Az íny, amely elhúzódik a fogaktól, így a fogai a szokásosnál hosszabbnak tűnnek (ezt nevezik visszahúzódó ínynek).

 

IDŐPONTOT KÉREK

Legfrissebb cikkek

Fogínygyulladás: Miből vehetjük észre?

Miből vehetjük észre a fogínygyulladást, mik a legtipikusabb tünetei, és mik azok, amik csak ritkán jelentkeznek? Mit tegyünk, ha fogínygyulladásra gyanakszunk, milyen lehetséges kezelések vannak? Jöjjenek a fogorvos válaszai!

Ajakfeltöltés

Ki állhatna közelebb az ajkak formázásához, mint egy fogorvos? Rendelőnket új szolgáltatással bővítettük, méghozzá ajakfeltöltéssel, amelyet a Renée injektálható hyaluronsav alapú géllel végez el vezető fogorvosunk Dr....

Influencer program

Fontos számunkra, hogy pácienseink őszinte, kendőzetlen véleményeken és tapasztalatokon keresztül is megismerhessék fogászatunkat, mielőtt ellátogatnának hozzánk. Éppen ezért hoztuk létre Influencer Kedvezmény Programunkat is, és...

Ajánlatkérés

Kérjen időpontot egyszerűen űrlapunk segítségével!

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft. 2024 Levaidental